335 total views

S-a aprobat majorarea taxei speciale de salubrizare în cazul prestațiilor de care beneficiază utilizatorii fără contract din municipiul Râmnicu Vâlcea, persoane juridice, de la 380 lei/tonă la 520lei/tonă, inclusiv TVA. A fost în dezbatere publică, până pe 19 iulie 2019, pe site-ul oficial al Primăriei Râmnicu Vâlcea „Proiect de Hotărâre privind ajustarea taxei speciale de salubritate în cazul prestațiilor de care beneficiază utilizatorii fără contract din municipiul Râmnicu Vâlcea”.

De menționat că prin Hotărârea Consiliului Local 372 din 28.09.2017 a fost majorată taxa specială de salubrizare în cuantum de 10 RON persoană/lună inclusiv TVA în cazul persoanelor fizice și 380 RON/tonă inclusiv TVA în cazul persoanelor juridice, ținând cont de tarifele aprobate prin hotărârea Consiliului Local numărul 52 din 2017. Conform HCL nr. X (secțiunea hotărâri adoptate este momentan în revizie…), taxa pentru persoane fizice rămâne tot 10 lei/persoană, iar pentru persoane juridice se ridică la 520 lei/tonă.

Acum, conform legislației în vigoare, autoritățile, în cazul de față unitatea administrativ teritorială – Primăria Râmnicu Vâlcea – are competențe exclusive în ceea ce privește înființarea, organizarea, gestionarea, coordonarea și atribuirea serviciului de salubritate, având atribuții în ceea ce privește stabilirea taxelor speciale.

Pe înțelesul tuturor, utilizatorii care nu au un contract cu operatorul de salubrizare vor trebui să plătească o taxă specială pentru prestațiile de care beneficiază individual fără contract. Adică, ai sau nu ai gunoi ești obligat să plătești această taxă specială. Este corect! Gunoi facem fiecare dintre noi și fiecare societate ori instituție publică.

Este important de reținut că beneficiarii serviciului public de salubrizare pentru care s-a instituit taxa specială sunt și persoanele fizice și juridice care nu au încheiat contract de prestări servicii cu operatorul licențiat în aria de operare a municipiului Râmnicu Vâlcea. Mai mult, de această taxă specială nu scapă nici persoanele fizice și nici juridice ale căror contracte au fost denunțate în mod unilateral conform prevederilor legale de către operator. Cum spuneam, gunoi producem toți!

Diferență între municipiu și județ

Cuantumul taxei speciale pentru persoanele juridice nu-l comentăm, deși este enorm – 520 lei/tonă – dar facem totuși o precizare și anume: această taxă este foarte mare în condițiile în care trasportul este în zona municipiului și beneficiem de stație de sortare, stație de compost și, atenție!, propriul depozit, adică groapă de gunoi – FEȚENI!

În aceste condiții în județ se practică undeva tot la 500 lei/tonă, operatorul nu mai beneficiază de stație de sortare pentru că i s-a interzis depozitarea, depășind cantitatea, nu are groapă de depozitare în județ pentru că depozitul de la Roești „nu există”, plimbă gunoiul colectat din județ la sute de kilometri și tot primarii înjură și-l acuză pe operator de abuz pe preț și amenință cu plângeri la DNA.

Cum e? Ce ziceți, agenții economici de pe raza municipiului, îl vor acuza pe operatorul Romprest de un preț abuziv, amenințând cu plângeri la DNA? Vor sării ei în capul consilierilor locali care au aprobat acest nou tarif? Nu credem!

Anunt_dezbatere_publica_ajust_taxa_spec_sal

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.