223 total views

Legea privind siguranţa alimentelor şi a hranei pentru animale, prevede obligativitatea existenţei unui sistem pentru trasabilitatea alimentelor, animalelor destinate producţiei de alimente, hranei pentru animale şi a oricăror substanţe destinate încorporării în alimente sau în furaje, sistem care trebuie să fie aplicat în toate etapele producţiei, procesării şi distribuirii. Trasabilitatea înseamnă cunoaşterea drumului parcurs de fiecare produs sau aliment de la fermă până la consumator.

Până a ajunge pe farfuria noastră multe alimente parcurg un drum destul de lung. De pe câmp, unde sunt recoltate, ele sunt mai departe procesate, depozitate, tansportate şi apoi vândute pe piaţă. Până a ajunge la consumator, alimentele trec prin sute de mâini şi nenumărate locuri. Astfel, doar o simplă neatenţie sau neglijenţă poate duce la contaminarea sau alterarea lor şi punerea în pericol a sănătăţii consumatorilor. Pentru a ajunge în stare bună la beneficiari, producătorii şi distribuitorii trebuie să păstreze tot timpul bunele practici de producere, depozitare, transport şi distribuire. De exemplu, producătorul agricol nu trebuie să folosească pesticide şi îngrăşăminte chimice peste limita admisă; crescătorii de animale trebuie să verifice starea de sănătate a animalelor din fermă, etc. În lanţul alimentar funcţionează mai multe verigi şi anume :

– agricultorii care produc materia primă;
– fabricile de alimente (procesatorii) care realizează produsele finite;
– distribuitorii care le vând pe piaţă;
– consumatorii care le cumpără.

Dacă toată lumea respectă bunele practici de-a lungul lanţului alimentar, nu vor mai exista motive de îngrijorare. Pentru a preveni îmbolnăvirea consumatorilor, foarte important este să se monitorizeze, adică să se urmărească în permanenţă drumul pe care îl parcurge fiecare lot de alimente, de la fermier, până la consumator, adică să existe un sistem de trasabilitate. Sistemele de trasabilitate trebuie să cuprindă documente din care să reiasă istoricul produsului şi/sau să localizeze un produs pe tot parcursul lanţului alimentar. Sistemul de trasabilitate trebuie să fie verificabil în orice moment şi să poată stabili întocmai originea produsului şi a organizaţiilor responsabile din lanţul alimentar.

 

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.