În ciuda tuturor semnalelor trase de noi, privitoare la modul defectuos și ilegal prin care Romprest înțelege să gestioneze activitatea de salubrizare a Râmnicului, câștigată prin licitație, viceleprimar cu atribuțiuni de primar, Ion Gigi Matei, a adoptat poziția struțului.
Aceeași poziție au adoptat-o și consilierii locali, la fel de vinovați în această ecuație. Cu toate că au înțeles acum că ceea ce au votat n-a reprezentat interesul cetățenilor, ci mai degrabă interesul personal al lui Matei în răzbunarea lui directă cu cei de la Urban, nu fac nimic pentru a repara greșeala făcută aprobând închirierea celor 100 mp din platforma betonată a Stației de Compost Râureni, Romprestului. Cei 100 mp se află în mijlocul Stației de compost, asftel că Romprest – chiriașul are acces la toată Stația, utilizând mult mai mult spațiu decât cel închiriat. Dealtfel, nici nu ar fi posibil ca 93 de tone de deșeuri pe zi, adică 20 de autogunoiere, să fie descărcate și încărcate în containere, pe o suprafață de numai 100 mp. Profitând de ”îngăduința” Primăriei, Romprest a transformat Stația de compost Râureni în groapă de gunoi a orașului. Norocul a venit din partea Gărzii de Mediu, care i-a amendat și i-a obligat să dezafecteze Stația. Norocul a venit însoțit de ghinion pentru primărie, care a fost amendată și ea, cu aceeași sumă de 60 000 de lei, pentru că a permis Romprestului să-și bată joc de o asemenea investiție a municipalității. Și pentru că are balta pește, Primăria a plătit minimul amenzii prevăzut de lege, în 48 de ore. Dar, balta are pește și din buzunarul cetățenilor, obligați, iată, să plătească incompetența, lipsa de pregătire, indiferența, reaua credință, interesele, aleșilor.
Dacă Oferta tehnică, cu care Romprest a câștigat licitația, a îndeplinit toate condițiile cerute de Primărie prin Caietul de sarcini, de ce a fost nevoie de un Contract de închiriere a platformei betonate de la Stația de compost de la Râureni? Semnarea acestui contract este o dovadă clară că licitația a fost încheiată ”pe ochi frumoși” unei firme care nu avea dotarea necesară unui asemenea obiect de activitate și ne punem legitima întrebare: ce a determinat comisia de licitație, din care a făcut parte și vicele Edi Vârlan, să declare câștigătoare o firmă care nu a întrunit condițiile necesare adjudecării licitației? Aici s-ar impune o anchetă a DNA, care ar putea să scoată multe dedesubturi la suprafață. Am putea afla ”miza” acestei afaceri, ce s-ar putea solda și cu niscaiva cătușe.
Până atunci, consilierii noștri sunt la coafor, încercând să apară tunși, frezați și parfumați la apropiatele alegeri, ca și cum nu ei au fost cei care, în ultimii patru ani, au dormit pe banii noștri. În acest timp, Romprest încearcă disperată să-și consolideze poziția de lider al gunoaielor pe piața Râmnicului, forțând mâna Primăriei în instanță să accepte să depună gunoaiele nesortate la Depozitul Ecologic de la Fețeni. Ei știu că un alt primar cu capul pe umeri și o altă componență a Consiliului Local, le pot fi fatale. Pot primi un șut în fund și trimiși la plimbare, lăsând locul altui operator, dotat cu cele de trebuință și serios.
Chiar și un asemenea demers, acțiune în instanță, este un argument serios de reziliere a acestui contract păgubos pentru municipalitate, care în schimbul ”cadoului”, oferit cu mărinimie, primește de la Romprest o acțiune de dare în judecată. Noroc că instanța nu a fost impresionată de lacrimile lor de crocodil și, înțelegând tupeul lor formidabil, le-a dat peste bot pentru pretenția de a obliga Primăria să accepte gunoiul nesortat la Depozitul de la Fețeni, respingându-le acțiunea.