3,369 total views

….și sperăm ca cei doi să nu facă recurs, pentru a nu vedea lamentabilul cum se transformă în penibil.

Mai multe Primării din țară și-au mutat activitatea în online din cauza coronavirus care afectează activitatea în toate domeniile, nu doar a funcționarilor din primării. În schimb, dacă vorbim strict de activitatea dintr-o Primărie spunem că printre serviciile pe care le pot accesa administrațiile locale care au implementat această soluție – online – se numără și ședințele de consiliu local, numeroase UAT-uri asigurând această alternativă pentru continuarea activității, în mediul online. Totuși, de această soluție nu beneficiază și Primăria Râmnicu Vâlcea condusă de Mircia Gutău, primar, și Didoiu Ionuț, secretar.

În contextul actual de criză, izolare la domiciliu și carantină, anumite activități se pot implementa de la distanță, iar acest lucru este valabil și pentru ședințele ordinare/extraordinare/de îndată ale consiliului local, convocate de edilul comunității sau, de ce nu, de majoritatea lejeră a consilierilor locali. Dar Gutău, acompaniat de Didoiu, nu a acceptat acest lucru, motiv pentru care pe rolul instanței de judecată, în data de 18 martie 2021, consilierul PNL Preoteasa Radu a înregistrat dosarul cu nr. 937/90/2021, având obiect ordonanță președințială, împotriva secretarului general al municipiului, Didoiu Ionuț și a primarului Mircia Gutău, ambii având calitatea de pârâți, în acest dosar. Fondul a fost judecat, iar în data de 14 aprilie 2021 instanța oferă soluția pe scurt și…

…„respinge excepţia lipsei calităţii procesuale pasive, invocată de pârâtul Secretarul General al Municipiului Rm. Vâlcea, prin întâmpinare. Admite cererea, astfel cum a fost modificată, formulată de reclamantul Preoteasa Radu-Eduard, domiciliat în Rm. Vâlcea, str. Constantin Stănciulescu nr. 20, jud. Vâlcea în contradictoriu cu pârâţii PRIMARUL MUNICIPIULUI RM. VÂLCEA si SECRETARUL GENERAL AL MUNICIPIULUI RM. VÂLCEA. Obligă pârâţii să îi asigure reclamantului – consilier local posibilitatea participării prin utilizarea oricăror mijloace de comunicare electronică la şedinţele Consiliului Local al Municipiului Rm. Vâlcea si la şedinţele comisiilor de specialitate ale Consiliului Local al Municipiului Rm. Vâlcea, în condiţiile art. 137 alin. 1 si art. 141 alin. 1 din O.U.G. nr. 57/2019. Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare, cererea de recurs urmând a fi depusă, în cazul exercitării căii de atac, la Tribunalul Vâlcea

Cvorumul ședințelor consiliului local

art. 137 alin 1 – ședințele consiliului local se desfășoară legal în prezența majorității consilierilor locali în funcție

Funcționarea comisiilor de specialitate

art. 141 alin 1 – comisiile de specialitate lucrează în plen și deliberează cu votul majorității simple și a membrilor lor.

Mircia Gutău și Ionuț Didoiu,

se pare că ignoră cu știință acte legislative emise în contextul pandemiei de covid, cum ar fi Decretul 195 din 16 martie 2020 privind instituirea stării de urgență pe teritoriul României, care la art. 50 prevede că…

Pe durata stării de urgenţă, autorităţile administraţiei publice centrale şi locale vor lua măsuri pentru organizarea activităţii astfel încât să fie evitat, pe cât posibil, contactul direct între persoane, inclusiv prin utilizarea mijloacelor electronice de comunicare”,

acest text a fost reluat într-o formă asemănătoare și în art. 83 din Decretul nr. 240/2020 privind prelungirea stării de urgență pe teritoriul României, Capitolul XI alte măsuri – art 83 –

Pe durata stării de urgență, autoritățile administrației publice centrale și locale, autoritățile administrative autonome, regiile autonome, societățile și companiile naționale și societățile la care statul ori o unitate administrativ-teritorială este acționar unic sau majoritar vor lua măsuri pentru organizarea activității astfel încât să fie evitat, pe cât posibil, contactul direct între persoane, inclusiv prin utilizarea mijloacelor electronice de comunicare”.

Așa cum am precizat la început, în contextul special al pandemiei generate de virusul covid, se adoptă și la nivelul autorităților Administrației Publice Locale anumite măsuri speciale ce au ca scop minimizarea contactului dintre persoane astfel încât să limiteze transmiterea virusului. Având în vedere aceste măsuri legale dispuse, în virtutea stării de urgență, este clar că asigurarea posibilității cetățenilor de a asista la ședințele consiliilor devine imposibil.

Cu toate astea, nu doar cetățenii nu mai au acces în sălile unde se desfășoară ședințele, dar în multe dintre situații consiliile au adoptat reguli temporare de desfășurare a ședințelor sau modificări ale regulamentelor de organizare și funcționare prin care au prevăzut că în această perioadă își vor desfășura ședințele pe internet prin mijloace electronice, deci nici măcar consilierii nu se vor întruni fizic pentru desfășurarea activității lor.

Consilierul Preoteasa Radu nu ar trebui să aibă acces la un recurs intentat de cei care au pierdut – Gutău/Didoiu – pentru că ei trebuie să înțeleagă că ședințele cu participarea online a consilierilor locali sunt cât se poate de LEGALE și normale, în contextul actual !!!

 

 

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.