Loading

…pentru anulare act administrativ. Primăria Dăești (pârât) a ajuns în instanță cu CNAIR – Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (reclamant), deoarece a dat aviz negativ pentru realizarea obiectivului „Varianta de ocolire Râmnicu Vâlcea”, asta după ce în iulie 2020, administrația a dat un aviz favorabil condiționat. La doar 3 luni distanță, adică în noiembrie, Primăria Dăești de această dată emite aviz nefavorabil, iar în ianuarie 2021 și-l menține. Mai multe despre aceste avize într-un articol separat.

EPISODUL I – scurtă descriere!

Așadar, astăzi a avut loc al doilea termen de judecată în dosarul CNAIR contra Primăria Dăești, dosar în care, în urmă cu doar o săptămână de zile, intră ca și intervenient Asociația Declic, reprezentată de S.C.A. Revnic, Cristian &Asociații, pe un motiv extrem de bine întemeiat – protejarea mediului. Obiectul dosarului – anulare act administrativ!

Facem mențiunea că aferent obiectivului „Varianta de ocolire Râmnicu Vâlcea” a fost semnat contractul de finanțare nr. 10/9.08.2018, încheiat între Ministerul Transporturilor (în calitate de Organism Intermediar pentru Transport) și CNAIR SA (în calitate de beneficiar al finanțării), având ca obiect acordarea finanțării nerambursabile de către O.I.T., pentru implementarea proiectului „sprijin pentru pregătirea documentației tehnice aferente proiectului de infrastructură rutieră pentru varianta de ocolire Râmnicu Vâlcea”. Durata contractului de servicii este de 32 de luni, din care 5 luni servicii de actualizare a studiului inițial, 3 luni servicii de elaborare PT, inclusiv DTAC și detalii de execuție și 24 luni servicii de asistență tehnică.

Încă din luna martie a acestui an, CNAIR avea în vedere, pentru deblocarea situației actuale, posibilitatea adresării către instanțele judecătorești competente – chemarea în judecată, atenție!, a Consiliului Județean Vâcea și/sau a reprezentantului UAT Dăești. Totuși, vedem că astăzi CNAIR a decis să cheme în instanță doar UAT Dăești, CJVL fiind, în opinia lor, absolvit de orice „vină”, deși această instituție județeană va fi emitenta certificatului de urbanism, după emiterea tuturor avizelor favorabile emise de UAT-urile pe unde „atacă” varianta – Călimănești, Dăești, Budești.

Deși, CJVL a dat tonul reclamei în mai2020, tot CJVL susține în răspunsul remis către TdV, în 18 octombrie 2021, că nu este parte în dosarul nr 2416/90/2021 și, pe cale de consecință, nu are cunoștință despre obiectul acestuia. Astăzi sigur are! În același răspuns, ne reitera că informații cu privire la acest proiect și avizarea acestuia, precum și precizări aferente obiectivului de investiții, ne putem adresa CNAIR, în calitate de beneficiar. Ne adresam, deja, din luna martie 2021! Nu voiam decât un punct de vedere, ținând cont că a promovat acest proiect, adică a făcut reclamă la acest obiectiv de investiții, iar când a fost luat la întrebări efectiv s-a spălat pe mâini!!!

Mai mult, discuții s-au purtat chiar în această instituție, unde președintele CJVL, Rădulescu Constantin, a fost de față, dar el nu are nici o legătură cu procesul. Iese public și se fălește că se face, că se drege, dar la greu…fuge!!! Instanța oare de ce a cerut lămuriri de la CJVL? Oare pentru că nu este parte în proces, cum susține Rădulescu, sau pentru că contează enorm implicareea instituției în acest proiect?

Încă ceva, CNAIR ( prin DRDP Craiova) a semnat contractul de servicii nr. 148/04.10.2019 cu Search Corporation SRL, pentru servicii de proiectare „actualizare a studiului inițial inclusiv documentații pentru avize, obținere avize și acorduri, elaborare Proiect Tehnic (PT) inclusiv Detalii de Execuție și Asistență Tehnică (DTAC) pentru obiectivul varianta de ocolire Râmnicu Vâlcea”

Concluzia,

Dacă la primul termen de judecată, 19 octombrie 2021, nu s-a prezentat nimeni, instanța solicitând, în lipsa părților, completarea probatorului cu înscrisuri, la termenul de astăzi, 16 noiembrie 2021, atât CNAIR cât și Primăria Dăești au fost reprezentate de avocații aleși pentru susținerea cauzei. Și de această dată instanța a solicitat alte lămuriri cu privire la anumite verificări pe care Primăria Dăești le-a efectuat și care au stat la baza emiterii actului administrativ (aviz negativ). Până la termenul următor, 14 decembrie, fiecare parte din proces trebuie să ia la cunoștință de înscrisurile depuse de – UAT Dăești, CNAIR, Consiliul Județean Vâlcea și Asociația Declic, înscrisuri care pot decide totul!

În imaginea atașată parte din izlazul comunal, pe sensul de mers Râmnicu Vâlcea – Fedeleșoiu – Dăești…

EPISODUL II – CNAIR și punctul lor de vedere

 

 

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.