344 total views

Ministerul Afacerilor Interne, prin Direcția Generală pentru Îndrumarea și Controlul Instituției Prefectului, a început implementarea proiectului ”Sistem interoperabil centralizat pentru evidența apostilei eliberate de către instituțiile prefectului pentru actele oficiale administrative”.

La Vâlcea, proiectul a fost promovat în data de 13 decembrie 2013, de către subprefectul Aurora Gherghina. Începând cu 16 martie 2001, România a aderat la Convenţia de la Haga, lucru care a simplificat foarte mult recunoaşterea actelor româneşti în ţările membre ale respectivei convenţii. Inainte de aderarea la această convenţie, pentru recunoaşterea în străinătate a actelor româneşti, era nevoie de o procedură complicată pentru legalizarea actelor prin consulatele ţărilor pentru care se dorea recunoaşterea. Apostilarea a simplificat foarte mult această procedură şi constă în aplicarea unei ştampile (apostila de la Haga) pe documente pentru a le autentifica / legaliza internaţional.

Inainte de 01.Noiembrie.2004 in România existau doar 2 autorităţi cu drept de apostilare: Ministerul de Externe si Ministerul de Justiţie. Pe parcurs s-a încetăţenit termenul de apostilare pentru documentele vizate de către Ministerul Afacerilor Extene şi termenul de supra-legalizare pentru apostilările făcute de către Ministerul de Justiţie. După această dată procedura de apostilare / supralegalizare a trecut în competenţa prefecturilor respectiv a tribunalelor.

Scopul eliberării apostilei este autentificarea originii unui act oficial, pentru prevenirea utilizării unor acte false în vederea producerii de efecte juridice.
Procedura de eliberare a apostilei pentru actele oficiale administrative emise de autorităţi ale administraţiei publice centrale sau locale, precum şi de alte organe de autoritate administrativă din România, care organizează o activitate de interes public, în cadrul unor competenţe stricte stabilite prin lege, se desfăşoară prin intermediul biroului apostilă organizat în cadrul instituţiilor prefectului.
Semnarea apostilei se realizează de către subprefectul judeţului, respectiv subprefectul Aurora Gherghina sau, în cazul in care acesta se află în imposibilitate, de una dintre cele două persoane împuternicite prin ordin al prefectului să îl înlocuiască pe subprefect.
Activitatea privind eliberarea APOSTILEI se desfăşoară prin intermediul Biroului apostilă organizat la parterul instituţiei. Actele care urmează a fi apostilate se depun şi se eliberează în aceeaşi zi.
Depunerea actelor se poate face în fiecare zi lucrătoare între orele 09.00 – 11.00, iar eliberarea lor se face între orele 13.00 -14.00

 

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.