567 total views

…și observăm cum Liberatatea.ro publică un articol cu titlul „Administrația „Apele Române” a strâns gunoaie cât un stadion de pe râuri. Instituția cere primăriilor să instaleze camere de filmat în zonele de grătare”, în care promovează „doleanțele” pe care le are „marea” conducere ANAR care, iată, vrea să facă regula ecologizării în primăriile de județe și nu numai.

Chiar de la începutul articolului se menționează că ANAR cere instalarea camerelor de filmat pentru a vedea cine aruncă gunoaiele. Bun, ceri, dar ce lege te acreditează pe tine ANAR să impui primăriilor o astfel de condiție? Un proiect de lege în acest sens a propus ANAR sper aprobare consiliilor locale? Știe ANAR ce buget are un UAT? Știe ANAR că unele administrații, spre multe, abia supraviețuiesc de la o lună la alta?

Se pare că ANAR, prin Sandu Victor, ce visează noaptea aplică ziua și face asta fără un minim de studiu/analiză.

Ce mai vrea ANAR?

Mai vrea modificarea cuantumului amenzilor, dar și crearea unei baze de date comune între Garda de Mediu și „Apele Române”, astfel încât să se poată aplica gradual avertismente și amenzi pentru persoane fizice și juridice care încălcă legea „repetitiv”. Păi ANAR vrea, dar dacă nu există și legislație în acest sens, vrea degeaba, pentru că astfel de cerințe nu se îndeplinesc așa peste noapte, cum spuneam, că vrea „marele” șef al ANAR.

Și aici putem vorbi de un proiect de lege ori dacă nu de un protol/parteneriat între cele două instituții. Aveți așa ceva, Victor Sandu?

Primăriile trebuie să aibă grijă de Ape

„Administrația Națională ”Apele Române” spune că primăriile și consiliile locale sunt obligate să prevină poluarea accidentală a mediului sau a surselor și cursurilor de apă. În responsabilitatea primăriilor și consiliilor locale intră curățarea și salubrizarea malurilor și cursurile de apă, asanarea terenurilor insalubre și prevenirea poluării apelor, potrivit OUG 21/2002 privind gospodărirea localităților urbane și a Legii 515/2002 prin care aceasta a fost aprobată.

Administrația ”Apele Române” cere și colectarea selectivă a deșeurilor în zonele amenajate pentru picnic, la marginea pădurilor, pe malurile cursurilor de apă sau în parcări. Pentru aceasta ar trebui ca autoritățile locale să pună containere de colectare a gunoaielor de la cei care fac grătare în aceste zone.

Camere de luat vederi în zonele de grătare

O altă soluție propusă de ”Apele Române” este instalarea de camere de luat vederi ”în zonele vulnerabile” și sprijinirea acțiunilor cetățenești de ecologizare. Implementarea unui sistem de garanții care să stimuleze sau să oblige recuperarea materialelor de plastic ar putea fi o soluție pentru prevenirea poluării mediului.

Baze de date comune pentru amenzi

Instituția vrea și modificarea cuantumului amenzilor, dar și crearea unei baze de date comune între Garda de Mediu și ”Apele Române”, astfel încât să se poată aplica gradual avertismente și amenzi pentru persoane fizice și firme care încalcă legea ”repetitiv”.

Cum? A făcut un proiect în acest sens sau e doar o intenție promovată către mass-media care va rămâne la stadiul de propunere?

Administrația ”Apele Române” mai cere crearea Centrelor de Management Integrat al Deșeurilor. Acesta este un sistem care cuprinde toate activitățile legate de deșeuri, de la separare, colectare și transport până la compostare și tratare. Avantajul unui astfel de centru integrat îl reprezintă faptul că astfel se pot stabili ținte prestabilite.

Deci, ANAR are n pretenții, dar nu credem că este în măsură ca unele din ele să le ceară. Dar, poate ne spune Sandu Victor, „marele” șef de Ape, cum este cu „doleanțele” domniei sale și dacă se aplică la UAT-uri din țară.

Apropo, oare Primăria Râmnicu Vâlcea a primit o adresă din care să reiasă că este obligat să pună camere de luat vederi în zonele de grătare?

Ce treabă are ANAR cu Centrele de Management Integrat al Deșeurilor, de cere crearea lor?

Cine se crede ANAR? Dar Victor Sandu?

Totuși, bănuim că aceste „doleanțe” ANAR le vrea aplicate prin ABA-urile din subordine. Ce știe ABA Olt despre aceste „doleanțe” și ce a făcut în acest sens? Ori ce a scris libertatea.ro este doar la nivel declarativ? Ne răspunde cineva?

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.