1,058 total views

Ziua Mondială a Apei se sărbătorește anual în data de 22 martie și are ca scop aducerea în atenția opiniei publice a problemelor legate de necesitatea protejării cantitative și calitative a apelor și de a pune în adevărata lumină rolul, îndatoririle și responsabilitățile celor cu atribuții în întreținerea, valorificarea și protejarea surselor de apă. Decizia instituirii acestei sărbători a fost luată în cadrul Conferinței Națiunilor Unite pentru Mediu și Dezvoltare de la Rio de Janeiro, la 22 decembrie 1992. În România, această zi se sărbătorește din anul 1993.

În acest an, mesajul central al Zilei Mondiale a Apei este unul cu variate înțelesuri – „Nu lăsăm pe nimeni în urmă!”, susținând ministrul Apelor și Pădurilor, Ioan Deneș, că noi suntem privilegiați, deschidem robinetul și avem apă potabilă! Cu toate acestea, 4 miliarde de contemporani de-ai noștri se confruntă cu un deficit de apă sever și permanent sau cel puțin câteva zile pe an, a mai adaugat ministru.

Cu această ocazie, Administrația Bazinală de Apă Olt cu sprijinul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor și a Administraţiei Naţionale „Apele Române a organizat, ca în fiecare an, joi 21 martie, ședința Comitetului de Bazin Olt care a reunit reprezentanții Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, primăriilor, consiliilor judeţene şi agenţilor economici din bazinul hidrografic Olt. Ședința a fost prezidată de prefectul Marin Florian, în calitate de preşedinte al Comitetului de Bazin Olt. Ordinea de zi a ședinței a cuprins prezentarea mesajelor cu ocazia Zilei Mondiale a Apei, dar și tema „resursele de apă-drept fundamental al omului”. Directorul ABA Olt a prezentat realizările și perspectivele privind apărarea în timpul inundațiilor în perioada iunie-iulie 2018, punând accent pe zona Vaideeni și Băbeni, unde mai multe gospodării, drumuri, poduri și podețe au fost grav afectate în urma ploilor torențiale și a viiturilor produse de pe versanți, producând pagube semnificative.

Ca și propuneri de lucrări și investiții în puncte critice în Bazinul Hidrografic Olt pentru anul 2019, lucrări ce vor fi finanțate din bugetul de stat și surse proprii, regăsim succint prezentate 24 de puncte constând în – amenajări/regularizări pârâuri ori consolidări de maluri.

La finalul ședinței prefectul a felicitat conducerea ABA Olt!

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.