340 total views

Debutul în film al regizorului de teatru Silviu Purcărete s-a lăsat cu scandal. Maestrul e pus să plătească bani grei pentru că l-a prezentat pe eroul filmului, doctorul Dragoş Serafim, drept “curvar şi beţiv”. Fiul marelui medic vâlcean vrea de la Purcărete 600.000 de euro şi retragerea de pe piaţă a peliculei lansate anul trecut, din cauză că memoria tatălui său e terfelită de adăugirile regizorului.

În urmă cu mai bine de un an, marele om de teatru Silviu Purcărete lansa primul film în regia sa, “Undeva la Palilula”. Actori mari, ca Răzvan Vasilescu, Horaţiu Mălăele, George Mihăiţă şi Luminiţa Erga, răspunseseră pozitiv invitaţiei sale de a readuce la viaţă atmosfera de depravare a unui mic oraş de provincie. Aprecierea publicului a venit imediat, la fel şi laurii: distincţii peste distincţii, cea mai importantă fiind premiul Gopo. Însă toate acestea sunt umbrite de acţiunea inginerului clujean Dragoş Serafim jr, fiul medicului care a stat la baza creării personajului principal al filmului regizat de Silviu Purcărete. Acesta cere drepturi de autor pentru scenariu în valoare de 600.000 de euro şi retragerea difuzării filmului. Motivul: viziunea artistică a regizorului i-ar fi afectat imaginea tatălui său, medicului Dragoş Serafim.

În acţiunea introdusă zilele trecute pe rolul instanţelor de judecată din Cluj-Napoca, inginerul spune că filmul a fost realizat pe baza povestirilor tatăului său, care i-a împărtăşit personal lui Silviu Purcărete aspecte din perioada debutului său profesional. Problema este, susţine Dragoş Serafin jr, că, prin adăugirile artistului, tatăl său este prezentat şi cu trăsături de caracter pe care nu le-a avut, compromiţând imaginea sa publică, de medic respectabil. “Este inadmisibil ca tatăl meu să fie prezentat ca un beţivan şi curvar”, ne-a declarat fiul acestuia. Inginerul clujean ne-a mai relatat că a fost prezent anul trecut la premiera filmului de la Râmnicu Vâlcea alături de mai mulţi amici, iar la finalul proiecţiei a fost interpelat de aceştia, care i-au reproşat că pentru bani şi-a bătut joc de imaginea tatălui său.

Prietenii l-au acuzat că şi-a vândut tatăl

“M-am trezit acuzat pe nedrept de prietenii din copilărie că aş fi autorizat această versiune reprobabilă pentru bani, când eu nu mi-am dat acceptul nici pentru povestirile adevărate relatate de tatăl meu şi preluate în majoritatea scenelor din film”, ne-a mai declarat clujeanul. În plus, acesta susţine că, după apariţia filmului, de ruşine, a fost nevoit să renunţe la întâlnirile cu prietenii pentru o lungă perioadă. Fiul personajului principal din film este surprins în mod neplăcut şi de reacţia producătorilor faţă de observaţiile sale, care au refuzat până acum o mediere pe această temă.

«Mi se pare o aberaţie»

Regizorul Silviu Purcărete locuieşte în prezent în Franţa şi spune că acţiunea lui Dragoş Serafim jr i se pare aberantă. “Nu ştiu nimic de o asemenea solicitare. Acum aflu şi eu. Nu mi-a reproşat niciodată aşa ceva. L-am întâlnit zece minute la premiera filmului şi era vesel, jovial. Nu a făcut nici o remarcă de acest gen. Oricum mi se pare o aberaţie. Personajul din film ţine de un act artistic”, a declarat reputatul regizor pentru Libertatea. (Luana Mare)

Filmul «a ras» premiu după premiu

Filmul “Undeva la Palilula” a avut premiera în România în aprilie 2012 şi a câştigat mai multe premii. Protagonistul filmului este Serafim, proaspăt absolvent al Şcolii de Medicină, care primeşte repartiţie pe termen scurt la spitalul din Palilula. Viaţa sa e prezentantă pe parcursul mai multor ani şi se desfăşoară într-un loc unde derizoriul coexistă cu lucruri fermecătoare, iar populaţia din oraş e condamnată pentru eternitate să trăiască în beţie, petreceri şi orgii. În realitate, medicul a fost repartizat la Brezoi, un orăşel vâlcean cu o importantă comunitate de italieni. După o perioadă, Dragoş Serafin a ajuns unul dintre cei mai reputaţi doctori din Râmnicu Vâlcea. În film, regizorul a mutat acţiunea în Palilula, un sat care există în Gorj, dar a păstrat atmosfera specifică Brezoiului anilor ’60, cu petreceri şi beţii crunte atât printre italienii mari consumatori de broaşte, cât şi printre localnicii autohtoni.

liberatea.ro

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.