219 total views

Odată cu intrarea în vigoare a noului Cod Administrativ a devenit obligatorie publicarea de către fiecare primărie a unui Monitor Oficial Local, cu propunerile de hotărâri și hotărârile de consiliu local. Acesta trebuie identificat distinct în cadrul site-ului propriu, iar Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice trebuie să preia link-urile pe pagina sa. Din păcate, la momentul de față, nu toate primăriile respectă prevederile de mai sus, iar pagina de pe site-ul Ministerului este în construcție.


În prezent, doar jumătate dintre autoritățile locale publică hotărârile de consiliu local şi doar 19% publică proiectele de hotărâri, obligații legale și fundamentale pentru o guvernare deschisă și participativă. În Vâlcea, din 89 de localități (UAT-uri), doar 42 UAT-uri (47%) publică HCL-uri, 12 UAT-uri (13%) publică proiecte HCL și doar 42 au site web funcțional. Harta se găsește pe https://hcl.usr.ro/transparenta/ și prezintă modul în care primăriile își îndeplinesc obligațiile legale referitoare la publicarea hotărârilor de Consiliu Local și a proiectelor de hotărâre.

Principalul său avantaj este că oferă într-un singur loc date despre toate unitățile administrativ-teritoriale din România: adresele web ale site-urile primăriilor, datele de contact, modul în care se publică proiecte și hotărâri de consiliu local precum și linkuri de acces direct la informații privind achizițiile publice și informații financiare ale localității, posibile prin interconectarea cu alte proiecte realizate de USR, cum ar fi https://transparenta.usr.ro

Dintre toate UAT-urile din țară, doar jumătate publică integral hotărârile de consiliu local și numai 19% publică proiectele pentru a informa cetățenii și a le da posibilitatea de a-și exprima opiniile înainte de a discuta și lua hotărâri importante pentru comunitate.

Proiectul Harta Transparenței a fost realizat de Florin Naidin, inițiatorul proiectului, și Ștefan Cioc, managerul platformei hcl.usr.ro, care au realizat partea de programare și care au coordonat integrarea datelor de la cei peste 60 de colegi din filialele USR care au verificat fiecare dintre cele 3200 de unități administrativ-teritoriale din toată țara.

Link-uri proiect
Harta https://hcl.usr.ro/transparenta/
Statistici detaliate https://hcl.usr.ro/transparenta/statistici
Date în format tabelar https://hcl.usr.ro/transparenta/detalii

Prin acest proiect, USR își afirmă sprijinul pentru bunele practici în guvernarea locală, dezvoltarea spiritului civic și digitalizare. Vom continua să monitorizăm respectarea legii în toate localitățile și vom face toate demersurile pentru apărarea drepturilor cetățenilor și promovarea transparenței în administrație. În curând vom pune la dispoziția cetățenilor un instrument prin care pot sesiza nerespectarea prevederilor legate de publicarea Monitorului Oficial Local şi trimite automat cereri de intrare în legalitate către autoritățile locale.

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.