1,280 total views

De luni de zile, proiecte adminsitrative propuse de primarul Tiberiu Costea sunt frecvent respinse pe baza unor argumente puerile. Încă fragedă, conducerea judeţeană a social-democraţilor testează dacă e afânat nisipul. Prin alte localităţi.

1

Marţi 22 septembrie a.c., am fost destul de aproape, consemnăm că am participat la o şedinţă de consiliu local într-o comună din Vâlcea. Până la urmă, totul s-a dovedit un circ politicianist (şi absurd, pe deasupra) de trei parale! Încă de la prima oră a dimineţii, viceprimarul Ioan Iordăchescu a depus o cerere de concediu fără plată din motive “personale şi de familie”. Poftim, cultură! A treia şedinţă extraordinară (consecutivă) a Consiliului Local (CL) Lungeşti a început la ora 12.00 cu primarul Tiberiu Costea (PNL) şi ceilalţi 12 aleşi ai localităţii. Consilierul Gheorghe Carcadia (din grupul PSD) s-a dorit un preşedinte de şedinţă foarte meticulos în materie de legislaţie a administraţiei publice locale. Din păcate a sfârşit întrunirea lamentabil, tocmai din cauza nestăpânirii unor prevederi elementare ale legii.

Vezi aici cererea viceprimarului Ioan Iordăchescu  

Cerere viceprimar    Raspuns primar

PSD-iştii locali au întors armele şi au furat startul campaniei. Şi dăi, şi luptă…

După cum se ştie deja, încă de la finalul anului 2013, primarul Tiberiu Costea (PNL) a pierdut majoritatea în legislativul local, atunci când cei trei aleşi PSD de pe lista prezentată în 2012 de USL au “întors armele” şi au înlocuit vechiul viceprimar, Ion Pătru, cu actualul. A urmat un continuu joc politicianist, dus la extremă în şedinţele CL în prezent prin sabotarea frecventă a proiectelor supuse aprobării de edil şi blocarea, în acest fel, a derulării corecte a activităţii primăriei.

Săptămâna trecută a fost aprobată prin vot o ordine de zi cu patru puncte. Primul proiect supus dezbaterii şi votului viza aprobarea de către aleşi a execuţiei bugetare pe prima jumătate a anului, al doilea – scoaterea la concurs a unui post de şofer pentru microbuzul nou obţinut de administraţia locală pentru transportul elevilor, iar cel de-al treilea presupunea luarea la cunoştinţă, în urma unei adrese emise de conducerea şcolii din comună, că Silvestru Marica este incompatibil în funcţia de membru al Consiliului de Administraţie al unităţii de învăţământ, din cauza faptului că la aceasta este angajată soţia nepotului său (afin de gradul trei, potrivit legislaţiei). Prin proiect se solicita aleşilor stabilirea prin vot a altui consilier, prin vot, în CA al şcolii. Punctul patru reprezenta capitolul “Diverse”, însă la acesta nu s-a mai ajuns până la urmă.

PSD-iştii au respins execuţia bugetară. Bugetul l-au votat, dar au uitat unde e biroul de contabilitate

Liderul majorităţii din CL Lungeşti care îi face opoziţie primarului este consilierul PSD Ionuţ Dumitraşcu, el având cele mai multe luări de cuvânt şi de această dată, secondat de Aurel Carcadia şi fostul primar PDL, Ion Chesnoiu. Menţionăm că HG 55/2014 a produs efecte şi în legislativul din Lungeşti, astfel că acum majoritatea condusă de Dumitraşcu este alcătuită din patru aleşi PSD şi trei independenţi. Revenind la cei trei amintiţi, aceştia au motivat faptul că nu votează execuţia bugetară (deşi votaseră bugetul, la începutul anului), pentru că nu li se pun la dispoziţie documente contabile în urma solicitărilor formulate în plen, expunerea de motive şi referatul ataşate la proiect nefiind satisfăcătoare, în opinia lor. Primarul Tiberiu Costea a explicat, la rândul său, că motivaţia consilierilor coordonaţi de Dumitraşcu nu are temei întrucât edilul nu poate scoate acte din contabilitatea primăriei, iar aleşii au avut tot timpul posibilitatea de a-şi obţine informaţiile direct de la compartimentul de specialitate. De asemenea, au posibilitatea (pe care unii şi-au exercitat-o deja) de a sesiza Curtea de Conturi sau alte instituţii abilitate dacă au temeri legate de gestionarea banului public. Reprezentanţii majorităţii PSD au amintit şi faptul că sunt nemulţumiţi de atitudinea primarului, dar modul în care au făcut-o a dovedit că tocmai ei sunt artiştii dialogului în afara obiectului şi la limita bunului simţ. Nu încărcăm spaţiul de print cu declaraţiile, însă pe versiunea online vom posta fragmente edificatoare din înregistrarea şedinţei. La vot, s-au numărat şase abţineri şi şase voturi pentru, deci execuţia bugetară a fost respinsă.

Şoferul potrivit pentru microbuz ar fi cineva care e deja pe ştatul primăriei

La al doilea punct de pe ordinea de zi, fostul primar Ion Chesnoiu a reuşit să producă o dublă-surpriză. Prima dată când a afirmat că postul de şofer ar trebui acordat unei persoane deja existente în aparatul administraţiei locale. Ion Chesnoiu şi-a motivat propunerea prin faptul că, în acest fel, s-ar face economie la buget. Tot fostul edil a menţionat că, în lipsa calificării necesare (permis de conducere de categoria D), persoana respectivă poate fi şcolarizată ulterior. Avertizat omeneşte că forţează legea, Ion Chesnoiu şi-a schimbat intenţia iniţială de vot, votând în final proiectul aşa cum a fost el supus aprobării de executiv. A explicat că este fost cadru didactic cu îndelungată activitate în domeniu şi nu doreşte să se opună bunului mers al şcolii… Mai înţelege cineva, ceva? La execuţia bugetară de final de an oare cum va vota, domnul Chesnoiu? Propunerea a trecut cu şapte voturi favorabile şi cinci împotrivă.

Trebuie spus că la acest punct este absolut absurdă şi poziţia celor care s-au opus la vot din moment ce microbuzul nou-nouţ stă degeaba în parcarea primăriei, anul şcolar a început, iar banii au fost prevăzuţi în bugetul anului în curs, pe care şi ei l-au votat. Cu atât mai mult cu cât liderul local al PSD Ionuţ Dumitraşcu este şi el cadru didactic…

În CL Lungeşti, trebuie să te trezeşti de dimineaţă să te înscrii la cuvânt…

Paroxismul absurdului a fost atins în… “dezbaterea” celui de-al treilea proiect supus dezbaterii pe ordinea de zi. Orice adunare de reprezentanţi serioşi ai unei comunităţi ar fi luat pur şi simplu act de situaţia lui Silvestru Marica şi ar fi trecut la propuneri şi vot pentru înlocuitor. Preşedintele de şedinţă a găsit de cuviinţă să dea cuvântul mai întâi consilierilor. Apropos! N-am mai văzut tipicul acesta, cu înscrieri la cuvânt supuse la vot după care se închide lista, de pe vremea şedinţelor de CAP şi plenarelor PCR. Imaginaţi-vă că, dacă se enunţă o enormitate de către cei ce se înscriu la cuvânt, altcineva nu mai are voie să o combată ulterior. Revenind, pe bună dreptate, pesedistul Ionuţ Dumitraşcu a întrebat de ce nu se revocă proiectul anterior de hotărâre, prin care s-a votat ca Silvestru Marica să reprezinte CL în CA al şcolii, dacă s-a ajuns în această situaţie. Primarul Tiberiu Costea a explicat că nu a introdus pe ordinea de zi revocarea pentru că Prefectura încă nu a dat avizul de legalitate proiectului anterior şi a fructificat astfel oportunitatea de a le da aleşilor ocazia de a-şi îndrepta eroarea.

Preşedintele de şedinţă şi-a pierdut inelul. Pardon! Cumpătul…

Silvestru Marica s-a simţit obligat să emită şi el două întrebări dorite retorice. “Cine e şi cum îşi permite directoarea şcolii să dicteze Consiliului Local? În ce calitate şi în baza cărei pregătiri pun reprezentanţii presei întrebări, pe care eu le consider în favoarea primarului?”, s-a întrebat venerabilul consilier, mândru nevoie mare că ne-a spus “verde în faţă” ce crede despre presă. “În ce priveşte incompatibilitatea… Aş fi putut fi incompatibil, dacă aş fi fost de acord ca nepotul meu (între timp decedat – n.r.) să o ia de soţie pe doamna Marica!”, a adăugat, probabil ca o concluzie a retoricii, deconcertantul Silvestru Marica. După un moment (prelung), cu tăceri pufnite, degete muşcate şi lacrimi de râs, preşedintele de şedinţă a considerat că trebuie să-şi impună autoritatea şi a propus respingerea sau amânarea proiectului. Numai că i s-a atras atenţia că a supus votului o ordine de zi şi trebuie s-o respecte. În care ordine de zi, la punctul trei, proiectul supus dezbaterii spune că “se IA ACT” de incompatibilitatea lui Silvestru Marica şi se alege, prin vot, un înlocuitor al acestuia în CA al şcolii. Cu o precipitare demnă de Bilbo Baggins când şi-a dat seama că inelul este irecuperabil (Trilogia “Stăpânul inelelor”, filme pentru copii mici şi mari – n.r), Gheorghe Carcadia a tunat: “Atunci, suspend şedinţa! Veniţi şi semnaţi procesul verbal!”

În loc de concluzii

Marţi, 29 septembrie, primarul Tiberiu Costea a convocat o nouă şedinţă extraordinară a CL, consilierii nevotând singurul proiect de pe ordinea de zi a şedinţei. Îi recomandăm să invite câţi mai mulţi reprezentanţi ai presei. Pare o metodă eficientă prin care să-şi asigure cvorumul la şedinţă, atâta timp cât grupul PSD se mobilizează numai când îşi anunţă prezenţa jurnaliştii. N-ar strica să insiste să fie prezenţi şi lideri politici judeţeni (de la PSD, dar şi de la alte formaţiuni) să vadă ce figuri primesc bani să aibă grijă de interesele comunei Lungeşti. Multe dintre ele sunt la al doilea sau al treilea mandat. Ar mai exista posibilitatea să înregistreze video şedinţele şi să le difuzeze duminica, la cămin…

 Adrian PANĂ

silvestru marica“Aş putut fi incompatibil, dacă aş fi fost de acord ca nepotul meu să o ia de soţie pe doamna Marica!”- Silvestru MARICA, consilier local PSD Lungeşti, membru în CA al Şcolii Gimnaziale

Distribuie

Un comentariu

  1. Publicați ceva, de parcă n-ati asistat la ședință. Cine va instiga și va induce în eroare? Oare să fie chiar cel care folosește banii comunei pe propriile-i plimbări sau cea care cumpăra cloramină de sute de milioane să dezinfecteze două toalete. Mulțumim pentru publicitate. Poate ne spuneți și cât va datorăm….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.