Loading

pe piața gunoaielor și unde se duc banii. Milioane de tone de deșeuri reciclate fictiv, milioane de euro încasate..

Episodul 2. Milioanele de euro țepuite din Fondul pentru Mediu

Vă prezentam în episodul trecut obligațiile unei fabrici de conserve cu privire la reciclarea borcanelor cu produse pe care le pune pe piață. În 2021, din 10 borcane vândute, 6 este obligatoriu să fie reciclate. Dacă nu, fabrica trebuie să plătească la Fondul de Mediu 2000 lei/tonă pentru tot ce nu a reușit să recicleze – până la cele 6 borcane din 10, minimum prevăzut de lege. Dacă ne luăm după câte penalități plătește fabrica de conserve, România este campioană la reciclare borcane.

Fabrica își îndeplinește țintele în fiecare an. Chiar le și depășește. Dacă ne luăm după ce reciclare vedem că se face în toate localitățile din România, dar și după cifrele comunicate de UE, INS și toată media națională, suntem ultimii în Europa. Din 60% țintă de reciclare la sticlă noi facem maxim 14%. Cum se poate ca, atunci când e vorba de rezultate la reciclare îndeplinirea să fie de 14%, dar cănd e vorba de plătit penalități pentru nereciclare toți contribuabilii își îndeplinesc țintele de 60% ??? Nu este niciun mister! Fabrica de conserve se acoperă cu documente, facturi, avize, etc, pentru zeci de mii de tone de borcane, care în realitate nu există. Reciclarea este falsă.

Este numai pe hârtie, iar documentele înaintate de fabrica de conserve sunt justificare pentru eludarea penalităților pentru nereciclare – zeci de milioane de lei anual!!! Așa se face că fabrica noastră de conserve ajunge să declare că a reciclat peste 6000 tone de borcane, borcane care au fost colectate separat din Depozitul Măldărești, Horezu! De acolo nu s-a colectat efectiv nimic, totul e abandonat, sunt numai deșeuri amestecate din care nimeni, cu nicio tehnologie, nu mai poate scoate nimic. Dar pe declarații, cu complicitatea unor autorități, totul este posibil! Groapa de gunoi de la Măldărești devine o mină de aur pentru falșii reciclatori – multe zeci de milioane de lei – cu suportul și sprijinul UAT Măldărești…

Să înțelegeți și mai bine sistemul de fraudare, citiți mai jos articolul publicat la 15 octombrie 2021, ora 18:19, de Mălina Pană, în Evenimentul Zilei…

Operațiunile sunt unele de amploare, iar banii rulați se ridică la milioane de euro. Evaziunea fiscală e pe măsură. Deja sunt deschise mai multe dosare care îi vizează pe membrii clanului de la Strehaia. Veri, unchi sau alte rude de sânge sau prin alianță ale cunoscutului personaj Leo de la Strehaia s-au reorientat de câțiva ani și au devenit patroni de firme colectare și reciclare deșeuri.

Un dosar…

„Din cercetări a reieşit că, în perioada 2019-2020, prin intermediul unor societăţi comerciale coordonate direct sau prin interpuşi, patru persoane ar fi furnizat unor organizaţii care implementează obligaţiile privind răspunderea extinsă a producătorului documente justificative în care ar fi consemnat în fals că ar fi realizat activităţi de colectare şi reciclare a peste 38 de milioane de kilograme de deşeuri de ambalaje (PET, sticlă, carton), prejudiciul estimat fiind de 24.707.941 de lei”, se precizează într-un comunicat al poliției, vizând unul dintre dosarele de evaziune fiscală. La vremea respectivă, în primăvara acestui an, poliţiştii şi procurorii au făcut 24 de percheziţii în București şi în alte şase judeţe, la persoane şi firme bănuite că ar fi raportat în fals activităţi de colectare şi reciclare.

alt dosar

În luna iunie, inspectorii Direcţiei generale antifraudă fiscală din cadrul ANAF au anunțat că au investigat o reţea frauduloasă de şapte firme specializate în colectarea şi reciclarea deşeurilor, ai căror organizatori au fraudat cu circa 3,5 milioane de euro (peste 17 milioane de lei) bugetul general consolidat al statului, potrivit Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, citată de Agerpres.

“În scopul sustragerii de la plata obligaţiilor prevăzute de lege, grupul organizat a disimulat reciclarea a peste 8.400 tone de deşeuri de ambalaj, printr-un circuit fraudulos în care pentru activitatea de colectare au fost folosite exclusiv firme tip “fantomă”, înregistrate în judeţele Dolj, Hunedoara, Mehedinţi, Constanţa şi Municipiul Bucureşti. Deşi nu aveau personal angajat şi nici mijloace tehnice necesare gestionării deşeurilor, cei care operau în spatele acestor firme fantomă raportau fictiv colectarea de la persoane fizice a deşeurilor de ambalaje de plastic/PET”, se arată într-un comunicat al ANAF citat de Agerpres.

același mod de operare. Cum funcționează sistemul

Pentru a crea aparența legalității activităţii de colectare şi reciclare a deşeurilor de ambalaje prin intermediul societăţilor, au fost înregistrate în evidenţele contabile achiziţii fictive pentru – de exemplu – sort agregat de sticlă, ce ar fi rezultat în urma prelucrării deşeurilor de ambalaje din sticlă, valoarea acestor cheltuieli fictive influenţând cuantumul obligaţiilor fiscale datorate bugetului de stat de cele două societăţi.

Potrivit unor surse din cadrul poliției, pentru a nu plăti 2 lei/kg de deșeu, marii producători de deșeuri încheiau contracte cu firmele vizate, pentru reciclarea acestora. Firmele respective realizau această activitate doar pe hârtie, iar deșeurile rămâneau depozitate la groapa de gunoi și realizau un circuit fictiv pentru a li se pierde urma. De exemplu, pentru reciclarea sticlei, încheiau un contract cu o stație de betoane care spunea că toacă și pisează sticla, pentru producerea betonului, însă acest lucru se petrecea doar în acte. Un circuit similar se desfășoară și în cazul reciclării ambalajelor de plastic/ tip PET.

Pe circuit, se interpunea societatea aflată în centrul reţelei, specializată în reciclare. Aceasta coordona activitatea frauduloasă a reţelei şi raporta operaţiuni fictive către Organizaţiile de Implementare a Răspunderii Extinse a Producătorului cu care avea încheiate contracte de administrare a operaţiunilor de colectare şi valorificare a deşeurilor de ambalaje plastic şi PET.

Prin crearea acestui circuit tranzacţional fictiv, organizat pe paliere bine determinate, s-au disimulat operaţiunile de colectare şi reciclare a deşeurilor cu scopul de a sustrage de la plată sumele datorate bugetului general consolidat al statului, spun reprezentanții ANAF.

Denunțuri încrucișate. Apar nume grele

Potrivit unor surse, membrii clanului din Strehaia, cei care sunt în acest moment anchetați de procurori, au făcut deja câteva ”denunțuri” legate de firmele mai mari cu care aveau înțelegeri. În pararel, în spațiul public au apărut mai multe informații, cu nume, prenume, dar și societăți cunoscute de pe piață care ar fi implicate în complicatul circuit al banilor (reali) din operațiuni fictive.

”Acestea sunt firmele conduse de băieții lui Mituș de la Strehaia, care au făcut documente fictive pe deșeuri din ambalaje și deșeuri electronice. Ei lucrează fictiv să știe toată lumea de ei. Toate firmele sunt conduse de ei și făcute raportări fictive către mai multe OTR-uri din România. Firma a lucrat cu Recicador, Ecosmart Union, Enviro, Ccr logistic, Eco x, și veți vedea mai târziu și denunțurile făcute care au băgat jumate din Strehaia la pușcărie”.

”Aceasta este firma care a reciclat 14 mii tone de PET în 4 luni și utilajul are capacitate de a recicla 250 kg pe oră, administrator fiind DIANA (…). ea este iubita lui Mihai Justinian Mitea”.

”Iar aicea avem pe administratorul societăți de mai jos care este plătit cu 5000 lei lunar și scot banii din bănci pe numele lui cu contracte de împrumut ficitive puteți să verificați și asta….. mai multe detalii merg la dosar, asta spun să știe lumea de ei și de oamnenii lor care habar nu au ce fac ei cu firmele lor și așa sau luat câteva miloane de euro din pix”

”Așa se face reciclare fictivă, doar când vine cineva în control, restul se pune lacăt până la următorul control, aceștia sunt Green Plast, oamenii care au cea mai mare firmă de documente de reciclare fictivă, urmează să pun poze cu toate fetele care lucrează la ei și completează toată documentele fictive”

Aceasta este Dana (…), fata care completează toate documentele fictive pentru Green Plast Solutions, ea știe și este învățată de Mihai Florin Istrate și de Mihai Justinian Mitea, băieții lui Mituș. Aceștia au o strategie care pare foarte transparentă în vederea documentelor, doar nu îi verifică nimeni.

Urmează poze și cu ea să vadă toată lumea cum ei prejudiciază statul în 2 ani de zile de 20 de miloane de euro, au datorii la finanțe doar TVA 300 de miliarde toate anexele 3 formulare de încărcare descărcare CMR de transport avize și alte anexe sunt făcute doar de ea.

”Vă atașez mai jos oamenii de la Asociația Environ de unde au de încasat 1.5 miloane de euro pe documentele fictive, aceștia sunt oamenii care primesc comisioane de la Mihai Florin și Mihai Justinian Mitea, 10% banii la pungă cum se zice Cash..

Uitați-vă la ultima poză să vedeți cum Doamna îmi spune că am făcut multe mizerii și nu ne mai înțelegem, vrea să ne împace ea…

Acesta este articolul șters la doar 3 ore de la publicare, de către „Evenimentul Zilei”, articol ce a întors pe dos „sistemul”, dar care i-a făcut pe unii colectori să renunțe a mai lucra cu anumiți OTR-iști, alții să iasă urgent din societăți, și a pus pe jar și autoritățile care deja se pare că au uitat de dosar!

Va urma!

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.