…și trebuie să dăm Cezarului ce este al Cezarului în domeniul sănătății vâlcene. Chiar dacă nu am arătat acest lucru, am apreciat de fiecare dată investițiile efectuate de Consiliul Județean în domeniul sanitar și care sunt vizibile tuturor. În mandatul Rădulescu-Ponoran-Gutău, atât Spitalul Județean cât și Spitalul nr 2, dar și alte structuri medicale (Centrul Medical Ostroveni!) au avut parte de multe schimbări prin reabilitări și dotări cu aparatură de ultimă generație.
Încă un plus-valoare în acest sector medical, pentru municipiul Râmnicu Vâlcea și implicit și județul Vâlcea, este faptul că în câteva luni vom fi gazda regională, dacă nu și națională, pentru rezolvarea problemelor de sănătate cu care se confruntă foarte mulți cetățeni – cancerul de toate tipurile.
Consiliul Județean Vâlcea a aprobat, în 2019, concesionarea unui teren existent în curtea Maternității, în suprafață de 1472 mp, pentru un centru medical cu profil oncologic. Mai exact, radiodiagnostic/radioterapie -imagistică, un centru medical ce va prinde contur în următoarea perioadă, fiind și primul din Oltenia.
Marți 24 august, ajungând în Maternitate pentru rezolvarea anumitor probleme, am observat că spațiul concesionat se împrejmuiește pentru începerea construcției. Așadar, după doi ani de la aprobare vedem că lucrurile încep să se miște. În urma anumitor discuții purtate cu cine trebuie am aflat că pregătirea documentației a ținut pe loc întreg procesul de lucrări. În România „hârtia” te mănâncă de viu.
Trebuie menționat că încă nu a fost dat ordinul de începere a lucrărilor, momentan se face doar organizarea de șantier. Denumirea exactă a obiectivului este „radioterapie-imagistică și împrejmuire”, potrivit panou informativ deja afișat în zona lucrărilor. Tot de acolo aflăm că beneficiarul investiției este SC Iodimed SRL din București, proiectantul general SC Bau Stark SRL din Ilfov, iar constructorul este SC SSAB-AG SRL din Bacău. Termenul de execuție al lucrărilor prevăzut în autorizație este de 24 de luni. Municipiul Râmnicu Vâlcea a eliberat autorizația de construire nr 768/02. 09.2020, dar deja documentația pentru prelungirea acesteia a fost deja depusă.
Încă un motiv pentru care doar organizarea de șantier a fost demarată și care presupune amenajarea unui loc special unde se pot executa lucrările construcției. Șantierul cuprinde construcția ce urmează a fi executată, dar și instalațiile și construcțiile provizorii necesare pentru realizarea construcției propriu-zise. Vom vedea cu siguranță, în următoarea perioadă, un dute-vino pe poarta spitalului cu mașini care vor asigura aprovizionarea cu materialele necesare construcției, dar și asigurarea tuturor condițiilor care să îndeplinească toate regulile de igienă.
În altă ordine de idei, pentru că acest centru medical este așteptat cu real interes medical, serviciile medicale de diagnosticare, monitorizare evoluție boală și tratament, de nivel european vor putea fi decontate de Casa de Asigurări de Sănătate prin Programul Naţional de Oncologie. Un alt avantaj îl va reprezenta și crearea de noi locuri de muncă, atât cu caracter temporar (pe parcursul derulării investiției), cât și cu caracter permanent, pe durata existenței unității medicale în care vor lucra integrat medici, fizicieni și asistenți medicali, infirmiere dar și personal administrativ și de curățenie.
În loc de concluzii,
Vom urmări întregul proces al construcției și vom reveni de fiecare dată cu detalii pe care le vom considera utile tuturor cetățenilor.