300 total views

Prin articolul cu titlul „Județul Vâlcea a pierdut peste 5 milioane de euro” am deschis seria mai multor articole prin care vom face cunoscută situația celor trei contracte de asociere dintre Consiliul Județean Vâlcea – Comuna Vaideeni – Comuna Voineasa – asociere ce a avut la bază realizarea și implementarea în comun a proiectului „Dezvoltarea infrastructurii de agrement în stațiunea turistică Voineasa”, proiectul vizând în concret dezvoltarea turistică a județului Vâlcea prin crearea unui domeniu schiabil în Voineasa.

Astăzi vom face public un subiect despre care autoritățile implicate nu vorbesc, dar știu, și anume, faptul că pârtia de schi de la Voineasa este ilegal omologată. Da! Ați auzit bine! Pârtia de schi de la Voineasa este ILEGAL OMOLOGATĂ!!!

Intrăm direct în miezul problemei și spunem că Primăria Voineasa, în 2012, a dat în exploatare pârtia fără ca lucrările să fie finalizate în totalitate, a solicitat Primăriei Vaideeni, conform contract de parteneriat, să realizeze Lacul Bora în baza căruia funcționează tunurile de zăpadă artificială și domeniul schiabil, după care îi exclude nelegal și abuziv din parteneriat, înșelând chiar Ministerul Turismului și fără acordul lor ca și proprietari pe terenuri, a omologat ILEGAL domeniul schiabil pe o investiție nefinalizată și pe un teren pe care Primăria Voineasa nu este proprietar.

De ce spunem asta? Terenul pe care se desfășoară domeniul schiabil, aferent proiectului, nu este scos din circuitul agricol, deci omologarea pârtiei este ILEGALĂ, iar încredințarea contractului de exploatare a domeniului schiabil constituie un grup infracțional, adică, cel ce pune la dispoziție și cel ce primește spre exploatare, formează un grup fie el de interese ori infracțional.

Scurt istoric

Primarul Stanciu Gheorghe a semnat cu comuna Vaideeni trei acorduri și parteneriate în 2012 și 2013 ce aveau ca scop realizarea și implementarea în comun a proiectului de investiții denumit „Dezvoltarea infrastructurii de agrement în stațiunea turistică Voineasa”, proiectul vizând în concret dezvoltarea turistică a județului Vâlcea, prin crearea unui domeniu schiabil în comuna Voineasa. Implementarea acestui proiect nu se putea realiza decât dacă își dădeau acordul și proprietarii terenului pe care urmau a fi executate investițiile. În acest sens, comuna Vaideeni deține în proprietate mai multe zeci de hectare de gol alpin (pășune) aflate pe raza teritorială a comunei Voineasa, iar o parte din aceste terenuri se regăsesc în zona în care a fost implementat și executat proiectul de investiții sus amintit.

Prin urmare, pentru implementarea proiectului de investiții – domeniul schiabil – era absolut necesar ca Primăria Vaideeni în calitate de proprietar a terenului să își dea acordul, acesta fiind și contextul în care au fost cooptați de către comuna Voineasa în proiectul de investiții. La momentul semnării acestora, comuna Vaideeni și CJ Vâlcea au fost duși în eroare de către comuna Voineasa, prin primar, întrucât a pretins, prin semnarea parteneriatelor, că vor implementa în comun Proiectul de investiții, ce urma a fi executat pe terenurile aflate în proprietatea acestuia, adică a primăriei Vaideeni. Mai mult, Primăria Vaideeni avea stabilită și o cotă de participație la costurile de implementare, dar și la beneficiile ce urmau a fi realizate din exploatarea investiției.

Promisiunea asumată de comuna Voineasa prin acorduri și parteneriate s-a dovedit a fi una mincinoasă, întrucât, ulterior semnării, aceasta a utilizat terenurile aparținând comunei Vaideeni, pentru realizarea investițiilor. Însă, „marele” liberal Stanciu i-a înlăturat de la demersurile ulterioare ce trebuiau realizate în comun pentru implementarea proiectului și implicit de la împărțirea profitului pe care trebuia să îl aducă această enormă investiție financiară.

De reținut că după ce fostul primar Dobrin a primit finanțarea, cei trei parteneri (CJ Vâlcea – Prim Vaideeni – Prim Voineasa) au încheiat din nou un parteneriat pentru implementarea în comun a proiectului „Dezvoltarea infrastructurii de agrement în stațiunea turistică Voineasa” care face obiectul contractului de finanțare încheiat cu MDRP. Stanciu a găsit parteneriatul realizat, dar în prostia lui, prin ilegalități a vrut să excludă Vaideeni și CJ Vâlcea și a încercat prin dosarele deschise pe rolul instanțelor – 10 dosare – , la momentul actual Primăria Vaideeni nu beneficiază de nimic după urma exploatării pârtiei de către Dan Faur prin ale lui firme – Quasar și Acomin. Deși, solicitarea a fost depusă doar de Primăria Voineasa care în mod fraudulos a eliminat UAT Vaideeni din contract, în mod paradoxal amplasează o bună parte a investiției pe terenul de 10 ha (care a fost pus la dispoziție în baza parteneriatului pentru implementarea proiectului, dar pentru împădurire și nu pentru exploatare pârtie ski) – stâlpii telescaunelor și altele, dar și utilizarea suprafeței de 2,8 ha a Lacului Bora. Astfel comuna Vaideeni a fost exclusă abuziv și nelegal, deși actele spun altceva, din proiectul menționat, iar contractul de finanțare încheiat cu MDRP a fost doar cu Voineasa care în mod ilegal devine unic beneficiar al finanțării guvernamentale. Ori Stanciu nu are autoritate peste CL, cum nici un alt primar nu are, oricare ar fi situațiile, iar parteneriatele nu au fost anulate.

Este mai mult decât evident că Stanciu nu a luat în considerare ca și partener Primăria Vaideeni și nici Consiliul Județean Vâlcea și în mod abuziv a ocupat proprietatea Vaideeni cu investiția asupra căreia nu și-au dat girul, fiind excluși din proiectul care face obiectul contractului, așa cum mai sus am explicat.

La o simplă studiere a contractului de finanțare încheiat de MDRP doar cu UAT Voineasa, se poate observa că se solicită în mod expres beneficiarului finanțării guvernamentale accesată fraudulos și ilegal de comuna Voineasa, prin primar, să prezinte titlu de proprietate asupra terenului care face parte din proiectul finanțat de MDRP (proprietatea autorității publice locale adică UAT Vaideeni). Concluzionăm astfel că UAT Voineasa nu doar a încalcat clauzele contractuale, dar deducem că a înaintat către MDRP pentru golul alpin a celor 10 ha care aparține de drept UAT Vaideeni, acte false. Mai mult, tot Stanciu dă concursul mai multor litigii prin care contestă dreptul de proprietate asupra terenurilor care fac obiectul proiectului, deși inițial, la semnarea parteneriatului, nu a avut nicio obiecție, cunoscând și acceptând faptul că Vaideeni este proprietarul acestor terenuri de peste 70 de ani.

Este foarte important de menționat și faptul că în zona pârtiei nu există bază de salvare montană și nici refugii salvamont, lucru imposibil de realizat datorită litigiilor promovate de către primarul comunei Voineasa – Gheorghe Stanciu – privind proprietatea terenurilor comunei Vaideeni și care se află pe raza UAT Voineasa.

Acesta este motivul pentru care pârtia este ilegal omologată, Primăria Vaideeni „aruncată” din contract de primarul Stanciu care a furat efectiv proiectul și la minister documentează omologarea cu acte false pe care se pare că nimeni nu le-a verificat, iar după, pentru că unii s-au prins, „marele” liberal promovează mai multe litigii pentru desproprietărirea comunei Vaideeni de terenurile puse la dispoziție prin asociere și fără de care nu se putea implementa proiectul.

Interesează pe cineva că pârtia este ilegal omologată? Știe cineva ce înseamnă acest lucru? Concret, care sunt repercusiunile acestei ilegalități?

Informații neștiute

„Abia după 1968 terenurile au trecut administrativ de județul Vâlcea și tot atunci și tot bazinul geografic al Lotrului. Deci, când s-au înființat județele, zeci de mii de hectare de la Lotru și până la granița actuală, tot coronamentul munților, au intrat în raza administrativă a comunelor Voineasa și Malaia care aparțin județului. Chiar dacă unii nu își explică cum Vaideeniul este proprietar pe un teren aflat pe raza UAT Voineasa, conform documentelor se atestă faptul că ei au primit acele terenuri după al doilea război mondial, pentru că aveau efective mari de animale, acele terenuri fiind la vremea respectivă pe raza comunei Cernadia, județul Gorj, comuna cu cea mai mare întindere ca suprafață din țară sau, oricum, printre cele mai mari. Toată zona asta a fost zona de graniță cu Imperiul Austro Ungar, zona de hotar între Transilvania și Țara Românească, dar nu intrăm mai mult în istorie că e mult de povestit. Deci, a nu se confunda dreptul de proprietate cu rază administrativă teritorială a unei localități. Lucruri total distincte!”, ne explică cunoscătorii.

Vom reveni!

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.