133 total views

Decizia directorului Spitalului Judeţean de Urgenţă Vâlcea, chirurgul Dan Ponoran, de reducere a duratei concediilor fără plată la un an a început să producă efecte, nouă din cele 42 de cadre medicale, asistenţi medicali, s-au reîntors în ţară: unii pentru a-şi relua posturile, alţii pentru a-şi da demisia. Tot în această perioadă s-a reîntors în ţară şi neurochirurgul Mihai Liviu Marinoaica, singurul specialist al SJU Vâlcea pe această specialitate.

SJU-Valcea-cu-Ponoran

În luna august a acestui an, managerul SJU Vâlcea, chirurgul Dan Ponoran, preciza că actuala criză de personal din Spitalul Judeţean Vâlcea are la bază cauze artificiale: o lege proastă care lasă cadrele medicale să muncească pe bani grei în Europa şi menţinerea posturilor din ţară în baza unor concedii fără plată pe o perioadă nedeterminată sau pe perioada derulării contractului din străinătate.
Astfel, conducerea spitalului a fost pusă în situaţia de a funcţiona sub grila de personal stabilită fără posibilitatea de a-şi reangaja personalul pierdut.
Cel mai mare concediu de odihnă fără plată înregistrat la SJU este de şase de ani, timp în care volumul de muncă a fost aruncat în spatele personalului medical existent.
Chirurgul Dan Ponoran, noul director al SJU Vâlcea, a declarat că în urma negocierilor purtate cu sindicatele, principalii susţinători ai legii care permite blocajul, s-a ajuns la un compromis: cel mai mare concediu de odihnă fără plată nu va depăşi un an.
În prezent, Spitalul Judeţean Vâlcea a exportat în clinicile din străinătate 42 de cadre medicale, dintre acestea 7 sunt medici.
Săptămâna trecută, nouă asistenti medicali au revenit în ţară din cauza respectivei decizii: 4 şi-au reluat posurile prin renunţarea la contractele din străinătate, alte 5 au reziliat contractul cu SJU Vâlcea.
Începând cu dat de 5 octombrie, neurochirurgul Mihai Marinoaica va opera din nou la SJU Vâlcea. Chirurgul a renunţat la contractul din Germania pentru a-şi relua postul de la Vâlcea după plecarea ultimului neurochirurg. Directorul Dan Ponoran a afirmat că Marinoaica a revenit în ţară în momentul în care a aflat că SJU a rămas fără neurochirurg:,,Domnul Marinoaica a aflat că am rămas descoperiţi şi a decis că nu se face să ne lase la greu”.

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.