1,145 total views

Un Parc Științific și Tehnologic reprezintă o organizație constituită din entități de cercetare-dezvoltare, industrie și autorități locale, administrat de specialiști, având ca principal obiectiv creșterea prosperității localității/localităților în care este înființat. Parcul este un liant important pentru dezvoltarea socio-economică, transferând rezultatele provenite din cercetare-dezvoltare-inovare către mediul economic.

Potrivit Ordonanței nr. 14 din 24 ianuarie 2002 privind constituirea și funcționarea Parcurilor Științifice și Tehnologice, obiectivele unui Parc sunt:

a) transferul tehnologic de rezultate ale cercetării la agenţii economici interesaţi în fabricarea produselor sau a pachetelor de produse şi servicii cu valoare concurenţială şi valorificarea acestora pe piaţa internă sau externă;

b) stabilizarea specialiştilor cu performanţe profesionale în domeniile cercetării şi învăţământului superior;

c) formarea tinerilor pentru activitatea de cercetare;

d) atragerea de fonduri private în învăţământ şi cercetare;

e) valorificarea pe piaţă a rezultatelor cercetării româneşti;

f) crearea de noi locuri de muncă în domeniul tehnologiilor avansate;

g) stimularea potenţialului inovativ şi tehnico-ştiinţific al personalului academic, universitar, al cercetătorilor şi al studenţilor;

h) orientarea universităţilor acreditate şi a unităţilor de cercetare spre mediul economic şi social;

i) integrarea studenţilor şi absolvenţilor instituţiilor de învăţământ superior în mediul socioeconomic;

j) stimularea iniţiativei instituţiilor de învăţământ superior acreditate şi a unităţilor de cercetare-dezvoltare pentru atragerea de noi surse de finanţare;

k) stimularea agenţilor economici pentru participarea activă a sectorului privat la dezvoltarea şi valorificarea cercetării şi inovării, prin realizarea unor produse comerciale de înaltă tehnicitate;

l) atragerea companiilor străine pentru a investi în activităţi de transfer tehnologic;

m) dezvoltarea potenţialului ştiinţific, tehnologic şi economic la nivel regional.

Prezența unui institut de cercetare-dezvoltare sau a unei universități constituie un factor esențial pentru înființarea unui Parc într-un oraș. Mai exact, una dintre condițiile implementării unui Parc o reprezintă așezarea acestuia în apropierea unei entități de cercetare sau de învățământ axată pe tehnologii avansate.

Un Parc urmărește să devină vector și pol de dezvoltare economică competitivă, având la bază specificul, cultura și tradiția tehnico-economică a industriei locale și regionale. În felul acesta, răspunde noilor cerințe și tendințe economice globale tot mai selective, unde productivitatea şi tehnologia aplicate sunt principalul argument al sustenabilităţii.

Apariția unui Parc Științific și Tehnologic are potențial semnificativ pentru dezvoltarea economică, iar activitatea de cercetare constituie elementul cheie pentru stimularea competitivității și progresului.

Cel mai recent exemplu de un astfel de Parc implementat cu succes în România îl constituie Parcul Științific și Tehnologic Măgurele – Magurele Science Park, https://www.magurelesciencepark.ro/.

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.