Loading

…construind pe o suprafață pe care nu o avea concesionată, iar complicitatea autorităților a existat încă de la început, concret de la recepția lucrării, unde comisia care era compusă și din angajați ai primăriei, a închis ochii pentru că…numele Gutău nu trebuie deranjat, ci protejat. Pe scurt, articolul va prezenta etapele concesionării și vânzării unui teren situat pe strada General Magheru, în suprafață de 19 mp, propritate publică a municipiului Râmnicu Vâlcea, prin HCL 47/1996, pe o perioadă de 25 de ani, notarului public Gutău Mariana, pentru amenajare birou notarial.

Am citit numeroase postări din social media, pe acest subiect, care au dat curs multor comentarii pro și contra, deși majoritatea nejustificate din punct de vedere legal. Este și normal. Nu putem fi toți cunoscători de administrație publică sau drept, așa cum nici eu nu dețin toate cunoștințele în materie de administrație publică și nici în drept. Totuși, o experiență pot să spun că am acumulat scriind de patru ani de zile, în mare parte, despre proiectele aprobate în Consilul Local Municipal.

Prima măgărie administrativă – ianuarie 2019

Despre proiecte pot spune că multe le-am observat și la fel de multe nu. Unul din proiectele neobservate de mine este cel de pe ordinea de zi a ședinței ordinare din 31 ianuarie 2019, ”privind suprafeței de teren concesionată prin contractul nr 16265/14.08.1996!”, proiect ce poartă o titulatură ce nu face corect precizarea a ceea ce se hotărăște și anume :

La art 1, alin 1, se menționează că „se aprobă trecerea din domeniul public în domeniul privat a terenului în suprafață totală de 29 mp…(…)…, iar la alin 2, se menționează că „ se aprobă suplimentarea suprafeței de teren concesionată, cu suprafața de 10 mp…(…)…prețul concesiunii pentru suprafața suplimentată de 334 euro/mp/25 ani și se recuperează până la data de 14.08.2021, adică 3340 de euro, potrivit „Raport” întocmit de Direcția Dezvoltare Locală, atașat proiectului de hotărâre din 31 ianuarie 2019.

Observăm că se ignoră cu știință, pentru a nu atrage atenția, numele concesionarului, menționându-se doar un număr de contract extrem de vechi (doar, doar nu verifică curioșii proiectul), se invocă suplimentarea unei suprafețe concesionate și în nici un caz intrarea în legalitate (asta se dorea de fapt) și cel mai important – se aprobă în același proiect și trecerea terenului din domeniul public în cel privat fără o justificare temeinică. Mai mult, prin sintagma „privind suplimentarea suprafeței” poți înțelege că acum concesionarul solicită încă niște mp pentru că vrea să se extindă și în nici un caz ceea ce se explică în proiect. Întreaga tărășenie se vede cu ochiul liber că e compusă pe falsuri și minciuni în documentele publice, pentru o împroprietărire ilegală din avuția statului.

În același proiect de hotărâre, în documentul „Raport”, se mai specifică faptul că prețul concesiunii conform ultimului act adițional încheiat la contract este de 28,40 $/an. Vedem, încă de la început, menționarea unui act adițional fără număr și dată, care ne asigură că prețul concesiunii a fost cu totul altul la încheierea contractului de concesionare, după care ajunge, din nu știm ce perioadă și cum, la 2, 36 $/lună. Deci, în centrul orașului facem un business pentru care plătim o redevență nesemnificativă în comparație cu profitul activității și se pare că nu a fost niciodată actualizată.

3 în 1 pentru ca totul să fie cât mai puțin vizibil

Inițiatorul proiectului, primarul Gutău, face „eforturi” ca soția sa, notar, Mariana Gutău, să intre de fapt în legalitate, pentru a putea, în același timp, trece terenul din domeniul public în domeniul privat fără o justificare temeinică, apoi, prin altă hotărâre, să se poată face vânzarea efectivă. Bănuim, totuși, că prin contractul care nu este cunoscut de actualul Consiliu Local, se specifică încetarea de drept, în condițiile în care nu se respectă suprafața concesionată ! Încă o dovadă că s-a votat în necunoștință de cauză, consilierii locali fiind doar preșul pe care Gutău se șterge. Un consiliu format 90% din corupți și proști și 10% din indiferenți.

Așadar, ca să fie treaba treabă, primarul Gutău îi solicită soției Mariana să-și exprime opțiunea privind modalitatea de folosire a diferenței de suprafață rezultată în urma măsurătorilor, iar doamna notar nu stă pe gânduri și negreșit își dă acordul, invocând personal faptul că dacă e nevoie, eventual, plătește chiar redevența pentru suprafața de teren suplimentată și introdusă în contractul de concesiune.

Cu alte cuvinte, Gutău ne desconsideră pe toți, adică ne ia de proști, încercând să ne facă să credem că Mariana nu a construit pe 29 mp, pentru că avea 19 mp concesionați, și dă pe afară de legistă ce este, ci suplimentarea de 10 mp a ieșit pur și simplu din măsurătorile cadastrale efectuate pentru înscrierea în cartea funciară a străzii G-ral Magheru și trotuarele aferente. Ea, notărița, îi ține isonul și încearcă să ne convingă că e disponibilă să plătească, fără nici o reverză, în plus chiar și redevența rezultată. Deși redevența calculată și aprobată, în cuantum de 3340 de euro, nu se știe ce perioadă acoperă, pentru că documentele sunt extrem de sărăcite în explicații. Intenționat !!!

Nu putem ignora nici faptul că Primăria transmite adresa către Notariatul Public Mariana Gutău în 21 ianuarie, ora 10.00, doamna notar o înregistrează în biroul său notarial tot în 21 ianuarie, ora 10,30, iar în 22 ianuarie aceasta deja înregistrează răspunsul la Primărie, cum nu putem ignora nici faptul că Mariana Gutău face vorbire, în adresa transmisă Primăriei, de actul adițional nr 1/34110/24.12.2003 care modifică contractul de concesiune nr 16265/14.08.1996.

Cu ce se modifică contractul de concesiune știu doar soții Gutău și grupul lor infracțional care a ajutat la acest dezmăț administrativ și în nici un caz consilierii locali corpți și proști care au aprobat. Mai mult, din câte cunoaștem, pe data de 24 decembrie, a oricărui an, de ani de zile, nici o instituție publică nu lucrează, iar dacă în 2003, totuși, se lucra, nu se emiteau documente așa de importante, ziua de muncă fiind extrem de scurtă și cu siguranță pentru urări și ciocnirea unui pahar de șampanie, alături de îmbrățișarea dinaintea Crăciunului Sfânt, pe care majoritatea îl petrecem în familie.

Întocmirea actului adițional chiar în data de 24 decembrie ne demonstrează fără nici un dubiu că documentul poartă înscrisuri false. Un an întreg, tu administrație publică locală, nu ai putut întocmi actul adițional. Este adevărat că în 2003, prin HCL 99/2003, a fost stabilit prețul minim de concesionare a terenurilor, pe zone de impozitare, dar în iunie, iar pe concesionara Gutău Mariana nu credem că o afecta, pentru că nu se aplica retroactiv.

Mai mult, HCL 99/2003 este modificată prin HCL 177/64/2004 cu mențiunea că „prețurile de concesionare sunt aplicabile pentru contractele prin care se concesionează terenuri pentru accese secundare sau extinderea construcțiilor existente și se achită la semnarea contractelor. În septembrie 2004, când s-a aprobat acest lucru, Mariana Gutău avea deja contract semnat și construcția existentă, deci nu putem vorbi de o extindere.

Tot în HCL 177/64 se mai menționează că terenurile concesionate în vederea realizării de construcții independente, cu destinația activități economice, prețul concesiunii va fi stabilit diferențiat. Aici, Mariana Gutău ar fi trebuit să intre în atenția primarului de la vremea respectivă, adică Mircia Gutău, și să-i fie aplicabile modificările din HCL 177/64, pentru că prețul stabilit în 1996 nu mai era de actualitate. Nu credem că acest lucru a fost făcut pentru că nu există nici o referire în acest sens în nici un raport care stă la baza proiectului de hotărâre, nici un act adițional în 2004. Și vedem iar, cum concesionara Mariana Gutău plătește în continuare o redevență nesemnificativă în comparație cu profitul obținut din activitatea economică. Până la urmă, ce redevență a plătit notărița, soția primarului, în cei 23 de ani ?

Deci, emiterea actului adițional în 24 dec 2003 de viceprimarul Gutău, cu șase luni înainte de alegerile locale din 2004, este extrem de suspect și pe lângă faptul că conținutul acestuia este cunoscut doar de soții Gutău, tot cei doi mai cunoșteau și teama unui posibil eșec la localele din 2004 și s-au pus la adăpost cu acest act adițional, noaptea ca hoții !!!

Și uite așa, demonstrăm că tot timpul Gutău a știut de faptul că Mariana Gutău a încălcat cu știință contractul de concesionare, dar abia acum decide, prin alte noi măgării administrative, intrarea în legalitate pentru ca să poată fi efectuată și vânzarea terenului din domeniul public, în averea

familială. Este evident că Gutău avea cunoștință de următoarele modificările aduse Codului Administrativ, fiind informat de sus, iar acțiunea de săvârșire în mod deliberat a unei infracțiuni administrative a fost făcută minuțios, premeditată și de ochii lumii ascunsă. Concret, a plănuit absolut totul cu mintea-i perversă și gândirea-i penală.

Spuneam la început că acest proiect mi-a scăpat la vremea respectivă și menționez că am luat la cunoștință de HCL 21/2019, în 16 iulie, când pe ordinea de zi a ședinței extraordinare a fost la punctul patru, spre aprobare, proiectul de hotărâre „privind vânzarea unui teren proprietate privată a municipiului Râmnicu Vâlcea”, iar în „Referat de Aprobare” s-a făcut referire la aceasta.

A doua măgărie administrativă – 16/30 iulie 2020

Așa cum explicam mai sus, prin altă hotărâre urma să se aprobe vânzarea terenului proprietate a municipiului, persoanei fizice Mariana Gutău. În data de 16 iulie, a fost prima încercare, dar, din motive cunoscute doar de primarul Gutău, proiectul de hotărâre a fost retras de pe ordinea de zi chiar dacă putea să primească votul „pentru”. Decizia luată de edil ne demonstrează că 2 consilieri PSD sau ALDE nu ar fi votat acest proiect, el a mirosit, și a preferat să-și încerce vânzare terenului proprietate publică, care contribuia la averea-i personală, în ședința ordinară de la finele lunii, unde consilierii sunt în formație completă, adică 23 și nu 16 câți au fost la ședința extraordinară din 16 iulie.

Vedem încă o dată cum Gutău a încercat să treacă neobservată și vânzarea terenului, alegând o ședință extraordinară, pe timp de vară, și pe care majoritatea nu le-am luat în calcul, ședințele ordinare fiind cele mai urmărite de majoritatea celor interesați de cheltuirea banului public. Același lucru, Gutău, l-a făcut și cu proiectul de hotărâre în care s-a aprobat intrarea în legalitate și trecerea terenului din domeniul public în domeniul privat, punându-l pe ordinea de zi a primei ședințe din anul 2019, când, la fel, majoritatea abia se „trezesc” după sărbători și nu dau importanță ședințelor din prima lună. Presa nu a scris un rând despre acest proiect „nevăzându-l” chiar nici una din publicațiile locale.

Așadar, ședința ordinară din 30 iulie îi asigură familiei Gutău împroprietărirea cu un nou teren în suprafață de 29 mp – teren tip trotuar – consilierii votând fără a avea cunoștință de conținutul înscrisurilor care alcătuiesc dosarul concesiunii compus din – contract, acte adiționale prin care se stabilește cuantumul redevenței începând cu 1996, cuantumul redevenței după primul act adițional prezentat în raport fără număr, cuantumul redevenței modificat sau nu la actualizarea prin HCL 99/2003, actualizare prin HCL 177/64/2004 și multe alte acte secrete ale acestei concesiuni.

Studiind HCLurile, 99/2003, 21/2019 și proiectele cu privire la această speță, care încă nu au ajuns hotărâri, am observat extrem de multe neclarificări și menționarea unor documente al căror conținut nu este cunoscut decât de soții Gutău, deși consilierii locali trebuiau să aibe habar de acestea pentru un vot corect. Se vede foarte clar lipsa de transparență și infracțiunea administrativă care are contur de DNA !!!

CONCLUZIA

Notarul public Gutău Mariana a concesionat și plătit 19 mp, iar autorizația de construire este tot pentru suprafața concesionată și putem vorbi poate și de o țeapă dată constructorului care a fost plătit pentru o lucrare pe o suprafață de 19 mp și nu de 29 mp. Totuși, după 23 de ani, primarul Gutău „descoperă” din măsurători că soția sa a construit pe 29 mp. Extraordinar, descoperirea anului 2019 !!!

În toată această afacere, toți cei implicați din partea Primăriei nu au urmărit interesul municipiului și în loc să constate că e mai profitabil pentru Municipiul Râmnicu Vâlcea să continue concesiunea și să încaseze anual o sumă frumușică pe terenul de 29 mp, consilierii locali la comanda lui Gutău “aprobă” vânzarea terenului. Toată această acțiune are un singur câștigător: Gutău, notarul. De ce trebuie să vinzi dacă poți concesiona? Rămâi proprietar pe teren și încasezi anual bani. Totuși, proprietatea noastră este vândută de primarul Gutău notarului Gutău, terenul public intrând în averea lor proprie.

Acest articol este construit pentru a fi sesizare directă și solicităm, în acest sens, autorităților și organelor competente ale statului să facă verificările legale care se impun cu privire la tot acest contract de concesiune care se transformă în vanzarea terenului municipiului. Toate actele administrative începând de la concesionare și până la vânzare compun un dosar cu înscrisuri extrem de suspecte și care trebuie să intre în atenția organelor de cercetare penală.

Extras din codul administrativ:

1) Trecerea unui bun din domeniul public al statului în domeniul privat al acestuia se face prin hotărâre a Guvernului, dacă prin lege nu se dispune altfel.

(2) Trecerea unui bun din domeniul public al unei unități administrativ-teritoriale în domeniul privat al acesteia se face prin hotărâre a consiliului județean, respectiv a Consiliului General al Municipiului București ori a consiliului local al comunei, al orașului sau al municipiului, după caz, dacă prin lege nu se dispune altfel.

(3) În instrumentele de prezentare și motivare ale hotărârilor prevăzute la alin. (1) și (2) se regăsește, în mod obligatoriu, justificarea temeinică a încetării uzului sau interesului public național sau local, după caz.

(4) Actele încheiate cu nerespectarea dispozițiilor alin. (3) sunt lovite de nulitate absolută.

Am început articolul menționând în titlu că Mariana Gutău încalcă legea de 23 de ani, ajutată de primarul Gutău. Familia Gutău are toată averea construită cu încălcarea legii, această familie trăiește doar încălcând legea !!! Nu poți dobândi o așa avere CINSTIT !!!

Prefectul Județului Nu Poate Da Viza De Legalitate Pe Proiectul Votat In Ședința Din 30 Iulie 2020, Iar Hcl 21/2019 Trebuie Atacat În Contencios Administrativ

PUBLICAȚIA „TIMPUL DE VÂLCEA” SOLICITĂ PUBLIC PREFECTURII VÂLCEA UN RĂSPUNS ÎN URMA CELOR SESIZATE.

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.