193 total views

Senatorul spune că PSD singur la guvernare “ne-o trage la toţi” în replică, preşedintele Consiliului Judeţean îl ia ca “aliat” pe Klaus Iohannis

foto/valcea1.ro

Războiul rece din USL Vâlcea continuă! De data aceasta unul dintre protagonişti nu mai e preşedintele liberal, Cristi Buican, cel care a fost înlocuit în lupta cu pesedistul Ion Câlea, cel puţin pentru o săptămână, de senatorul Adrănel Cotescu. Parlamentarul vâlcean a comentat în termeni duri şi expliciţi varianta în care PSD va rămâne singur la guvernare după cearta dintre Crin Antonescu şi Victor Ponta: „Dacă rămân numai ei la guvernare, o să ne-o tragă la toţi. Şi asta pentru că vor schimba cota unică de impozitare în mod sigur. Este primul lucru pe care-l vor face, ca să facă rost de bani, că altfel nu le dă-n gând. Pun pariu că asta va fi prima măsură a noului Guvern. Trebuie să ajungă şi la asta că nu mai au cum. Noi îi încurcăm în cota asta unică, adică îi încurcăm foarte tare. Nu suntem de acord cu schimbarea cotei unice. Nu trebuiau să se mai chinuiască atât. Ar fi putut să încerce prin Parlament cu ea şi nu ar fi trecut, iar atunci noi trebuia să plecăm sigur de la guvernare, pentru că, dacă nici această măsură liberală nu o mai lăsau, ce să ne lase”.

“Cine ne-o trage la toţi”

În replică, preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea, Ion Câlea, i-a dat senatorului o replică în stilul lui Ion Luca Caragiale şi îi ia ca aliaţi pe doi liberali de seamă, Klaus Iohannis şi Varujan Vosganian: “Distinsul senator Adrănel Cotescu nu poate fi încadrat în niciun caz în categoria novicilor şi cu atât mai puţin a mediocrilor în ceea ce priveşte cunoaşterea şi aplicarea legilor economico-financiare pe grilă liberală. Ba îmi permit să susţin că la acest capitol este un expert fie şi numai pentru faptul că ani de zile a operat cu astfel de norme şi legi de pe poziţia de director general în Ministerul Finanţelor. Privit de pe această poziţie, surpriza mea sporeşte şi mai mult aflând că la ultima conferinţă de presă şi-a mărturisit panica faţă de perspectiva schimbării regresive a cotei unice de impozitare a salariilor, dacă PSD ar rămâne singur la guvernare. Este imposibil să creadă cineva că senatorul Adrănel Cotescu nu a aflat de strategia fiscal-bugetară pe care însuşi partidul din care face parte a susţinut-o încă din februarie 2010 când s-a semnat protocolul de constituire a USL, precum şi în Programul de guvernare din anul 2012. La fel, refuz să cred că un economist expert de talia domnului Cotescu nu s-a uitat măcar o dată peste capitolul din strategie care se referă la „tendinţele principalelor taxe şi impozite la orizontul 2014 -2017 – operă exclusivă a Ministerului Finanţelor condus de liberali – în care scrie negru pe alb: ”introducerea impozitului diferenţiat pe venitul salarial cu deductibilităţi fiscale: cote 8 %, 12% şi 16 % ce vor putea fi stabilite pe grile de venit”. De altfel, în favoarea acestei scări impozitare s-a exprimat şi primvicepreşedintele Partidului Naţional Liberal, domnul Klaus Iohannis, pe care îl citez ad literam: ”S-a discutat, la un moment dat, intrarea pe o impozitare regresivă, ăsta cred că este un termen corect să plăteşti cu atât mai puţin impozit cu cât câştigi mai puţin. Finalul ar fi nedepăşirea cotei de acum, de 16 %”. Dacă nici viceliderul partidului său nu l-a convins pe domnul Adrănel Cotescu, atunci să mai apelez la un alt fruntaş liberal, la Varujan Vosganian, fost ministru al finanţelor şi al economiei: „Dacă o impozitare diferenţiată nu majorează nivelul de 16% dar coboară celelalte cote sub 16 %, se poate reduce costul muncii şi ar putea avea rezultate utile asupra ocupării”. Pot oare fi bănuiţi domnii liberali Iohannis şi Vosganian că ar avea predilecţii social-democrate? În nici un caz! Şi-atunci îmi permit, cu tot respectul, dar folosind propriile sale vorbe, să-l întreb pe senatorul de Vâlcea Adrănel Cotescu: Cine ne-o trage la toţi?”

 

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.