Loading

Un grup de parlamentari susține că prevederile legate de circulația în sensul giratoriu nu sunt suficient de clare, astfel că, în caz de accidente, interpretarea este diferită și duce la o practică neunitară legată de amenzile aplicate în aceste cazuri.

Modificările urmăresc clarificarea regulilor de circulaţie în sensul giratoriu şi sunt gândite astfel încât să pună capăt controverselor de interpretare legislativă. În primul rând, proiectul de lege de la Senat, ce vizează, de fapt, modificarea Codului rutier, redefinește sensul giratoriu. Concret, potrivit textului viitoarei legi, un sens giratoriu reprezintă un drum principal cu sens unic şi traiectorie giratorie, care se intersectează succesiv cu drumuri secundare pe partea dreaptă.

Astfel, din viitoarea definiție a unui sens giratoriu se va elimina ideea, prezentă acum în Codul rutier, de intersecție. Mai exact, în Codul rutier se vorbește acum despre „intersecțiile în care circulația se desfășoară în sens giratoriu”. Se dorește astfel introducerea, la circulația în sensul giratoriu, a obligațiilor existente în prezent la schimbarea benzilor de circulație.

La modul concret, conducătorul unui vehicul care execută o manevra de schimbare a direcției de mers, de ieșire dintr-un rând de vehicule staționate sau de intrare într-un asemenea rând, de trecere pe o altă bandă de circulație sau de virare spre dreapta, ori spre stânga sau care urmează să efectueze o întoarcere ori să meargă cu spatele este obligat să semnalizeze din timp și să se asigure că o poate face fără să perturbe circulația sau să pună în pericol siguranța celorlalți participanți la trafic.

”Concret, în cazului unui sens giratoriu cu mai multe benzi, participantul la trafic încadrat pe banda a doua, care doreşte să părăsească sensul giratoriu la a doua ieşire, trebuie să acorde prioritate vehiculelor încadrate pe banda întâi, deoarece aceste autovehicule se deplasează în cadrul sensului giratoriu”, se precizează în expunerea din motive ce însoțește proiectul de lege.

În plus, conducătorul unui vehicul trebuie să semnalizeze schimbarea direcției de mers pe întreaga durată a manevrei. Nu în ultimul rând, pentru că se va renunța la a mai considera intersecție un sens giratoriu, se renunță la specificarea tipului de intersecție în care se încadrează un sens giratoriu: cu circulație nedirijată sau dirijată. În prezent, Codul rutier stabilește că în categoria intersecțiilor cu circulație dirijată sunt incluse și cele în care circulația se desfășoară în sens giratoriu.

Modificarea regulilor privind circulația în sensul giratoriu este necesară, potrivit inițiatorilor propunerii, deoarece „prevederile legale incidente în cazul circulaţiei în sens giratoriu sunt lipsite de claritatea necesară unor norme juridice (…), fiind susceptibile să dea naştere la numeroase interpretări din cauza cărora se produc accidente de circulaţie în sensurile giratorii şi sunt aplicate sancţiuni contravenţionale în mod neunitar, în funcţie de modul în care agentul constatator interpretează dispoziţiile legale în materia sensului giratoriu.

Desființarea proiectului

Fost șef al Direcției Rutiere din Poliția Română, Lucian Diniță consideră că propunerea legislativă este cel puțin ciudată, că unele modificări pur și simplu nu se pot realiza pentru că nu ar respecta convențiile internaționale la care a aderat România, iar despre altele nu putem discuta pentru că „reinventează roata”. „Suntem semnatarii unor convenții internaționale privind regulile de circulație, iar această legislație nu poate fi modificată la chestiunile generale. Astfel, nu putem să spunem că un sens giratoriu nu mai este o intersecție ci un drum principal care se intersectează succesiv cu drumuri secundare pentru că pur și simplu nu mai avem o asemenea clasificare a drumurilor, de principale și secundare, din anul 2006. Apoi, cum nu vorbim de intersecție când chiar în propunerea de modificare se spune că drumul principal se intersectează cu cele secundare. Păi avem o mulțime de intersecții într-un giratoriu, atunci… Pe de altă parte, legea este foarte clară pentru toată lumea atunci când vorbim de schimbarea benzilor și acordarea priorităților la aceste manevre și pe bulevard, autostradă, drum european sau drum expres, dar și în giratoriu. Toată lumea știe, și în lege este destul de ușor de interpretat, că într-un giratoriu vehiculele care circulă în interiorul acestuia au prioritate faţă de cele care urmează să pătrundă și că un șofer aflat pe banda a doua trebuie să dea prioritate celui de pe banda întâi atunci când virează la dreapta pentru părăsirea intersecției. Dacă au avut loc unele abuzuri sau să spunem aprecieri eronate ale unui polițist care a aplicat pe nedrept o amendă, asta nu înseamnă că legea nu este bună. Nu trebuie schimbată o lege dacă un polițist a avut o fractură în logică și a dat aiurea o amendă. Soluția este să ne adresăm instanței și cu asta, basta! Oricum, nu cred că sunt prea multe astfel de cazuri, dar nu neg că ele ar mai putea fi semnalate din când în când”, a precizat, pentru „Adevărul”, Lucian Diniță.

 

 

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.