Loading

….aceștia ieșind public doar după ce au loc evenimente care întra-devăr le arată că pericolul este iminent și accidentele sunt la „colțul străzi”. În cursul zilei de joi 9 martie, toată presa națională și regională a titrat faptul că bucăți dintr-un pod vechi de peste 120/122 ani, care leagă județele Olt și Vâlcea, au căzut în râul Olt, pe o suprafață de 30 metri. Licitații pentru construirea unui alt pod au fost, dar firma care a câștigat licitația a renunțat la lucrare.

Administratorul drumului – DRDP Craiova – a anunțat în dimineața zilei de joi, 9 martie 2023, restricții de circulație pe un segment de 50 m din podul care măsoară aproximativ 400 metri lungime și leagă localitatea Drăgășani, din Vâlcea, de comuna olteană Verguleasa.

”DN 67 B, Km 119, în afara municipiului Drăgășani, în urma desprinderii unei suprafețe de 30 metri lungime a pasarelei pietonale marginale a podului peste râul Olt, pe sensul Drăgășani – comuna Poganu (n. red. – comuna Verguleasa, sat Poganu), județul Olt, s-a luat măsura restricționării circulației auto și pietonale pe o lungime de 50 metri în zona afectată, fiind instituită semnalizare rutieră corespunzătoare prin indicatoare rutiere și balize luminoase. Circulația rutieră se va desfășura pe un sens alternativ, dirijată prin indicatoare rutiere care reglementează prioritatea de trecere”, se arată în anunțul dat publicității.

Podul are peste 120 ani vechime, fiind construit în 1901, o reabilitare și extindere fiind realizată în anii 1964-1965. Asupra acestui pod nu s-a mai intervenit ulterior, o expertiză tehnică stabilind că este nevoie de un pod nou, construit paralel cu acesta. O licitație pentru construirea unui alt pod a avut loc în urmă cu 13 ani. Podul ar fi trebuit finanțat din fonduri naționale, iar ani la rând fie s-au alocat sume infime, fie deloc. În aceste condiții, una dintre firmele din asocierea care a câștigat licitația, obligată să depună în cont o garanție de bună execuție de o valoare foarte mare, s-a retras în 2013, obligațiile fiind preluate de o altă firmă din asociere, doar că nici cei rămași nu s-au achitat de obligațiile contractuale.

În condițiile în care firmele rămase nu au livrat nici măcar proiectul tehnic, DRDP Craiova a reziliat, în 2021, contractul, iar la acest moment litigiul este pe rolul instanțelor. „Noi o să facem o expertiză din punct de vedere al siguranței circulației, nu știu dacă tehnic mai este necesar, pentru că s-a stabilit că nu există variantă de reabilitare, dar se poate folosi până la darea în folosință a acestuia”, a precizat directorul Secției Drumuri Naționale Slatina, Adrian Motorga.

Astăzi este programată o întâlnire la fața locului cu reprezentanți ai instituțiilor din Olt și Vâlcea, pentru a evalua situația și a stabili ce se întâmplă în continuare. Dacă podul va fi închis circulației, varianta de ocolire înseamnă pentru persoanele care circulă între cele două județe un drum de 50 km.

Acest articol va fost adus la cunoștință cu ajutorul presei centrale și regionale...


Luni, 13 martie, vom publica imagini cutremurătoare cu un drum național care este la un pas de a se rupe pe ambele sensuri de mers! Autoritățile dorm! Până nu avem accidente rutiere soldate cu vătămări corporale sau decese, acestea nu reacționează! 


 

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.