2,120 total views

S-a încheiat sezonul electoral, ultimul de altfel – Parlamentarele 2020, iar PNL este principalul favorit să câștige aceste alegeri, chiar dacă se pare că nu va depăși totuși pragul de 30%. PSD și USRPLUS luptă pentru poziția a doua și a treia, dar votul decisiv pentru stabilirea ierarhiei politice va aparține diaspora. Pro România și PMP, așa cum am mai spus, are toate șansele să nu intre în Parlament, chiar dacă preferințele electorilor pentru cele două formațiuni sunt cotate cu 5%. Se discută foarte mult și despre o prezență extrem de slabă la vot și care nu va trece de 40%.

Așadar, românii sunt chemați duminică, 6 decembrie, la urme pentru a alege componența viitorului Parlament. PNL și USR-PLUS, datorită electoratului mai tânăr și mai motivat, vor beneficia de un avantaj vizibil,duminică 6 decembrie. Este PNL favorit să câștige, dar prezența la vot și mobilizarea alegătorilor din diaspora, dpndv, pot produce modificări importante pe scena politică.

Un alt avantaj pentru aceste două formațiuni politice ar putea fi și votul din diaspora care într-o proporție de peste 90%, spunem noi, se îndreaptă către USRPLUS și PNL. PSD în diaspora nu mai există încă de la europarlamentare. Un scenariu ar fi ca diaspora să voteze mai puțin, în contextul pandemiei mobilizarea fiind mai complicată, dar impactul va fi la fel de mare și atunci votul devine important în ce privește scara politică și numărul de mandate din Parlament (250.000 – 300.000 votanți diaspora) pentru că intervine și redistribuirea. Și uite așa PNL și USRPLUS au iar avantaj.

Deși există doar trei forțe politice – PNL, USRPLUS, PSD, în România este prima dată când avem alegeri parlamentare desfășurate în mijlocul unei crize sanitare de proporții globale. Dacă la alegerile locale din 27 septembrie numărul de infectări cu covid 19 era de 120.000 de persoane, la aceste alegeri deja ne confruntăm cu aproximativ 500.000 de persoane care au fost infectate, o creștere de 3,5 ori. Parlamentarele 2020 se vor desfășura într-o Românie cu zeci de localități aflate în carantină, cu școlile închise, o populație care trebuie să respecte măsuri de protecție și distanțare socială din cauza unui val doi al epidemiei. Deci, prezența la vot va fi afectată în mod serios.

Dacă PMP și Pro România sunt într-un real pericol să intre în Parlament, UDMR se pare că va trece ușor peste 6% și toate acestea se vor întâmpla dacă ne vom confrunta cu un absenteism generalizat. Și se pare că ne vom confrunta ! Să nu uităm nici de deputații minorităților care vor avea un cuvânt de spus după alegeri pentru formarea unei majorități parlamentare, mai mult ca sigur alături de PNL și USRPLUS. Deci, alt avantaj pentru dreapta politică!

Cunoscătorii susțin că dacă în Parlament vor accede doar 5 formațiuni politice, PNL, USRPLUS, PSD, UDMR, minoritățile, vor fi multe locuri de redistribuit, iar învingătorul va lua partea…leului !!!

PE 6 DECEMBRIE, VOTEAZĂ RESPONSABIL !

 

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.