137 total views

Comisia pentru Control Bugetar a Parlamentului European a votat marți, 18 februarie 2014, un raport al europarlamentarului PDL Marian-Jean Marinescu privind activitatea Băncii Europene de Investiții (BEI).

Raportorul cere BEI să se asigure că își îndeplinește obiectivul de a genera locuri de muncă pentru cel puțin jumătate de milion de europeni în 2014, prin împrumuturi pentru proiecte de infrastructură, eficiența resurselor, dezvoltarea cunoașterii și a competențelor, precum și pentru IMM-uri. Raportul subliniază și problemele de transparență din activitatea BEI și necesitatea unei supravegheri prudențiale a BEI de către Banca Centrală Europeană.

„Instrumentele financiare create prin noul Cadru Financiar Multianual pot contribui la rezolvarea multora din problemele țărilor membre. Cred că BEI poate avea un rol hotărâtor în optimizarea investițiilor și poate constitui în același timp un catalizator în intensificarea cooperării dintre Comisie și statele membre în domenii extrem de importante, precum politica de coeziune. Multe state membre se confruntă cu rate mici de absorbție a fondurilor structurale. Există acum posibilitatea ca statele membre, în colaborare cu Comisia, să poată folosi o parte a alocărilor din fondurile structurale atât pentru a partaja riscul, cât și pentru a oferi garanții pentru împrumuturile contractate de la BEI, în vederea intensificării investițiilor în cunoaștere și competențe, eficiența resurselor, infrastructură strategică și IMM-uri. Am cerut de asemenea ca BEI să majoreze volumul investițiilor în cadrul programului «Youth Employment», astfel încât să fie stimulată concret crearea de noi locuri de muncă pentru tineri”, a spus Marinescu.

BEI a beneficiat de o majorare de capital plătit de 10 miliarde de euro, ceea ce faciliează alocarea adițională, pentru perioada 2013-2015, a 60 de miliarde de euro pentru împrumuturi pe termen lung pentru proiecte europene. Raportorul cere și cuplarea instrumentelor de partajare a riscurilor între Comisia Europeană și BEI, alături de crearea de sinergii între activitățile BEI și ale Fondului European de Investiții, astfel încât să fie atinse obiectivele Europa 2020 și să fie sprijinit Pactul de Stabilitate și Creștere.

Marian-Jean Marinescu este vicepreședinte al Grupului PPE și șeful grupului de lucru Buget și Politici Structurale.

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.