Loading

Un salariat din Finanțele Vâlcea, se întreabă : „Este o procedură corectă ? Dacă da, atunci nu va mai fi nimic moral, merituos și uman în promovarea publică ! Peste tot numai oameni din „servicii” ! Bravo, PNL ! Vă salut ! Sunt uluit față de unde s-a ajuns ! Sunt furios !”…

Premierul Cîțu Florin, Floricel Bogdan – secretar general ANAF, Marica Vasile – președintele Sed Lex, Răban Pavel Aurelian – director executiv la Direcția Economică din cadrul Aparatului de specialitate al Primarului orașului Horezu, liderii de sindicat de la ANAF Vâlcea, Pîrvulețu Mircea – șef DGRFP Craiova, Nae Sărdărescu – primar Horezu, Virgil Pîrvulescu – fost șef administrație ANAF Vâlcea, Cristian Buican – PNL Vâlcea – toți au fost contactați telefonic pentru un punct de vedere cu privire la transferul foarte imoral și suspect al lui Răban Pavel Aurelian, în fruntea ANAF Vâlcea – definitiv ! Fără concurs !

Scurt istoric

În septembrie 2020, Răban este împuternicit șef ANAF Vâlcea, iar în aprilie 2021, în urma unui concurs, ajunge director în Primăria Horezu, condusă de Nae Sărdărescu (PSD). Din documentele atașate pe portalul Primăriei – anunț concurs, selecție dosare, rezultatul probei scrise, rezultatul probei interviu, rezultat final pentru postul de director executiv, observăm că Răban este admis cu 185 de puncte (94 puncte la scris și 91 puncte la interviu).

Dacă ești presa locală, primești ignor…

Astăzi, Răban, din pixul șefei ANAF central – Călugăreanu Mirela, trebuia repus pe funcție, atenție!, definitiv. Numai că, după zecile de mesaje și telefoane pe care le-am dat timp de 4 zile, pentru a obține puncte de vedere de la cei implicați în transferul „morții”, băieții deștepți, probabil pentru o scurtă perioadă, au dat înapoi !!! Pe înțelesul tuturor, mulți au fugit de apelurile mele ca dracu de tămâie !

Pentru ei, este evident că presa de provincie este pielea p…ii, că dacă îi contactau Digi 24, Realitatea Plus, Antena 1,3, PRO TV sau mai știm noi ce alt post național, stăteau drepți în secunda următoare și poate se scăpau și pe ei, când vedeau cine îi contactează. Dar, când spui că ești presa de provincie, tu ești luat în sictir și pe ei îi doare la bască !!! Totuși, până la urmă, apelând și mai marii și mai micii, vorbind între ei, au înțeles că nu e de joacă și s-au gândit că trebuie să gândească o strategie pe moment, până totul va fi dat uitării și o vor lua de la capăt.

Adio, dar mă întorc pe funcție! Răban, pus din pix cel mai bun finanțist…

Așadar, Pavel Aurelian Răban este noul nume vechi care intră pe ușa din spate a biroului de șef ANAF Vâlcea, după ce cu doar o lună înainte era mandatat să acopere un loc gol în structura de control a Ministerului Finanțelor. Cum arzi etape în pregătirea profesională pentru a te urca direct pe o funcție de conducere? Simplu ! Te folosești de transferul dintr-o instituție în alta, dar și cu un pic de ajutor din pixul unei semi-ministrese, numită politic în fruntea organizației centrale a structurii MF.

Tur de forță între instituții

În mai puțin de o lună, „creierul” finanțelor vâlcene a reușit să își reseteze de mai multe ori traseul profesional, de la un simplu mandatat al unei funcții rămase vacante în ANAF, la vremelnic director executiv al unei primării din Vâlcea, până la reocuparea postului de șef al ANAF Vâlcea, printr-un dubios transfer de la Primăria Horezu, direct în fruntea Finanțelor vâlcene. Ce a reușit Răban prin acest tur de forță între instituții? Practic, omul a demonstrat cum poți să te fofilezi între diverse funcții de control, mimând concursuri de dosare sau chiar trecând pe sub bariera unor selecții mai mult drastice în cadrul MF.

A făcut-o singur? Bineînțeles că nu! Toate datele constituite arată o întreagă rețea de partizani deciși să îl susțină: de la șefa ANAF, Călugăreanu Mirela, despre care lederii de sindicat afirmă că este direct responsabilă de toate numirile „din pix”, la fratele premierului Cîțu, George (Stina) Cîțu – bun conviv de pahar al secretarului general al instituției, Bogdan Floricel, mai ales când acesta își face timp să se relaxeze pe terasa restaurantului „Casa Veche”, din Râmnicu Vâlcea, dar și alte personaje de talie mai mică din politica locală.

Director la Primăria Horezu, doar 7 zile…

În plină procedură de desemnare prin concurs ai unor șefi ANAF ai structurilor locale, Răban simte fiori reci pe șira spinării, caută un traseu salvator pe arborele genealogico-politic din județ și găsește punctul vulnerabil din Primăria Horezu, unde primarul PSD Nicolae Sărdărescu tocmai pregătea vacantarea unui post de director executiv financiar în cadrul instituției.

45 de zile, timp cât anunțul respectiv de selecție a concurenților a stat vizibil, singurul dosar depus pentru ocuparea funcției a fost al lui Aurelian Răban. „Nu a fost nimic cu dedicație. Pur și simplu, nu a mai fost niciun alt candidat. A fost concurs normal. A dat examen, a luat examenul. S-a certat cu nevasta întrucât ea i-a spus că nu vrea să facă naveta Râmnicu Vâlcea – Horezu. Acum, că se duce înapoi la ANAF, asta nu mai e problema mea. Eu trebuie să scot iar postul la concurs”, explică primarul din Horezu.

Într-un final, ajunge director executiv pentru doar 7 zile, timp în care își întocmește și actele de transfer dintr-o funcție executivă din administrația publică în cea centrală, la ANAF Vâlcea, unde este instalat „din pixul șefei”, după cum susțin sindicaliștii din instituție.

„Știu că din 26 aprilie, Răban nu mai este trecut cu numele la șef de administrație. Nici nu am auzit că ar veni înapoi pe funcție. Transferurile au fost discutate la nivel central. S-a propus blocarea lor, dar este permisă, totuși, prin ordin de președinte ANAF. Ei numesc. Pe noi ne anunță numai în ziua în care ordinul intră în vigoare. Nouă nu ni se pare normal să facem transferuri în acest mod, mai ales pe funcții de conducere. Este pentru prima dată când aud așa ceva și lucrez în finanțe din 1993”, explică Vasile Văcăruș, șef sindicat în Direcția Finanțelor Publice Vâlcea.

„Întrebarea trebuie pusă la ANAF. E singura chestie pe care pot să o comentez. Nu noi gestionăm aceste funcții. Nu am idee de niciun ordin emis de ANAF în acest sens”, comentează și șeful Direcţiei Generale Regionale a Finanţelor Publice Craiova, Mircea Pîrvulețu.

Ups, iar s-a găsit PSD în PNL!!!

Posturile de conducere și execuție ar trebui ocupate prin concurs, după cum susține liderul de sindicat Văcăruș, dar acest lucru pare să nu mai fie valabil, câtă vreme alte interese dictează asupra numirilor aleatorii, unele făcute chiar de către oameni ai liberalilor pentru simpatizanți sau chiar membri ai PSD, așa cum se dovedește a fi Aurelian Răban.

Chestiunea este o lovitură și pentru liderul PNL Vâlcea, Cristian Buican, care se trezește ocolit de deciziile conducerii centrale în numirile făcute pe funcții din instituții cheie ale administrației centrale de la nivel de județ. ”Am contestat această metodă a transferurilor din administrația publică pe funcții de execuție și conducere la nivel administrativ central din județ. Cazul Răban nu îmi este cunoscut, chiar mă luați pe nepregătite, dar nu mi se pare normal și mă voi apleca asupra acestui subiect”, a comentat Buican.

La nivel central al ANAF, liderii par un pic susprinși de interesul presei în privința deciziilor luate de conducere, ba chiar și recalcitranți în momentul în care își aduc aminte că pot refuza dialogul sub scuza … GDPR.

„Dacă insistați, vă rog să-mi comunicați numele persoanei care v-a transmis, fără acordul meu, numărul meu personal de telefon. Ar trebui să știți, că în conformitate cu prevederile Regulamentului UE 2016/679, privind protecția datelor cu caracter personal, numărul personal de telefon face parte din categoria datelor personale și nu poate fi comunicat terților fără acordul persoanei în cauză. Aștept să îmi comunicați numele persoanei care v-a transmis nr meu de telefon, pentru a o putea informa ca a comis o ilegalitate și a o acționa în instanță”, a fost răspunsul secretarului general ANAF – Bogdan Floricel, la orice încercare de dialog pe subiectul de mai sus.

Tot la nivel central, liderul de sindicat Vasile Marica (deși s-a arătat disponibil pentru o discuție), a motivat oboseala acumulată în zeci de minute de transmisie din studiourile unor televiziuni, fofilându-se cât mai delicat în zona „No comment”. Aurelian Răban nu a răspuns nici până acum numeroaselor apeluri telefonice sau mesajelor transmise, privind miraculoasa sa resuscitare în funcție, prin ordin de secretar de stat.

Virgil Pîrvulescu, și el contactat, a spus că în primul rând nu are cunoștință de ceea ce l-am informat, iar în al doilea rând nu vede de ce trebuie să comenteze el jocurile din spatele culiselor, refuzând să discute acest subiect, susținând că nu mai are nicio legătură cu această structură și bine ar fi să luăm puncte de vedere de la cei implicați și nu de la cei plecați !

În loc de concluzii

Dacă pleci inspector și în 7 zile revii director plin la ANAF Vâlcea, oare nu era totul pregătit ? Noi spunem că, pentru ABA-urile din țară, structurii centrale DNA i-a trebuit o săptămână. Aici oare cât… ?

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.