199 total views

Consorţiul format din “Baota Petrochemical Group” şi “Junlun Petroleum Co” din China ar fi cumpărat abia vineri caietul de sarcini pentru preluarea combinatului Oltchim, la numai două săptămâni distanţă de termenul limită de depunere a ofertelor, potrivit unor surse apropiate situaţiei.  Chinezii, dar şi alţi investitori interesaţi, ar fi solicitat amânarea licitaţiei cu o lună şi jumătate, mai spun sursele noastre care explică: “Administratorii au cerut investitorilor care solicită amânarea ofertei de finanţare pentru capitalul de lucru necesar combinatului. Chinezilor le-a fost transmis draftul de contract pentru acest împrumut şi se aşteaptă un răspuns la începutul săptămânii viitoare.

Conform declaraţiilor oficiale, de preluarea Oltchim mai sunt interesate, în afară de companiile chineze, şi ungurii de la “Petchem” (divizia petrochimică a MOL), “Chimcomplex” Borzeşti (controlată de Ştefan Vuza), consorţiul format din nemţii de la PCC şi fondul de investiţii israelian Fortissimo, dar şi ruşii de la “Oil and Gas Trade”.
Pe lista companiilor interesate de privatizarea Oltchim s-au aflat şi azerii de la SOCAR, care, însă, au anunţat, recent, că renunţă la aceste planuri.
Recent, Gheorghe Piperea ne-a declarat că graficul pentru privatizarea Oltchim nu va suferi vreo schimbare, subliniind că o posibilă amânare trebuie discutată şi aprobată de comitetul creditorilor.
Sursele noastre mai afirmă că Ministerul Economiei ar fi semnat cu Petrom şi un contract de confidenţialitate, astfel încât chinezii să aibă acces la toate datele rafinăriei Arpechim, pe care ar dori să o preia la pachet cu Oltchim.
În decembrie, Adunarea Creditorilor Oltchim a stabilit la 305,2 milioane de euro valoarea-reper a activelor Oltchim, care au fost transferate la o nouă societate şi care vor fi scoase la privatizare. Creditorii au aprobat şi înfiinţarea unei noi societăţi, Oltchim SPV, care va prelua activele viabile ale combinatului şi care va fi vândută la începutul acestui an.
La finalul acestei luni, Oltchim împlineşte un an de la intrarea în insolvenţă.

bursa.ro

Distribuie

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.