Ca un jurnalist care urmărește activitatea tuturor candidaților am observat că părți bune din programul candidatului PNL au fost expuse într-un comunicat asumat de USR/PLUS și remis presei locale. „Alianța” USR/PLUS amintește în comunicat, încă din primele rânduri, de cele 33 de miliarde alocate de UE, României, sumă promovată și explicată de Virgil Pîrvulescu într-unul din live-urile oferite săptămânal, mai exact 28 mai când a spus că…
„parte a planului de redresare economică a Uniunii Europene, România urmează să primească 33 de miliarde de euro. Banii aceștia vor ajunge și în județul nostru, unde autoritățile locale sunt obligate să gestioneze responsabil fondurile respective. Ce înseamnă acest lucru? Că banii atrași nu trebuie risipiți pe pomeni electorale, ci trebuie folosiți pentru investiții puternice, care pot genera pe termen mediu-lung locuri de muncă pentru cetățenii acestui județ. Pentru un asemenea proiect de reconstrucție economică, similar Planului Marshall în multe privințe, avem nevoie disperată de oameni competenți, profesioniști care știu cum să administreze fondurile primite de la Uniunea Europeană. În caz contrar, riscăm ori să nu atragem suficienți bani pentru a reporni economia din Vâlcea, ori să irosim banii atrași pe diverse “investiții” făcute de firmele de casă ale baronilor locali. Nu avem timp de pierdut, trebuie să ne asigurăm că administrația locală o să lucreze în folosul comunității noastre!”
Virgil Pîrvulescu atrage atenția de luni de zile că administrația locală nu are angajați competenți la departamentul fonduri europene și ăsta este motivul pentru care suntem pe ultimul loc la atragerea acestor fonduri. „Alianța” îl aprobă și în acest sens, punctând imediat și despre lipsa aplicațiilor informatice care ar ușura activitatea – digitalizarea – prin lipsa de viziune. Nu uită nici de înființarea la Râmnicu Vâlcea a unui Hub IT (V.P. – 2 iunie) ori centre de excelență – calitatea educației – și multe altele, dar mai ales că trebuie să dăm cetățenilor o VOCE. Toate regăsindu-se în postările și live-urile candidatului PNL – Virgil Pîrvulescu.
Comunicatul „Alianței” USR/PLUS
„Alianța USR PLUS Vâlcea prezintă soluții pentru cercetare, dezvoltare, educație și formare, prin accesarea de fonduri europene, pe baza unor proiecte serioase și în beneficiul cetățenilor. Uniunea Europeană va acorda României 33 de miliarde de euro din fondul pentru redresare economică și pe lângă prioritățile obișnuite, acești bani se pot folosi pentru cercetare, inovare, educație, formare, inovație în domeniul ecologiei.
În județul Vâlcea, investițiile sunt făcute prin fonduri guvernamentale, PNDL, pentru că în cadrul administrației publice locale nu există profesioniști în accesarea fondurilor europene. Avem potențial în IT, robotică, tehnologii noi, dar programele actualei administrații cuprind investiții și strategii numai pe hârtie, la nivelul autorităților locale se vorbește de digitalizare, dar toate proiectele au rămas la nivel declarativ.
Autoritățile locale pot achiziționa prin fonduri europene tehnologii noi și aplicații informatice care să le ușureze activitatea, dar, din păcate, până acum nu a existat o viziune de dezvoltare în acest sens. Alianța USR PLUS Vâlcea propune pentru administrația locală acei oameni care vor valoriza competența și vor aduce, la rândul lor, alți profesioniști pregătiți pentru accesarea fondurilor europene.
Avem tineri pregătiți și putem performa, de aceea este nevoie de sprijinirea înscrierii lor în programe de știință, tehnologie, inginerie. Ne propunem crearea unui Hub IT a unui Hub de Robotică și reînființarea centrelor de excelență, pentru care există documentație (publicată în Monitorul Oficial din luna noiembrie 2011), dar lipsește bunăvoința autorităților locale de a pune la dispoziție spațiile necesare și dotarea acestora.
Un centru de excelență IT dezvoltat în orașul nostru ar aduce nenumărate avantaje, ar crește interesul companiilor din domeniu pentru investiții la Râmnicu Vâlcea. Soluțiile găsite de elevi în echipele dedicate sunt noutăți tehnologice ce pot fi folosite la nivel local, pentru un acces facil la transport, servicii și utilități, pentru a îmbunătăți viața locuitorilor și interacțiunea cetățenilor cu autoritățile publice locale.
Cum putem să accesăm fondurile europene pe care autoritățile locale nu au reușit să le atragă și să le folosească pe plan local pentru cercetare, dezvoltare, educație și formare?
1. Programe de sprijin pentru a facilita accesul elevilor la o educație de calitate.
2. Proiectele ERASMUS trebuie să continue pentru profesori și elevi, mai ales pentru cei care provin din medii defavorizate.
3. Pe lângă proiectele pentru pentru construirea/renovarea unităților de învățământ – creșe, grădinițe, școli sau pentru centrele de excelență este nevoie și de accesarea Programului Operațional Capital Uman (PO CU) în completare, pentru pregătirea cadrelor didactice și a profesioniștilor.
4. Construirea și/sau dotare Centrelor de Excelență se pot finanța prin Programul Operațional Regional (POR).
5. În exercițiul financiar 2021-2027 beneficiază de finanțare acei antreprenori care intenționează să pornească un start up și există un interes al firmelor de consultanță internaționale pentru investiții în Romania și pe plan local.
6. În exercițiul financiar 2021-2027 se vor aloca fonduri consistente pentru funcționarea Institutelor de Cercetare și Dezvoltare, cu aplicare directă în digitalizarea IMM-urilor. Este necesară încurajarea activității acestor institute, finanțarea lor pentru generarea de proiecte, pentru că tot sprijinul acordat se va întoarce în mediul de afaceri.
Andrei Gheorghiu – candidatul Alianței USR PLUS la Primăria Municipiului Râmnicu Vâlcea :
„Îmi propun o redefinire a economiei locale, prin viziune către viitor, prin tehnologie, prin servicii IT, prin corelarea ofertei educaționale cu cea a forței de muncă și o redefinire a adminsitrației locale, prin digitalizare! Cercetarea, dezvoltarea, educația și formarea sunt domenii de interes ale Uniunii Europene, incluse în cele șase priorități stabilite pentru perioada 2019-2024, de Comisia Europeană. Uniunea Europeană va acorda României 33 de miliarde de euro din fondul pentru redresare economică și trebuie să profităm de acest sprijin financiar. Viziunea Alianței USR PLUS Vâlcea pentru dezvoltare este centrată pe atragerea de fonduri europene, pe baza unor proiecte serioase și în beneficiul cetățenilor. Dezvoltarea locală înseamnă să regândim economia locală, să punem accentul pe inovare, cercetare și servicii. Redefinim dezvoltarea zonei noastre prin proiectele Alianței USR PLUS Vâlcea, prin echipe de oameni bine pregătiți, prin sprijin european și național, dar, mai ales, prin voință politică. Avem voință si competență, putem aduce schimbarea în bine pentru noi toți. Este timpul să dăm cetățenilor VOCE la Primăria Municipiului Râmnicu Vâlcea”.
Concluzia?
Există „VOCE” USRiste care cred că decizia lui Gheorghiu, de a copia programul lui Virgil Pîrvulescu, este o decizie luată doar de el și micul lui grup de iezmeni format în jurul lui, fără a se ține cont și de părerea altora, el devenind de ceva vreme un lider care nu se mai sfătuiește cu nimeni. Și dacă ne uităm la comunicatele separate ale formațiunii PLUS, care nu au nici o legătură cu alianța USR-PLUS, ne dăm seama că de fapt această alianță este doar pe hârtie, la Vâlcea, și ne oprim aici, deocamdată.