Parlamentarul vâlcean trage un semnal de alarmă privind situaţia financiară reală a familiilor din ţară
Ancheta trimestrială privind veniturile medii lunare şi cheltuielile pe gospodărie, dată publicităţii de Institutul Naţional de Statistică l-a alarmat pe senatorul PSD Laurenţiu Coca. Conform analizei acestuia gradul de consum al populaţiei abia este acoperit de veniturile înregistrate în fiecare gospodărie. „România nu stă tocmai bine în privinţa datelor şi a măsurătorilor fenomenelor şi proceselor sociale. Dar iată că Institutul Naţional de Statistică a încetăţenit o bună practică de a realiza în mod sistematic cercetări privind veniturile şi cheltuielile atât ale gospodăriilor, cât şi a persoanelor active. Astfel, ultimele date în această materie arată după cum urmează:
– Veniturile populaţiei au fost în ultimul trimestru al anului trecut de 2.566 lei/lunar pe gospodărie, resursele în bani totalizând 81,6%. Cei 2566 lei venituri se compun din 2094 lei în bani şi 473 lei în natură.
– Cheltuielile au însumat în medie 2364 lei lunar pentru fiecare gospodărie, potrivit datelor anunţate la începutul acestei luni de INS.
Rezultă că, în medie, o gospodărie a populaţiei reuşeşte să economisească lunar cam 202 lei, cam 7 % din câştigul lunar. Este puţin, dar să reţinem că aici vorbim de medii, ceea ce înseamnă că unii economisesc mult mai mult iar altora nu le ajunge nici pentru strictul necesar al unei vieţi decente. De asemenea, câştigul în natură de aproape o cincime din total venituri are o pondere destul de mare pentru o economie de piaţă în care marea majoritate a veniturilor se concretizează în bani şi nu în natură”, consideră senatorul vâlcean Laurenţiu Coca.
Românii sunt dependenţi de produsele agroalimentare din venituri proprii
Conform datelor prezentate de INS şi supuse unei analize atente de către parlamentarul vâlcean în mediul rural principala sursă de venituri a gospodăriilor a reprezentat-o producţia agricolă, care a asigurat 40,8% din totalul veniturilor. Cea mai mare parte a acestora, 32,6% din totalul veniturilor, a fost formată de contravaloarea consumului de produse agroalimentare din resurse proprii, veniturile băneşti din agricultură asigurând doar 8,2% din veniturile totale ale gospodăriilor din mediul rural. 28,1% reprezintă contribuţia veniturilor salariale într-o astfel de gospodărie, în timp ce prestaţiile sociale ajung la 22,4%. „Principalele destinaţii ale cheltuielilor efectuate de gospodării sunt consumul de bunuri alimentare, nealimentare, servicii şi transferurile către administraţia publică şi privată şi către bugetele asigurărilor sociale, sub forma impozitelor, contribuţiilor, cotizaţiilor, precum şi acoperirea unor nevoi legate de producţia gospodăriei: hrana animalelor şi păsărilor, plata muncii pentru producţia gospodăriei, produse pentru însămânţat, servicii veterinare”, explică Laurenţiu Coca. Astfel, nivelul redus al veniturilor i-a făcut pe români să aloce doar 0,3% pentru cumpărarea sau construirea de locuinţe, cumpărarea de terenuri şi echipament necesar producţie, ca şi cumpărarea de acţiuni.