Loading

…iar pentru ca acțiunea să se desfășoare în condiții optime, Gutău a decis care sunt locurile special amenajate pentru autorecenzarea asistată în cadrul Recensământului populaţiei şi locuinţelor din România care se va derula în cursul acestui an.

Trebuie menționat că platforma de autorecenzare de pe site-ul www.recensamantromania.ro a devenit activă la ora 00:00 a zilei de astăzi, 14 martie 2022, acțiune ce se va desfășura până pe data de 15 mai 2022. De asemenea, persoanele se loghează cu Codul Numeric Personal, după care în cursul validării acesta este înlocuit cu un cod de 40 de caractere. La şapte zile după ce a completat formularul de recensământ, persoana care s-a autorecenzat va primi un cod în baza căruia va putea primi zi liberă de la locul de muncă, indiferent dacă este public sau privat.

Completarea datelor se poate realiza de pe orice dispozitiv electronic (telefoane inteligente, tablete, laptopuri, desktopuri etc.). Chestionarul este tradus în 18 limbi. România se află la al treisprezecelea recensământ din istorie și al patrulea după Revoluția din 1989. Rezultatele preliminare vor începe a fi obţinute şi diseminate la doar câteva luni de la încheierea colectării, respectiv la 30 decembrie 2022.

Fiecare persoană, indiferent de cetățenie, cu reședința obișnuită în România (care trăiește pe teritoriul României pentru o perioadă de cel puțin 12 luni) se poate autorecenza în 2 pași:

pasul unu: persoana accesează PLATFORMA DE AUTORECENZARE și completează formularul de preînregistrare pentru ea însăși și pentru membrii gospodăriei din care face parte;

pasul doi: persoana care a făcut pre-înregistrarea și membrii gospodăriei sale (pe care i-a trecut în formularul de pre-înregistrare) vor primi un link la adresa/adresele de email indicate, fiecare link conducând la chestionarul individual de recensământ; la finalul chestionarului, după completare, se apasă butonul „Finalizare” și chestionarul completat este transmis în baza de date a recensământului.

Cei care se înscriu în format online vor beneficia de o zi liberă, ceea ce înseamnă poate un stimul. Avantajele autorecenzării: completarea formularului în orice moment din perioada specificată. Datele sunt uşor de completat, nu este ceva foarte complicat. Vreau să subliniez că protecţia datelor este garantată 100%. Din momentul în care s-au validat datele, ele au fost criptate şi au fost trimise în baza de date, fiecare înregistrare nu se mai identifică prin codul numeric personal, ci printr-un identificator statistic care nu mai poate crea o legătură între persoană şi datele înregistrate.

Autorecenzarea presupune, în premieră pentru România, două aspecte distincte:

autorecenzarea online

autorecenzarea online asistată (ARA), pentru îndrumarea persoanelor cu abilități digitale mai reduse.

Autorecenzarea online asistată se poate face în spații special amenajate de fiecare primărie fie pe tabletele recenzorilor ARA, fie de pe propriile dispozitive electronice, cu sprijinul unui recenzor. RPL2021 este primul din România organizat integral în format digital, cu respectarea precauțiilor sanitare impuse de pandemia de COVID-19. Întregul proces al colectării datelor se va desfășura cu asigurarea confidențialității și protecției totale a informațiilor

Cele 7 spaţii alocate acestui demers au fost stabilite în:

1. Piaţa Nord, str. Matei Basarab nr. 1A (spaţiul administrativ din cadrul rotondei comerciale);

2. Arenele ”Traian”, bd. Nicolae Bălcescu nr. 24 (parterul Direcţiei Economico-Financiare);

3. Sediul APAVIL SA, str. Carol I nr. 3-5 (parter);

4. Seminarul Teologic Ortodox ”Sf. Nicolae”, str. Antim Ivireanul nr. 17 (sala de sport);

5. Cinematograful ”Geo Saizescu”, bd. Tineretului nr. 2A (foaier);

6. Casieria Ostroveni, str. I.C. Brătianu nr. 6A;

7. Grădiniţa cu program normal Colonie, str. Caporal Hanciu nr. 1 (holul de acces).

Recenzorii pentru autorecenzarea asistată îşi vor desfăşura activitatea în aceste spaţii în perioada 14 martie – 15 mai 2022, de luni până duminică, între orele 9.00 – 19.00.

Acum, salariaţii care se vor autorecenza prin intermediul internetului, la recensământul din 2022, au dreptul la o zi liberă, plătită de angajator, conform Ordonanţei de Urgentă nr.19 din 4 februarie 2020.

Ziua liberă acordată de angajator se va lua doar după completarea formularului de autorecenzare şi nu în avans aşa cum este prevăzut în legislaţie. Astfel angajatorii persoanelor care fac dovada autorecenzării on-line au obligaţia de a le acorda acestora ziua liberă, plătită, la o dată stabilită de comun acord cu persoanele îndreptăţite. Ziua liberă plătită se acordă în termen de maximum 12 luni de la data realizării cu succes a autorecenzării.

Recensământul din acest an se va desfăşura în perioada februarie – iulie 2022 prin colectarea datelor de la cetăţeni astfel:

În perioada februarie-martie 2022 se realizează colectarea indirectă a variabilelor din programul de observare al recensământului identificate în surse administrative.

În perioada martie-mai 2022 se realizează colectarea on-line a înregistrărilor individuale şi a celor referitoare la gospodării, locuinţe şi clădiri – autorecenzarea on-line.

În perioada mai-iulie 2022 se realizează în teren colectarea prin interviu faţă-în-faţă asistată de calculator a înregistrărilor individuale, pentru acele persoane pentru care nu s-a realizat autorecenzarea on-line.

În perioada mai-iulie 2022 se realizează în teren colectarea prin interviu asistată de calculator a clădirilor şi locuinţelor pentru care nu s-a realizat autorecenzarea on-line.

În perioada august-septembrie 2022 se realizează asigurarea completitudinii datelor individuale privind persoanele, gospodăriile, locuinţele şi clădirile. Aceasta se realizează prin imputare prin metode statistice, din surse statistice şi administrative, pentru acele unităţi statistice pentru care nu există un formular completat cu date .

Ziua liberă, plătită, se acordă persoanei salariate, indiferent dacă aceasta a realizat autorecenzarea on-line pentru sine şi pentru alţi membri ai gospodăriei, sau pentru alte persoane.

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.