Loading

…partid, că unde altundeva atât timp cât colegul gălățean pesedist care i-a promis că-i rezolvă problema administrativă ce traversează stațiunea Ocnele Mari, a …„uitat”!

Reprezentantul județului, Constantin Rădulescu, aduce iar în atenția opiniei publice problema nici acum rezolvată a unei porțiuni din pârâul Sărat care traversează orașul Ocnele Mari, porțiune de albie nedecolmatată ce poate pune în pericol casele locuitorilor din zonă, în urma unor ploi torențiale.

În martie, a.c., dădeam publicității articolul cu titlul „un pârâu scoate la suprafață incompetența unora”, în cuprinsul textului prezentând și un comunicat de presă remis de conducerea județului, cu privire la întâlnirea pe care Rădulescu a avut-o cu ministrul Economiei, Florin Spătaru. În urma discuțiilor Rădulescu a fost asigurat de Spătaru că în scurt timp va propune adoptarea unei Hotărâri de Guvern ca pârâul Sărat să ajungă iar în patrimoniul ABA Olt, unde îi e locul. Din martie și până în prezent Spătaru a dormit, iar Rădulescu a lăsat-o și el…mai ușor! Edilul orașului Ocnele Mari nu știm ce a mai făcut în acest sens ?! Cert este că, „localii s-au trezit”, și-au adus aminte că au un pârâu cu probleme!

Pârâul Sărat administrat de Administrația Bazinală de Apă Olt are o lungime de 11 km și se varsă în acumulare Govora. În anul 2005 Ministerul Economiei și Comerțului în cadrul lucrărilor de închidere a Câmpului II de sonde a derulat investiția “ Execuția în regim de urgență a lucrărilor de regularizare și decolmatare a albiei pârâului Sărat ”– conform unui aviz emis de Gospodărirea Apelor, privind regularizarea și decolmatarea pârâului Sărat din Ocnele Mari, Etapa I, Etapa II, Etapa III, pe o lungime de cca 3,5 Km, amonte de decantor până la confluența cu DN 67 Râmnicu Vâlcea-Tg.Jiu, lucrare finalizată în luna iulie a anului 2007.

Tronsonul de cca 3,5 km, unde s-au executat lucrările menționate mai sus, la ora actuală se află în administrarea Societății Naționale a Sării SA – Sucursala Exploatare Miniera Râmnicu Vâlcea, societate aflată în subordinea Ministerului Economiei și Comerțului în calitate de Beneficiar, fiind deținătorul lucrărilor. Potrivit legislației în vigoare, în zonele în care albiile sunt amenajate prin lucrări de apărare, consolidare, terasamente sau alte asemenea lucrări, obligaţia de întreţinere, reparare sau refacere a unor astfel de lucrări, ca şi de întreţinere a albiilor în zona amenajată, revine celor care au în administrare sau în exploatare lucrările respective.

De menționat că, în anul 2019 Administrația Bazinală de Apă Olt, prin Sistemul de Gospodărire a Apelor Vâlcea, a executat lucrări de decolmatare a albiei minore pe o lungime de 0,65 km amonte de barajul de retenție de pe pârâul Sărat. Zona unde s-au executat lucrările de decolmatare se află în administrarea Administrației Bazinale de Apă Olt, explică directorul ABA Olt, pentru „Timpul de Vâlcea”.

Administrația Bazinală de Apă Olt, ca și autoritate în domeniul gospodăririi apelor este abilitată conform legii, sa intervină prin lucrări de întreținere și reparații numai pentru obiective pe care le deține. Potrivit reglementărilor legislative, Administrația Bazinală de Apă Olt nu are temeiul legal de realizare a lucrărilor de intervenție și reparație asupra mijloacelor fixe aflate în administrarea/ patrimoniul altor entități.

Este evident faptul că efectuarea lucrărilor de decolmatare și înlăturare a vegetației din albia pârâului Sărat, care sunt lucrări curente de întreținere și reparații, se află în continuare în responsabilitatea Societății Naționale a Sării SA- Sucursala Exploatare Miniera Rm. Vâlcea, care a preluat sarcinile, responsabilitățile și bunurile aflate, la data promovării investiției.

Pentru ca ABA Olt să execute lucrări de decolmatare pe pârâul Sărat, pe tronsonul de cca 3,5 Km amonte de decantor pâna la confluența cu DN 67 Râmnicu Vâlcea-Tg.Jiu, sector care la ora actuală nu se află în administrarea Administrației Bazinale de Apă Olt, trebuie să se realizeze transferul – sectorul de albie amenajată și lucrările de regularizare pe lungimea de aprox 3,5 km Decantor – DN67 – din patrimoniul/administrarea Societății Naționale a Sării SA- Sucursala Exploatare Miniera Râmnicu Vâlcea în patrimoniul Administrației Bazinale de Apă Olt.

În momentul în care se va realiza acest transfer, Administrația Bazinală de Apă Olt va interveni urgent cu personalul propriu și utilajele din dotare în vederea exploatării și întreținerii corespunzătoare a albiei pârâului Sărat, susține conducerea ABA Olt.

Vina aparține dpndv atât ministerului Economiei cât și ministerului Apelor, Pădurilor și Mediului, deoarece primul nu a dat înapoi ce a luat, iar celălalt nu a cerut înapoi ce i s-a luat cu împrumut, pentru lucrări. La fel de bine putem să spunem că vina aparține în egală măsură și conducerii Societății Naționale a Sării – Sucrusala Exploatare Minieră Râmnicu Vâlcea, aflată în subordinea ministerului Economiei și a ABA Olt care se află în subordinea ANAR/MAPM. „Tranzacția” de împrumut patrimonial ministerele au făcut-o prin reprezentanții locali – EM RmVL/ABA Olt. Până la urmă, cea mai mare vină credem că aparține directorilor celor două instituții existente în municipiu, pentru că la vremea lui iulie 2007, adică după terminarea lucrărilor și la semnarea procesului verbal de recepției al lucrărilor, nu au făcut documentele necesare către ministerele din dotare pentru finalizarea lucrărilor, adică transferul patrimonial.

Acum, primarul orașului Ocnele Mari, Sasu Remus, pe bună dreptate cere ajutorul președintelui Rădulescu, să-i rezolve problema. Concret, – politic – să deschidă el ușa ministerelor și să facă „gură mare!”, el fiind „mic” să se ia de piept cu „înfipții” incompetenți administrativ. Mai mult, Rădulescu susține că, dacă va fi nevoie, va porni și un scandal pentru ca ping pong-ul instituțional să ia sfârșit.

Cu alte cuvinte, Rădulescu se împăunează și amenință că va face scandal la ministerul Economie, de fapt pentru a rezolva ce? A, incompetența! A cui? A conducerii ANAR/ABA Olt care la vremea lui 2007 nu a fost în stare să facă cele necesare să-și ia înapoi ce a cedat. Atâția ani nu i-a interesat nimic, iar acum când primarul localității prin care trece pârâul lor încearcă să evite un posibil dezastru, vin și se plâng la CJ Vâlcea!!! De ce ANAR/ABA Olt nu e în stare să-și ia înapoi ce a dat? De ce trebuie un președinte de CJ să facă scandal la ministere, în condițiile în care problema nu e în curtea lui? De ce se bagă așa acid Rădulescu să rezolve situația transferului? De ce se agită Rădulescu să rezolve o problemă administrativă pe care prin toate mijloacele necesare trebuie să o rezolve trioul – primarul orașului Ocnele Mari/directorul ABA Olt/directorul Exploatării Miniere Râmnicu Vâlcea?

Evident, întrebări fără răspuns!

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.