…DN 67 fiind denumit de presa națională „drumul morții”. Naționalul „morții” – Râmnicu Vâlcea – Horezu – Tg Jiu – stă să se rupă pe ambele sensuri de mers, dar autoritățile dorm, în loc să se autosesizeze, tranzitând zilnic zona ce urmează să fie grav avariată.
Localnicii reclamă faptul că au trecut câteva luni bune de când drumul este rupt și nu s-a intervenit pentru a-l repara. Vedem că în timp ce infrastructura din dreptul unor localități cedează din cauza nepăsării autorităților locale, președintele Consiliului Județean Vâlcea, Constantin Rădulescu, se laudă cu dezvoltarea turistică a județului și reabilitarea/modernizarea drumurilor.
Prin intermediul acestui articol de presă, aducem în atenția tuturor autorităților cu factor de decizie – primari, consilieri, președinte de CJ, CNAIR – situația gravă în care se găsește porțiunea de drum național de la granița comunelor Stoenești – Pietrari. Pe o porțiune s-a surpat terasamentul care susține drumul și spre vale și spre deal, dar nu există nici cel mai mic semn de circulație, măcar unul care să anunțe participanții la trafic de limitarea vitezei. Fotografiile atașate surprind cu exactitate gravitatea situației, o situație pe care autoritățile nu o semnalează participanților la trafic.
Vorbim despre drumul care leagă Râmnicu Vâlcea de Horezu şi apoi se continuă către Târgu Jiu, cel pe care se petrec cele mai multe accidente rutiere din judeţul Vâlcea. Semnalăm totodată faptul că ambele drumuri sunt puternic tranzitate zilnic, iar riscul unui dezastru este foarte mare, zona deteriorată expune conducătorii auto la un pericol amplificat.
Cât de mult influențează infrastructura proastă numărul de accidente? Foarte mult!
Accidentele rutiere sunt frecvente pe șoselele din România, situându-ne pe primul loc în UE în două clasamente negative din domeniul transportului rutier: numărul de decese de pe șosele și calitatea proastă a infrastructurii rutiere. Faptul că România nu are un sistem de drumuri modern care să ofere siguranță șoferilor sau să favorizeze transporturile de marfă este consemnat și în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) – edilii țării solicitând 29 de miliarde de euro pentru modernizarea drumurilor.
Numărul mare al accidentelor cu morți și răniți pe drumurile naționale este explicat și prin faptul că aceste variante rutiere sunt de multe ori singurele legături între două municipii și orașe importante din același județ sau din județe diferite. Astfel spus, sunt foarte circulate atunci când șoferii trebuie să facă drumuri cu distanțe medii sau mari. DN 67 este un drum destul de aglomerate cu TIR-uri, dar și alte tipuri de autovehicule mari care obligă șoferul să intre pe contrasens, riscând enorm.
Să nu uităm că, la jumătatea lunii ianuarie, o alunecare de teren produsă în zona orașului Horezu, pe DN 67, la km 151, a afectat circulația între Râmnicu Vâlcea și Tg Jiu. Curând, zona la care facem referire riscă să blocheze definitiv circulația, fiind rupt pe ambele sensuri.
Primarii comunelor (Stoenești, Pietrari, Bărbătești, Tomșani, etc) și orașelor (Horezu, Bălcești, etc ) aveau obligația să facă petiții către CJ Vâlcea pentru repararea de urgență a drumului. De asemenea, Rădulescu Constantin, președintele CJVL, tranzitează acest drum la fel de mult, dar nu am văzut un comunicat de presă prin intermediul căruia să atragă atenția celor de la Direcția Regională de Drumuri și Poduri (DRDP) că trebuie intervenit cât mai repede posibil, până nu avem decese și răniți!