161 total views

O anchetă realizată de adevărul.ro descrie o parte din problemele cu care se confruntă Maternitatea din Râmnicu Vâlcea.

Situaţie greu de descris la Maternitatea din Râmnicu Vâlcea unde, din cauza subfinanţării, gravidele au ajuns să nască pe o masă de operaţie ruptă. Pentru a fi siguri că pacientele nu cad în timpul operaţiilor, medicii folosesc drept sprijin pentru masa chirurgicală un scaun.

Maternitatea din Râmnnicu Vâlcea nu a fost inclusă până în prezent în niciun program de modernizare finanţat de guvern sau Uniunea Europeană, iar investiţiile în infrastructura medicală în ultimii 30 de ani, de când funcţionează spitalul, au fost aproape inexistente. În două din cele trei săli de operaţie, aparatura ar fi trebuit să fie scoasă de mult din uz, dar, în lipsa banilor, cadrele medicale, se descurcă cum pot. Conducerea spitalului sau autorităţile judeţene şi locale nu au avut o reacţie nici după ce masa de operaţii s-a rupt, iar o gravidă a ajuns pe podea. Aceeaşi masă este folosită în continuare, chiar dacă pacientele riscă să se accidenteze în timpul naşterii.

„Cred că mesele sunt din anii 1950, iar una din ele s-a rupt în timpul unei operaţii. Ca să nu cadă de pe masă şi alte paciente, am pus şi noi un scaun la capul pacientelor. Am mai pus o scândură, am mai lipit cu scotch, ne descurăm cum putem. Firma care asigură mentenanţa a venit la spital, dar nu a mai putut repara masa”, spune medicul ginecolog Theodor Amza. 30 de lei/zi pentru o rezervă Din anul 2011, Spitalul de Obstetrică-Ginecologie s-a transformat în secţie a Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) din Râmnicu Vâlcea. Singurele modernizări la Maternitate s-au făcut doar cu ajutorul unei fundaţii şi a unor oameni de afaceri din Vâlcea, ale căror soţii au născut aici. De asemenea, pentru că riscau să rămână fără paciente, şi medicii au fost nevoiţi să pună mână de la mână pentru a zugrăvi saloanele sau pentru achiziţionarea de televizoare sau frigidere.

SJU încasează, zilnic, bani de la pacientele care solicită o rezervă căci, potrivit unui ordin al fostului manager, fiecare gravidă trebuie să scoată din buzunar 30 de lei pe zi dacă doreşte să beneficieze de condiţii decente de spitalizare. Cu toate acestea, banii gravidelor nu au fost utilizaţi până acum pentru achiziţionarea de aparatură medicală sau pentru modernizarea Maternităţii, ci pentru dotarea altor secţii.

Continuarea articolului îl puteţi citi pe adevărul.ro

 

 

Distribuie

Un comentariu

  1. E normal sa se intample asa ceva.
    1.O nastere la privat costa intre 3500-6700 lei . Spitalul Judetean Valcea primeste pe aceeasi nastere 1400 lei. deci pretul minim corect ar fi 3500!
    2.In Consiliul de Administratie al CAS, al spitalelor ca de altfel al tuturor institutiilor de stat sunt bagati tot felul de indivizi care au o singura calitate : sunt membrii de partid ( fie PSD fie marele PNL!).
    De exemplu la Spitalul Valcea a fost inlocuit ELECTRICIANUL Parvu cu AFACERISTUL esuat Tarasenie care si-a bagat pana si propria firma in faliment.
    Si ne mai miram ca lucrurile merg din ce in ce mai prost ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.