223 total views

Ziua internaţională a romilor se sărbătoreşte în fiecare an la începutul lunii Aprilie. Ideea de a marca o astfel de zi a luat naştere la Londra, în 1971, la primul Congres Internaţional al Romilor. Cu prilejul acestui congres au fost adoptate şi două simboluri ale naţiunii rrome: imnul internaţional al rromilor “Gelem, gelem” şi steagul internaţional al rromilor, având jumătatea de jos verde, simbol al câmpurilor înverzite, şi jumătatea de sus albastră, simbol al cerului senin, iar la mijloc o roată, simbolizând, pe de o parte, soarta, roata succesiunii vieţilor, iar pe de altă parte, nomadismul vieţii străbunilor noştri. În anul 2002, de 8 aprilie, s-a sărbătorit jubileul milenar, reprezentând 1.000 de ani de atestare a rromilor în Europa.

Scopul unei astfel de zile este acela de a atrage atenţia societăţii asupra problemelor cu care se confruntă romii.
8 aprilie nu este numai prilej de sărbătoare, ci şi de comemorare a rromilor care au căzut victimele tragediilor istoriei, de la Sclavie la Holocaust. În fiecare an această zi este sărbătorită prin Ceremonia Râului, în cadrul căruia lumânări aprinse şi flori sunt aruncate pe apă.

Romii sunt din ce în ce mai mult victime ale violenţelor în Europa, iar statele nu reacţionează la adevărata dimensiune a problemei, se arată întrun raport al Organizaţiei Amnisty International dat publicităţii anul trecut, cu ocazia Zilei Internaţionale a Romilor. Guvernele nu recunosc amploarea problemei şi reacţionează foarte slab atunci când trebuie să lupte împotriva discriminării. Amnesty Internaţional (Amnişti Internaţional) cere guvernelor să vegheze ca poliţia să nu folosească disproporţionat forţa în cursul intervenţiilor asupra taberelor de romi din statele europene, să îi urmărească cu mai multă eficienţă pe autorii actelor cu caracter rasist şi să realizeze statistici cu violenţele împotriva romilor.
Şi în România, cu toate progresele făcute după 1990, şi mă refer la drepturile politice şi de asociere acordare rromilor, dreptul de a călători, dreptul la educaţie, se manifestă în continuare grave deficienţe mai ales în respectarea angajamentelor asumate de stat prin Legea Minorităţilor şi prin Strategia de Îmbunătăţire a Situaţiei Rromilor 2014-2020, în ceea ce priveşte împroprietărirea cu terenurile aferente caselor de locuit, dar şi împroprietărirea cu teren a tinerelor familii rrome. Se manifestă în continuare forme izolate de rasism, discriminare şi xenofobie, mai ales în ceea ce privesc relaţiile rromilor cu autorităţile instituţionale.
Reamintim că statul român face obiectul monitorizării atente din partea organismelor şi instituţiilor interne şi internaţionale în ceea ce priveşte nerespectarea angajamentelor protecţiei şi apărării drepturilor persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale şi în acest sens amintim că:
-Birgitta Ohlsson, ministru suedez, susţine că în România nu există voinţa politică pentru rezolvarea situaţiei romilor, subliniind necesitatea unui sistem comun de monitorizare a Drepturilor Omului, care să includă sancţiuni;
-UNICEF- organizaţia Naţiunilor Unite pentru apărarea drepturilor copilului şi Uniunea Europeană au solicitat României să facă paşi concreţi pentru integrarea rromilor în România, pentru că progresele au fost prea puţine şi prea lente, a anunţat Sandie Blanchet, reprezentantă a Unicef, arătând că dacă în România 8% dintre copii trăiesc în sărăcie absolută, în acest timp, procentul copiilor rromi este de 35%;
– Jose Manuel Barosso a precizat că e crucial ca toate ţările cu minorităţi rome să facă tot ce e posibil pentru integrarea lor;
– un document al Comisiei Europene, arată că proiectele de integrare a rromilor finanţate din Fondul Social European au fost ineficiente;
-în urma demolării unor case de rromi construite ilegal de mai mulţi ani, în oraşul român Eforie, presa europeană şi americană au luat atitudine subliniind că ” România reprezintă o junglă unde rromii sunt trataţi ca animalele;
– asociaţii Internaţionale precum Bloomberg au criticat dur autorităţile din România că nu depun suficiente eforturi pentru a îmbunătăţi situaţia rromilor din România.

 Se cere insistent o soluţie administrativă de intrare în legalitate, dar nimeni nu aude…

Astfel de abuzuri se regăsesc şi în judeţul Vâlcea. Chiar în aceste zile asistăm la situaţia disperată în care se găsesc mai multe familii de rromi din municipiu printre care a familiei lui Stoica Vilian din cartierul Goranu, primăria cerând demolarea caselor pentru care nu există autorizaţii de construcţie, deşi ele au fost ridicate cu peste 10 ani în urmă.
Acestuia i-a mai fost demolată locuinţa în anul 2005 de către Primăria Râmnicului, i s-a atribuit în folosinţă, nu în proprietate, un alt lot de teren de aproximativ 300 mp, unde fiind iarnă şi-a construit casa pentru că nu avea unde să stea cu cei 4 copii, iar mai târziu nu a mai putut să obţină actele legale, mai ales că s-a introdus obligativitatea intabulării în cartea funciară pe care putea să o mai facă numai primăria, care evident nu a mai avut niciun interes. Unul dintre vecinii săi a fost favorizat cu un teren acordat în vecinătate şi drept mulţumire a intabulat şi o parte din curtea lui Stoica, până la treptele casei, fără ca acesta să cunoască nimic, că doar tehnologia digitală permite şi măsurătoarea peste gard. Deşi, Stoica a cerut insistent d-lui primar interimar Ion Gigi Matei să găsească o cale administrativă să poată intra în legalitate cu casa şi terenul unde a fost strămutat, unii funcţionari din primăria Râmnicului caută să se ascundă în spatele unei hotărâri judecătoreşti, cerând în instanţă să i se demoleze din nou casa, fără ca pe cineva să intereseze de soarta concetăţenilor lor, fără să le pese de ce doi copii cu handicap care au nevoie de îngrijiri speciale şi au drepturi speciale prevăzute prin Constituţie. Dar asta e numai pe hârtie. Probabil că şi terenul acesta face cu ochiul vreunui afacerist cu relaţii în primărie, iar rromii nu contează..Băieţii deştepţi le cumpără prin licitaţii aranjate şi apoi cer înzecit suma dată iniţial.
Autorităţile primăriei Râmnicului nu sunt deloc preocupate să caute o rezolvare administrativă la acest grav abuz şi să stopeze procesul de demolare a caselor rromilor. Doresc să se ascundă în spatele unei hotărâri judecătoreşti. Evident, în spiritul rahatului de pisică aruncat pe culoarul de emigraţie al Europei. Să rezolve ei, că sunt mai bogaţi! Uităm că nici în 25 de ani nu am putut adopta o lege a împroprietăririi rromilor cu terenurile de sub casele construite de generaţii, pentru ca apoi să emitem pretenţiile legitime de respectare a legilor, integrare în comunitate şi educaţie. Pentru că inevitabil vor fi şi unii cititori care vor spune: ”Bravo, bine le face, să respecte toţi legea”, le spun nu vă grăbiţi în concluzii. Protagoniştii dramei sunt conaţionalii noştri. Ei au ales să trăiască şi să muncească cinstit, sunt respectuoşi, corecţi şi educaţi. Tocmai de aceea, ei beneficiază în necazul prin care i-a trecut administraţia locală, de sprijinul întregii comunităţi de români din zonă. Gândesc că poate în Săptămâna Patimilor, cei din Primăria Râmnicului care se vor duce la biserică, să ia lumină sau să lumineze poporul, vor avea măcar o clipă de reflecţie, în care se vor gândi la soarta semenilor lor, pentru că se pretind creştini, declamă valori ale umanismului şi europenismului şi trăiesc în sec. XXI . Face-ţi binele domnilor, chiar dacă este mult mai greu, e atât de uşor să generezi drame. (George Danielescu)

But bersa savoir que rroma!
La multi ani, tuturor rromilor!

 

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.