204 total views

Stimați cititori și contribuabili – Măldărești, Napoli de România!
Suntem în măsura să vă prezentăm dovezi care atestă, fără niciun dubiu, comiterea unei FRAUDE de proporții, toată zona HOREZU suferind prejudicii incomensurabile! În urma incendiul de la groapa de gunoi, am început o anchetă jurnalistică deoarece pentru noi era clar că există o mare discrepanță între cantitățile „oficiale” de deșeuri depozitate la Măldărești și situația reală din teren, acesta fiind și motivul principal care a dus la dezastrul ecologic de acolo. În acest sens ne-am adresat Agenției pentru Protecția Mediulu Vâlcea, instituția care centralizează datele pe deșeuri din tot județul Vâlcea și unde și SACOMET SA, în calitate de administrator al depozitului de la Măldărești, întocmește și depune OBLIGATORIU situații privind cantitățile de deșeuri depozitate anual.

Pentru început, vă introducem sumar în ceea ce înseamnă gestiunea deșeurilor și obligativitatea raportărilor lunare și anuale depuse de toate firmele în domeniu, către APM. Astfel că, orice firmă ce activează în domeniul deșeurilor are obligația să întocmească și să depună la APM (din zona de activitate) o situație ce trebuie să conțină toate cantitățile de deșeuri vehiculate (primite spre depozitare, colectate, transportate, sortate, compostate, reciclate, incinerate..). Menționăm că datele TREBUIE să fie conforme cu realitatea, cu documentele financiare ale societății, APM realizând o “împerechere” a acestor date, pe modelul următor: ce cantitate a declarat firma X că a depozitat în depozitul Y trebuie să corespundă cu ce cantitate a declarat depozitul Y că a fost adusă spre depozitare de firma X.

Plecând de la acest principiu am solicitat APM Vâlcea să ne pună la dispoziție datele cu privire la cantitățile de deșeuri depozitate la depozitul Măldărești.

Prin răspunsul 969/06.02.2018, prezentat mai jos, suntem informați cu privire la cantitățile de deșeuri declarate ca depozitate de către Sacomet SA în depozitul de la Măldărești. Conform informațiilor din document, Sacomet SA a declarat ca și cantități totale depozitate următoarele:
anul 2008 = 2535 tone deșeuri depozitate;
anul 2009 = nu a depus raportarea; ???!!! e obligație legală!!
anul 2010 = 3255,3 tone deșeuri depozitate;
anul 2011 = 3414 tone deșeuri depozitate;

anul 2012 = 27.353,52 tone deșeuri depozitate;
ATENȚIE!!! Această cifră nu este cea din raportarea Sacomet, este introdusă de reprezentanții ANPM în urma validării datelor din sistem (adică acea “împerechere” despre care am făcut mai sus vorbire);

anul 2013 = 3668,35 tone deșeuri depozitate;
anul 2014 = 3424,89 tone deșeuri depozitate;
anul 2015 = “agentul economic nu a raportat în aplicația SIM”;
anul 2016 = “agentul economic nu a raportat în aplicația SIM”.


Prima surpriză o putem vedea la anul 2012!
Cantitatea validată ca fiind corectă, de către reprezentanții ANPM, este de aproape 10 ori mai mare decât cantitatea din raportarea depusă de către Sacomet SA! Deducem de aici că SACOMET a raportat în fiecare an o cantitate “simbolică” dar în momentul în care ANPM a centralizat datele a ieșit la iveală care este cantitatea reală de deșeuri depozitate la Măldărești și a procedat la rectificarea informațiilor!

Mai mult, studiul făcut de CEPROMIN Deva (vezi foto atașat), ne informează despre capacitatea totală a depozitului, ca fiind de 135.000 mc, iar la momentul aprinderii incendiului capacitatea era de 75.861 mc și că anual s-au depozitat acolo 2.440 tone.

Aceste date CONTRAVIN FLAGRANT cu ceea ce ANPM are în evidențe adică, cu documentele oficiale și reale!
Numai în anul 2012 s-au depozitat 27.353 tone! Cum adică anual se depozitează 2.440 tone ?

Dar, marea surpriză abia acum urmează.

Confruntând datele din raportarea Sacomet SA cu datele din raportările firmelor care au depozitat deșeurile la Sacomet SA constatăm adevărata FRAUDĂ și dimensiunea acesteia!

Numai o singură firmă, ROMPREST, a depozitat la Măldărești într-o singură lună (decembrie 2015) 3.000 tone deșeuri. Este cât a raportat SACOMET SA ca și depozitare pentru un întreg an! Dar, la SACOMET SA au depozitat permanent mai multe firme, Romprest fiind numai una dintre ele! La Măldărești s-au adus deșeuri din mai multe județe, în ultima perioadă toate deșeurile din județul Caraș Severin au ajuns la Măldărești!
Raportarea Sacomet SA trebuia să conțină toate cantitățile, de la toate firmele care au adus deșeuri la Măldărești!

Un simplu calcul matematic ne arată că, într-un singur an, Sacomet SA a depozitat la Măldărești o cantitate mai mare decât toată perioada de viață a depozitului ori decât toată capacitatea autorizată.

Abia acum realizăm adevăratul dezastru ecologic de la Măldărești.

Acum trecem la partea financiară a acestei afaceri

În urma solicitării noastre am primit de la Ministerul Finanțelor Publice, Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Craiova, Administrația Județeană a Finanțelor Publice Vâlcea, răspunsul Nr VLG-DEX-2778 din 5 februarie 2018, prezentat mai jos și anume, evoluția veniturilor afacerii Măldărești (menționăm că în sume sunt incluse și veniturile pentru activitatea de colectare deșeuri, dar acestea sunt nesemnificative în comparație cu sumele pentru activitatea de depozitare a deșeurilor).

Situația se prezintă în felul următor:
anul 2007 = 76.813 lei;
anul 2008 = 324.889 lei;
anul 2009 = 586.259 lei;
anul 2010 = 1.057.643 lei;
anul 2011 = 1.211.794 lei;
anul 2012 = 1.353.954 lei;
anul 2013 = 1.448.511 lei;
anul 2014 = 1.330.150 lei;
anul 2015 = 1.491.470 lei;
anul 2016 = 1.993.404 lei;

INCREDIBILĂ evoluție!

Practic veniturile au crescut de 26 de ori! Sau în procente, cu 2.600 %! DA! Ați citit bine! Două mii șase sute la sută…creștere! Și asta în condițiile în care nu s-a investit nici măcar un leu. Tot ceea ce a făcut administratorul depozitului a fost să emită facturi și să încaseze banii pentru depozitarea deșeurilor. Iar pentru asta a avut nevoie de un om să noteze toate mașinile care intră pe groapă și de încă un om să manevreze un vechi buldozer care împinge deșeurile, făcând loc următoarelor descărcări.
Suma totală încasată de administratorul depozitului în perioada 2007-2016 se ridică la fabuloasa sumă de 10.874.887 lei. Peste 10 milioane de lei (100 miliarde de lei vechi – echivalentul a 2,5 milioane de euro). Iar pentru încasarea acestor bani nu a făcut nimic! A emis facturi și le-a încasat!
Înțelegeți ce înseamnă să stai acasă 10 ani și să faci facturi de 2,5 milioane euro??!!!

Iar acum problema depozitului o preia STATUL ROMÂN … toate cheltuielile de stingere a incendiului au fost decontate de la bugetul de stat. Și viitoarele cheltuieli de închidere a depozitului tot de la bugetul de stat vor fi suportate. Adică de către noi toți! Putem să facem și o estimare a cheltuielilor de închidere a depozitului luând ca reper cheltuielile cu închiderea depozitelor de la Drăgășani și Călimănești care s-au realizat de către Consiliul Județean Vâlcea prin SMID. Consultând http://smid-valcea.ro/despre-proiect/finantare-si-contracte/ aflăm:

“ CL3 -Contract de lucrări „Închiderea depozitelor urbane neconforme de deșeuri Călimănești și Drăgășani(proiectare și execuție), atribuit Asocierii S.C. GOVORA S.A – S.C. PROPRAMM S.R.L. Contractul are o valoare de 9.774.008,64 lei fără TVA şi se va derula pe o perioadă de 12 luni (la care se adaugă perioada de notificare a defectelor de 12 luni) de la data emiterii Ordinului de începere a contractului (27.07.2014);”

Dacă costul închiderii celor 2 depozite (care  NU au ridicat atât de multe probleme precum Măldărești, nici prin cantitatea enormă de deșeuri depozitată și nici prin configurația terenului) este de 10 milioane de lei, putem să deducem că, ÎN CEL MAI BUN CAZ, costurile cu închiderea gropii Măldărești vor fi de minimum 5 milioane de lei (50 miliarde de lei vechi). Dar, Măldăreștiul are mari probleme datorită cursului de apă ce trece chiar pe la marginea lui, iar lucrările de închidere vor fi complexe și vor avea multe particularități, ceea ce va crește considerabil costul de închidere. Dar binențeles, nu cel care a încasat banii pentru ceea ce s-a depus la Măldărești o să achite costurile cu această închidere.

Tot noi, toți, vom plăti! Din bugetul statului!

Concluzionând

Bănuim că s-au săvârșit fapte penale destul de grave prin următoarele modalități:

  • fie a fost creat un grup infracțional organizat cu scopul de a obține avantaje financiare, pe modelul mafiotic italian, în sensul că, firmele private și instituțiile statului și-au dat mâna pentru săvârșirea infracțiunilor de evaziune fiscală, fals și uz de fals, abuz în serviciu și alte infracțiuni având ca motivare faptul că, datele fiecărei instituții și firmele private prin „împerechere” nu corespund
  • fiind dat faptul că în această ecuație politico-mafiotă sunt implicate instituții ale statului, bănuim că a fost săvârșită și infracțiunea de corupție, în speță, dare și luare de mită, tot motivat de faptul că așa zisele „împerecheri” nu corespund
  • această bănuială ne mai este întărită și de faptul că instituțiile statului la care s-au făcut raportările cu siguranță au constatat faptul căci cantitățile nu se „împerechează”, dar nu au sesizat organele de cercetare penală, tăinuind în opinia noastră această infracțiune.
  • caracatița s-ar putea întinde până la nivel guvernamental fiind dat faptul că scenariul este cunoscut, fiind pus în practică de către mafia napoletană care pentru a-și acoperi faptele penale, dădea foc
  • pe lângă faptul că Măldărești a luat foc, nu știm cum se face că au primit și fonduri guvernamentale de stingere a incendiului, astfel că „nea Ilie de la sculărie” se pare că este bine „înfipt” și pe la Guvern

Așa afaceri să tot faci, nenică!

Solicităm de urgență organelor abilitate să intre pe firul celor prezentate și să demareze un nou control, de această dată încrucișat, la SC Sacomet SA, administratorul depozitului Măldărești și instituțiile statului implicate

Parchetul de pe lângă Tribunalul Vâlcea, Curtea de Conturi, Direcția Generală Antifraudă – DGA, Direcția Naționala Anticorupție – DNA, Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – DIICOT

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.