242 total views

…periodic, pe râul Olănești au loc acțiuni de defrișare a vegetației. În această perioadă se desfășoară a doua acțiune de acest gen și putem spune că are un scop dublu, așa cum precizează și directorul ABA Olt – Ștefan Prală – și anume: ca măsură preventivă de apărare împotriva inundaţiilor şi pentru a reda o imagine placută râului care traversează zona centrală a orașului nostru’’.

În cadrul lucrărilor de întreținere a cursurilor de apă, conform programului de gospodărire a apelor, Administrația Bazinală de Apă Olt, prin Sistemul de Gospodărire a Apelor Vâlcea a demarat în acest an cea de-a doua acțiune de defrișare a vegetației, pe râul Olănești, în zona municipiului Râmnicu Vâlcea. Pentru aceste lucrări de defrișare mecanică a vegetației, Sistemul de Gospodărire a Apelor Vâlcea acționează cu personalul formațiilor de lucru Vâlcea și Brezoi, precum și cu personal din cadrul Centrului de Intervenție Rapidă ( C.I.R.Vâlcea), folosind utilaje din dotare: motocositoare manuală, motocositoare pe pneuri și tractor cu motocositoare ( utilaj achiziționat prin proiectul „WATMAN –Sistem Informaţional pentru Managementul Integrat al Apelor – Etapa I”). Acțiunea a fost demarată săptămâna trecută pe ambele maluri ale râului Olănești, din zona Kaufland. În momentul de față se acționează pe ambele maluri, între podul de cale ferată din Ostroveni şi Stadionul Municipal Râmnicu Vâlcea. Reamintim faptul că, Administraţia Bazinală de Apă Olt, prin Sistemul de Gospodărire a Apelor Vâlcea, efectuează periodic acțiuni de defrișare pe râurile din județ, conform planului anual de Gospodărire a Apelor”.

Apele reprezintă o resursă naturală regenerabilă, vulnerabilă şi limitată, element indispensabil pentru viaţă şi pentru societate, materie primă pentru activităţi productive, sursă de energie şi cale de transport, factor determinant în menţinerea echilibrului ecologic. Apele sunt parte integrantă din patrimoniul public, iar protecţia, punerea în valoare şi dezvoltarea durabilă a resurselor de apă sunt acţiuni de interes general. Mai mult, malurile şi albiile acestora, indiferent de persoana fizică sau juridică care le administrează, trebuie să efectueze obligatoriu și periodic acțiuni de defrișare a vegetației existente pe brațul stâng sau drept al râurilor. Nu cunoaștem dacă în trecut aveau loc acțiuni de acest gen pe râul Olănești, dar din imagini se poate observa cât de importante sunt acestea.

Sperăm că ABA Olt va monitoriza și va mai avea astfel de acțiuni care îmbunătățesc vizibil cursul lin al râurilor, iar riscul inundațiilor din cauza lipsei intervențiilor de defrișare să nu mai existe. Destul natura își face de cap și de multe ori nu-i putem ține piept, dar unde omul poate interveni, nici natura puternic nu va mai lovi. Și dacă ploile își mai fac de cap și noi putem spune că suntem pregătiți, într-o oarecare măsură.

 

 

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.