37 total views

Luna ianuarie a anului 2016 a debutat cu o vreme deosebit de rece, cu temperaturi minime ale aerului sub valorile considerate normale pentru perioada calendaristică a anului, justificând denumirea populară de ,,Gerar” dată acestei luni. Astfel, chiar în data de 1 ianuarie la stația hidrometrică Voineasa s-au înregistrat -16.5 grade C.

ABA Olt

După o perioadă de ninsori și încălzire a vremii, când la Rm.Vâlcea mercurul termometrului a urcat până la peste +10 grade C (08-12 ian.2016), a urmat o nouă perioadă de temperaturi deosebit de scăzute. Astfel, în data de 22 ianuarie la stația hidrometrică Măciuca temperatura aerului a coborât până la-18.0 grade C, iar ziua următoare la stația hidrometrică Obârșia Lotrului s-au înregistrat -23.5 grade C. La stația hidrometrică Rm.Vâlcea, în data de 24 ianuarie, s-au înregistrat -13.5 grade C.
Urmare a temperaturilor negative persistente, pe cursurile de apă din județul Vâlcea s-au instalat extins și intensificat fenomenele de îngheț. Formațiunile de gheață sunt prezente pe majoritatea cursurilor de apă din județ.
Predomină gheața la maluri pe următoarele cursuri de apă: pe Lotru la Obârșia Lotrului, pe Olănești la Băile Olănești și Rm.Vâlcea, pe Cheia la Valea Cheii, pe Latorița la Gura Latoriței, pe Voineșița la Pichet, pe Luncavăț la Vaideeni și la Șirineasa, pe Bistrița la Genuneni, pe Urșani la Horezu, pe Cerna la Cerna.
S-a format pod de gheață întrerupt sau continuu pe Lotru la Voineasa și Gura Latoriței, pe Sălătrucel la Berislăvești, pe Luncavăț la Oteșani, pe Topolog la Milcoiu, pe Govora la Govora-sat, pe Olteț la Oteteliș și pe Cerna la Măciuca.
Incălzirea vremii prognozată de meteorologi pentru următoarele zile va determina restrângerea formațiunilor de gheață pe cursurile de apă din județul Vâlcea.

,,Alimentările cu apă din sursele de suprafață (pentru populație și industrie) nu sunt în pericol. Salariații de la Administrația Bazinală de Apă Olt monitorizează permanent evolutia fenomenelor de înghet pe cursurile de apă și în zona prizelor de apă, fiind pregătiți pentru intervenție. Analiza s-a efectuat pe baza datelor observate la stațiile hidrometrice din administrarea A.B.A.Olt’’, a declarat directorul instituției, dl.ing.Ion Stoenescu.

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.