964 total views

Disponibilizaţii de la Oltchim au pichetat din nou Prefectura Vâlcea, tot degeaba, prefectul Dumitru Cornoiu nu a avut un răspuns nici de această dată cu privire la salariile compensatorii. Puţinii nemulţumiţi prezenţi la discuţiile din cadrul Dialogului Social au aflat că actualul Guvern Ponta nu a luat nicio hotărâre în privinţa lor, sau, mai bine spus, le-a oferit prin administratorul judiciar o soluţie nesatisfăcătoare: plata salariilor compensatorii în tranşe lunare, câte 1000 lei, începând cu luna iunie.

„Avem să dăm bani şi am recunoscut. Instanţa a suspendat acele procese intentate de foştii angajaţi tocmai pentru că am recunoscut că avem de dat bani, doar că puşculiţa este goală. Alegerea a fost următoarea: golim puşculiţa pentru a plăti salariile compensatorii şi blocăm activitatea sau cerem sprijin de la Guvern, pe ceea ce poate să ne dea, şi împărţim problema în două. Oltchim are prevăzut în planul de reorganizare să plătească integral aceste datorii, dar depinde de un moment care nu poate fi estimat la această dată, respectiv de vânzarea acelui SPV. Discuţia de acum este următoarea: Oltchim plăteşte 1000 de lei pentru fiecare disponibilizat începând cu luna iunie, că atâta poate. În acelaşi timp, va menţine producţia şi va menţine şi oamenii. Asta e ceea ce poate face acum Oltchim.”, a declarat Florian Mateiţă, reprezentantul BDO Rominsolv.

Prefectul Dumitru Cornoiu a recunoscut că Guvernul Ponta nu a trimis niciun răspuns la memoriul trimis de Prefectura Vâlcea la cererea disponibilizaţilor.

Potrivit legii, fiecare disponibilizat de la Oltchim trebuia să primească, în funcţie de vechime, între 7 şi 18 salarii compensatorii, respectiv între 20 000 şi 50 000 de lei, un efort financiar de peste 6 milioane de euro pentru societatea Oltchim, pentru statul român.
Directorul Florian Mateiţă a punctat foarte clar că banii vor fi daţi de combinat, nu de Guvern.
Până la vânzarea Oltchim SPV, administratorul judiciar va achita o parte din creanţă, fiecare din cele aproximativ 1000 de persoane concediate în luna iunie a anului 2013 urmând să primească lunar un salariu minim pe economie. Din septembrie, administratorul judiciar ar putea prezenta şi un plan de eşalonare a datoriei. Disponibilizaţii prezenţi au refuzat oferta conducerii Oltchim, potrivit calculului lor combinatul le-ar achita banii în 10 ani.
Conducerea Oltchim a afirmat, cu jumătate de glas, că va face noi concedieri pentru reducerea cheltuielilor cu 450 000 de euro pe lună. Astfel, 350 de muncitori, majoritatea angajaţi în cadrul Diviziei Petrochimice Bradu, din Piteşti, îşi vor pierde locurile de muncă până la sfârşitul acestui an. Mateiţă a precizat că, în acest moment, se lucrează la o nouă organigramă şi se doreşte menţinerea doar a personalului necesar pentru conservarea activelor şi de prezentarea instalaţiilor potenţialilor investitori.

 

 

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.