Descopera Romania pe ape

Asocia┼úia Ivan Patzaichin ÔÇô Mila 23 ┼či Administra┼úia Na┼úional─â ÔÇ×Apele Rom├óneÔÇŁ au semnat un parteneriat strategic de promovare ├«n comun a patrimoniului hidrografic al Rom├óniei, cu scopul de a cre┼čte interesul pentru ecoturism ┼či petrecerea timpului liber ├«n natur─â. Primele dou─â activit─â┼úi vor fi: o serie de mini-festivaluri ├«n mari ora┼če din ┼úar─â, sub titulatura ÔÇťDescoper─â ROWmania ÔÇô concurs de v├óslit cu canotca de 10+1ÔÇŁ, ┼či ├«nfiin┼úarea la Bucure┼čti, pe D├ómbovi┼úa, a unui centru de informare pentru destina┼úii de ecoturism, care va oferi inclusiv tururi de agrement cu barca pe D├ómbovi┼úa.
Concursurile ÔÇťDescoper─â ROWmaniaÔÇŁ vor ├«ncepe pe 11 mai ┼či vor culmina cu cea de a treia edi┼úie a RowmaniaFest, Festivalul Interna┼úional al B─ârcilor cu V├ósle de la Tulcea din 30 august ÔÇô 1 septembrie 2013, iar ÔÇťCentrul pentru ecoturismÔÇŁ va fi disponibil toat─â vara, p├ón─â ├«n luna octombrie, la sediul Bibliotecii Na┼úionale de pe Bd Unirii nr. 22, amplasat pe D├ómbovi┼úa.
„Am avut ┼čansa de a fi legat toat─â via┼úa mea de natur─â, ap─â ┼či competi┼úie. Probabil c─â asta m─â face s─â v─âd mult mai clar valoarea patrimomiului natural al Rom├óniei, ┼či m─â refer mai ales la ape. Nu v─âd de ce Rom├ónia n-ar deveni principala destina┼úie de ecoturism din zon─â, de turism pe ape, pentru c─â avem acest poten┼úial ┼či, mai mult dec├ót at├ót, avem o ┼čcoal─â, avem o tradi┼úie serioas─â ├«n domeniu. Prin toate parteneriatele pe care le-am ini┼úiat de c├ónd am ├«nceput mi┼čcarea Rowmania, eu ├«ncerc s─â activez aceast─â tradi┼úie, s-o punem la treab─â. Prietenii de la ÔÇťApele Rom├óneÔÇŁ au ├«n┼úeles perfect, ┼či m─â bucur c─â ├«ncep├ónd azi ne ajut─â ├«n eforturile noastreÔÇŁ. Ivan Patzaichin
ÔÇ×Cu fiecare ac┼úiune pe care o ini┼úiem, c─âut─âm s─â fructific─âm c├ót mai bine patrimoniul excep┼úional pe care ├«l avem ├«n administrare ┼či s─â inform─âm c├ót mai mult─â lume cu privire la eforturile pe care le facem, pentru a gestiona c├ót mai eficient ┼či durabil resursele de ap─â ale Rom├óniei. Am fost ├«nc├ónta┼úi s─â afl─âm de ini┼úiativa domnului Patzaichin. Acest parteneriat reprezint─â o cale de a pune ├«n valoare poten┼úialul ecoturistic ┼či de agrement al apelor de suprafa┼ú─âÔÇŁ. Dr. ing. Vasile Pintilie, director general al Administra┼úiei Na┼úionale ÔÇ×Apele Rom├óneÔÇŁ.
Descoper─â ROWmania – concurs de v├óslit ├«n canotci de 10+1 – reprezint─â o serie de evenimente organizate ├«n perioada mai ÔÇô august ├«n c├óteva dintre ora┼čele str─âb─âtute de r├óuri sau cu deschidere la lacuri: Bucure┼čti, Oradea, Timi┼čoara, Cluj-Napoca, T├«rgu-Mure┼č, R├ómnicu V├ólcea, Pite┼čti, Buz─âu, Bac─âu, Ia┼či, Constan┼úa, Br─âila, Gala┼úi, Alba-Iulia, Arad, C─âl─âra┼či, Giurgiu, Miercurea Ciuc ┼či Sf├óntu Gheorghe. Vedetele acestor mini festivaluri pe ap─â sunt cele 3 canotci de 10+1 (┼či care poart─â numele celor 3 bra┼úe ale Dun─ârii ÔÇô Sulina, Sf├óntu Gheorghe ┼či Chilia), iar participan┼úii se vor ├«ntrece ├«ntr-o competi┼úie de v├óslit ÔÇô vitez─â. Competi┼úiile vor urm─âri descoperirea Rom├óniei naturale din barc─â prin promovarea mi┼čc─ârii ├«n aer liber. C├ó┼čtig─âtorii din fiecare localitate vor intra ├«n finala Descoper─â Rowmania, care se va desf─â┼čura la Tulcea, ├«n cadrul Festivalului Interna┼úional al B─ârcilor cu V├ósle, 31 august ÔÇô 1 septembrie.
Centrul de Informare pentru Destina┼úii de Ecoturism de la Biblioteca Na┼úional─â va promova turismul responsabil ┼či ecologic, precum ┼či destina┼úiile de ecoturism din Rom├ónia, prin interven┼úii artistice, care vor transforma spa┼úiul ├«ntr-un loc de agrement unic ├«n Bucure┼čti. Publicul va putea descoperi zone naturale rom├óne┼čti, v├óslind ├«n canotc─â printre mici insuli┼úe plutitoare ce reprezint─â Delta Dun─ârii ┼či Parcurile Na┼úionale unde exist─â luciu de ap─â, trasee ecvestre sau pentru ciclism. Prin transformarea D├ómbovi┼úei, ÔÇťr├óul uitat al CapitaleiÔÇŁ, ca zona navigabil─â, propunem revalorificarea acestui segment de r├óu prin ad─âugarea unei noi func┼úiuni ├«n ora┼č, cu ajutorul unei echipe de arti┼čti, designeri ┼či arhitec┼úi din t├ón─âra genera┼úie.
Context: ├Än urm─â cu 2 ani, Ivan Patzaichin lansa mi┼čcarea Rowmania, prima mi┼čcare de descoperire ┼či promovare a traseelor pe apele din Rom├ónia, un proiect de antreprenoriat social ┼či un brand dedicat, sub care se realizeaz─â proiecte pentru ├«ncurajarea turismului ecologic ┼či a agrementului cu ambarca┼úiuni cu v├ósle.
Campania Rowmania nu este doar un model de antreprenorial social care creeaz─â comunit─â┼úi durabile ci ┼či un model de comunicare a valorilor naturale, care poate fi replicat ┼či ├«n alte arii protejate. Mi┼čcarea este deschis─â pentru iubitorii apelor ┼či ai mi┼čc─ârii ├«n aer liber, pentru c─âut─âtorii de aventur─â ┼či pentru cei care iubesc ┼či protejeaz─â natura.

www.rowmania.ro
Facebook:
https://www.facebook.com/RowmaniaPatzaichin
https://www.facebook.com/RowmaniaCrisan

Biroul de presa,
Mihaela COCA