Loading

Așadar, dezastrul ecologic pe râurile din județul Vâlcea continuă, pentru că nisipul și pietrișul sunt la mare căutare în lucrările obținute inclusiv de constructorii proprietari de balastiere. Observăm că exploatarea acestor agregate reprezintă o importantă sursă de venit, numărul balastierelor înființate pe teritoriul județului fiind unul foarte ridicat. Perimetrele de exploatare sunt atribuite societăților comerciale al căror scop este strict unul economic – vânzarea nisipului și pietrișului, folosirea acestor materiale la lucrările câștigate tot de ei, unde sumele ofertate și umflate din pix intrând direct în buzunarul fimei ca un un profit uriaș.

Așadar, zeci de balastiere îşi trimit utilajele direct în apă ca să scoată pietrişul şi nisipul atât de necesar în construcţii. Excavatoarele şi camioanele societăților vâlcene, și nu numai, îşi croiesc drumuri prin albie, muşcând din maluri, de cele mai multe ori fără avize și autorizație de gospodărie a apelor. Infracțiunea de exploatare a agregatelor minerale o întâlnim la tot pasul, autoritățile cu drept de control le vedem depășite de situație, gestionând extrem de greu cazurile sesizate, soluționarea acestora fiind adesea fără un rezultat concret, iar balastieriștii ieșind de fiecare dată avantajați, continuându-și nestingheriți activitatea de extragere a agregatelor minerale din albie, ilegal.

În județul Vâlcea și Argeș, sâmbăta se fură agregate minerale

Mai nou, constructorii certați cu legea, gen AliFlor Invest 2008 din Albești-Argeș sau Civil Sped din Râmnicu Vâlcea și încă un ochios care este monitorizat și nu îi putem da numele, sâmbăta și-au făcut program de furat agregate minerale din râuri. Mai exact, în ultima lună, cei enumerați au fost prinși în flagrant în timp ce furau, dar nu datorită ABA/IBA Olt, ci directorului adjunct al ANAR – Marius Postelnicescu, cel care a primit, de fiecare dată, direct sesizările și a acționat cu promtitudine, chiar dacă a fost sâmbătă.

Țigaret și Dincă mușamalizează cu știință furturile de agregate

Sunat de fiecare dată de adjunctul ANAR și trimis să constate dacă cele sesizate sunt reale, directorul Țigaret nu nimerește să sune pe nimeni altul decât pe un anume Dincă Mihai, inspector ITA din cadrul SGA Vâlcea, singurul inspector de altfel existent în acest departament. De ce? Pentru că așa vrea el, pentru că este director și el decide cine se duce și unde și nu contează că există în cadrul ABA Olt și Inspecția Bazinală de Apă (IBA) care are un șef inspecție în persoana lui Radu Chirițescu, și deși ar trebui și el anunțat și implicat în acțiune (însăși denumirea departamentului, inspecție) nu are cunoștință de aceste „sâmbete furate”. Și nu ține cont aces director nici de faptul că ITA se subordonează IBA, strigând că toți se subordonează lui și el decide.

„Acționez cu singurul inspector de la Inspecția Teritorială Apă” adaugă Țigaret (ca și cum ar fi spus eu doar pe el îl cunosc) care nu a putut să spună de ce de fiecare dată îl sună doar pe Dincă și „uită” de existența conducerii IBA Olt. Dincă este om de încredere, versat, educat bine, cunoscător de „limbi” profesionale ori alte aptitudini pe care Țigaret i le-a descoperit și nu pierde ocazia a-l ajuta să și le pună în valoare. Binomul Țigaret/Dincă lucrează în folosul oricui, numai al instituției nu.

Tot Țigaret, deși spune că „pentru a se constata fapta trebuie doi inspectori”, în toate sâmbetele îl convoacă doar pe Dincă, profesionistul de la SGA, marele inspector de bază, unicul disponibil la orice oră din zi și noapte, pe care îl trimite la verificat și abia după dacă evenimentul este de amploare, trimite echipă completă. Cu alte cuvinte, hai să vedem ai cui sunt furăcioșii, să știm cum să acționăm, să vedem, le dăm timp să-și acopere opera, îi amendăm, concret, îi ajutăm să le întocmim noi documente, ce facem, cum facem ???

Ultima sesizare de furt este pe masa IPJ Vâlcea

Sâmbătă 13 iunie 2020, la confluența râului Bistrița cu râul Otăsău, localitatea Frâncești, județul Vâlcea, șoferii de la Civil Speed SRL au fost prinși în acțiunea de exploatare agregate minerale, pe care se pare că au avut-o pregătită, fix cu câteva minute înainte de a-și încheia „programul de lucru” care trebuia la ora 12.00 obligatoriu să se finalizeze. Imaginile surprinse la fața locului arată cum un șofer de pe un utilaj al societății, tip basculantă, este surprins direct în râu, lucru interzis de lege, așteptând ca remorca să-i fie încărcată cu materialul însușit.

Din verificările efectuate, un echipaj de Poliție din zona Frâncești/Băbeni, anunțat de un oficial al IPJ Vâlcea, a ajuns la fața locului. În același timp a fost anunțată și conducerea ABA Olt. De menționat că persoanele contactate, adică directorul ABA Olt și oficiosul din IPJ Vâlcea, au fost rugate să intervină de urgență, acțiunea având doar câteva ore alocate și e posibil să-i piardă dacă nu intervin cu maximă rapiditate. Cu toate astea, echipajul de poliție ajunge într-un timp relativ scurt, găsindu-i pe angajați „la muncă”, iar Dincă al nostru a stat probabil să-și termine cafeaua, considerând că nu este grabă, ajungând când nu mai era nimeni, așa cum susține directorul Țigaret.

Păi dacă nu a mai găsit pe nimeni, întrebăm și noi pentru un prieten, cum a reușit nenea Dincă să facă, la ora 13:28, poză la excavator, chiar în mijlocul râului, după ce echipajul de poliție a întocmit documentele de constatare, a luat declarații la șoferi și a ordonat scoaterea utilajelor din râu ???, Cine a dus iar excavatorul în mijlocul râului la pozat, dacă nu mai era nimeni în zonă ? Mai mult, pe unde s-a plimbat nenea Dincă până la ora 14:03 când a făcut poză și la „munții” de pământ, poză care este luată extrem de aproape, fără a se vedea zona de identificare ?

Ce bănuim noi? Că pozele făcute de nenea Dincă sunt poze cu dedicație, adică excavatorul a fost adus și parcat pentru pozat fix în zona de perimetru pe care societatea are autorizație de exploatare emisă în 16 martie 2020 cu valabilitate 13 februarie 2021. „Muntele” de pământ la fel, deși zona de fotografiere nu se poate identifica, probabil și el se regăsește tot în perimetrul autorizat. De ce a făcut Dincă acest lucru? Pentru ca, la eventuale sesizări făcute la organele de control, cum vedem că avem în cazul de față poliția (singurul de acest fel din toate cele surprinse în ultima lună), să demonstreze că șoferii Civil Speed exploatau pe plantația lor autorizată și nu în altă parte.

Țigaret, minciuni fără cap și coadă

Deși, amabilul director, care m-a primit cu brațele deschise în biroul de la etajul 1 al clădirii, încercând din răsputeri să-mi demonstreze că este deschis la discuții și nu are nimic de ascuns, tot din răsputeri a încercat să mă convingă și că totul este făcut ca la carte și nu are nimic de ascuns, lucrează ca un profesionist cunoscut, dar cu toate astea nu a putut să-mi ofere răspunsurile solicitate.

Deranjat că ce..fac anchetă… a susținut că nu știe ce societate a fost prinsă activând în râul Bistrița și nici că poliția a fost la fața locului, până nu i-am adus eu la cunoștință. Cu toate astea, pe biroul lui exista chiar autorizația emisă pentru Civil Speed, adică era pregătită pentru cineva/ceva. Și deși mi-a fluturat-o prin față, explicându-mi că „civilul” are autorizație, nu am reținut decât data emiterii și valabilitatea, nicidecum pentru ce zonă mai exact este emisă, luând de bună ce mi-a spus. Păi să nu uităm că Dincă al nostru nu a mai găsit pe nimeni pe râu, dar produce poze cu utilajele societății și grămezi de nisip și probabil fix pe coordonatele din autorizație.

Un scenariu: prietenul Amărăzeanu Mircea – Civil Speed, l-a contactat și l-a rugat să producă probe în favoarea lui, că la fața locului, surprinzător, dar a ajuns poliția și e groasă.

Alt scenariu: Țigaret i-ar face CIVILSPEEDului documentația pentru lucrările hidraulice pe care le obține la licitații și atunci logic că trebuie să-l scoată bazma curată.

Încă un scenariu: deși i-am dus la cunoștință amabilului director că numai în urmă cu alte două săptâmâni „civilul” a mai fost prins la furat în altă locație, el nu și nu, nu a mai fost „civilul” până acum, enumerându-i pe cei mai sus menționați, „uitând” că există chiar un pv întocmit, pentru „intervenția” avută pe râul Sălătrucel și l-a pus chiar să plătească contravaloarea câtorva metri cubi, la mișto!!!

Civil Speed are lucrări pe fonduri europene, dar fură balastru ca ultimii găinari

„Civil Speed este o firmă de construcții protejată de grupul de lucru – Rădulescu/Gutău/Prală/Țigaret și care activează fără forme legale, adică autorizații SGA, ANRM și altele și nu plătește la stat pentru nci un mc de balast și nici amendat nu este când e găsit la furat. Are un contract luat la CJ Vâlcea de vreo 20 milioane de euro, pentru modernizarea unui drum, și pentru asta a furat balast de pe pârâul Coisca din Sălătrucel, iar conducerea ABA în loc să-l pună să plătească cantitatea de balast însușită, îi întocmește documentația prin omul de casă Cioranu, pentru 2000 mc care chipurile i-ar fi trebuit Primăriei Sălătrucel pe situații de urgență, ajutând-o să intre în legalitate. Nimeni nu a verificat cât balast a furat, lucrarea e foarte mare și fură și acum că se folosește de documentația cu 2000 mc solicitați de Primăria Sălătrucel, dar lucrarea e a CJ Vâlcea. Pe Bistrița/Otăsău se pare că repetă scenariu de pe Coisca”, mărturisește un oficial deranjat de toate acestea și bucurându-se că presa a intrat pe fir, pentru a devoala calitatea muncii „civilului” și modul de a-și procura materialele necesare acestora.

Este tot mai clar că lucrările de extragere agregate minerale, în albia cursului de apă Bistrița, au fost făcute fără avize și autorizații în domeniul gospodăririi apelor, iar binomul Țigaret/Dincă se ocupă de mușamalizarea faptei. Deținem date despre faptul că autorizația de exploatare a societății Civil Speed este pentru un perimetru din pârâul Otăsău ori „lucrările” de sâmbătă au fost efectuate în albia pârâului Bistrița. Țigaret și Dincă cunosc aceste date, dar cu toate astea încearcă să acopere în continuare fapta săvârșită de Civil Speed, faptă care constituie infracțiune conform Legii Apelor nr. 107/1996, art. 93, alin. (2), lit. c), cât și contravenție conform prevederilor aceleiași Legi, art. 87, pct. 5.

Venim în ajutorul serviciului de investigare a criminalității economice

Specialiștii ne argumentează că „pentru clarificarea situației trebuie confruntate coordonatele zonei unde a fost identificată exploatarea de agregate minerale cu coordonatele punctelor perimetrului de exploatare autorizat, exact cum am bănuit și am specificat mai sus. Pentru a clarifica situația, nu Dincă trebuie să ajungă iar acolo, pentru că el are doar o singură sarcină, să mușamalizaze furtul, ci ar trebui solicitată prezența unui inginer topo de specialitate care în urma măsurătorilor topo cu aparatura din dotare va putea concluziona în mod cert, legal și autorizat, dacă lucrările identificate sunt sau nu legale.

Repetăm, pentru a da tărie celor verificate, situația trebuie cântărită sub toate aspectele, iar Dincă nu poate fi lăsat să continue să facă parte din „comisie” pentru a nu influența sub nici o formă verificările, altfel toată munca polițiștilor, a mea ca jurnalist ori a „invidioșilor” care mă sesizează de fiecare dată, va rămâne și de această dată una fără efect, iar unul ca Amărăzeanu va fura și în alte sâmbete din aces an și următorul, și următorul….

Surse demne de încredere avizează faptul că Poliția Vâlcea continuă activitățile de verificare, prin serviciul de investigare a criminalității economice, iar astăzi un echipaj de poliție de la serviciul menționat, alături de „marele” Dincă va ajunge din nou la fața locului. Conducerea ABA Olt încearcă de fiecare dată minimalizarea și mușamalizarea cazurilor de furt de agregate minerale din râuri. În continuare statul român, prin „grija” unor astfel de directori este păgubit.

Concluzia?

După discuția avută cu Țigaret Gheorghe, la sediul administrației vâlcene, acesta m-a asigurat, deși el nu conștientizează, că dacă mai aveam unele îndoieli că această instituție este condusă de el, vă spun că NU este condusă de el. Ocupă scaunul directorial, dar se poartă ca un simplu angajat și în nici un caz ca un adevărat director care coordonează 6 județe. Dacă este profesionist pe domeniul lui, ca manager este extrem de slab, fiind jubjugat clanului Gutău/Rădulescu și răspunzând tot mai ferm la comenzile lor.

Comportamentul afișat în timpul discuțiilor, faptul că nu mi-a dat voie sub nici o formă să înregistrez discuția, oficială de altfel, încercarea de a-mi prezenta programul avut în ziua de vineri și sâmbătă în funcție de orele apelurilor telefonice, aducând în discuție probleme personale și ocolind de fiecare dată subiectul principal prin discuții fără echilibru, dar și multe alte incompatibilități observate, mi-au demonstrat că lucrurile nu se vor îndrepta curând, în această clădire haosul continuând să existe.

Așteptăm cu real interes ca Ministerul Mediului care lucrează la aplicația “inspectorul balastierelor”, care va permite urmărirea fiecărui camion cu pietriș sau nisip, să finalizeze acest program cât mai repede, pentru ca dezastrul ecologic să nu se transforme într-unul de altă natură. Utilajele vor fi monitorizate prin satelit, iar incursiunile în albiile de râu vor fi mai ușor de observat și sancționat.

ÎN VÂLCEA SE FURĂ LEGITIM!!!

 

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.