241 total views

LATER EDIT. La şedință au participat un număr de 17 consilieri locali (8 PSD, 8 PER şi un rătăcit de la PNL, Constantin Băzăvan). Proiectul a trecut cu unanimitate. Primarul Mircia Gutău s-a arătat extrem de nervos, exprimându-şi public dezamăgirea față de lipsa de solidaritate a absenților, trei de la ALDE şi tot trei de la PNL.

proiect-calimanesti

Aranjament cu puternic iz de ilegalitate propus de conducerea primăriei municipiului reşedinţă de judeţ: situaţie excepţională inventată pentru acordarea unui ajutor financiar “frăţesc” de 700.000 de lei din bugetul Râmnicului pentru acoperirea incompetenţei amicilor politici de la Călimăneşti.

cl1

Informaţie în curs de actualizare

Două convocări de îndată ale Consiliilor Locale (CL) Călimănești (miercuri, 2 noiembrie a.c.) și Râmnicu Vâlcea (joi, 3 noiembrie) au vizat câte un proiect de hotărâre cu același subiect: acordarea de către Primăria Râmnicu Vâlcea a unui “ajutor financiar” în valoare de 700.000 de lei Primăriei Călimănești. Situația excepțională este explicată de cele două administrații care au elaborat proiectele de hotărâri prin necesitatea “depășirii situației dificile în care se află bugetul local al orașului Călimănești, județul Vâlcea, respectiv ACOPERIREA GOLULUI DE CASĂ”. Având în vedere că secretarul Râmnicului, Ionuţ Didoiu, este plecat din ţară, în locul său proiectul de HCL ce ar trebui aprobat în şedinţa de joi a CL Râmnicu Vâlcea este semnat de… Petre Cazan. Primarul Mircia Gutău încearcă să se acopere de votul consilierilor municipali pentru această nouă “şmecherie politică”, mizând pe faptul că, chiar dacă s-ar teme vreunul de efectele legii, nu ar îndrăzni să treacă peste ordinele politice care aranjează treburile înainte de alegeri. Grijă mare, domnilor şi doamnelor consilieri! De cealaltă parte, Primarul din Călimăneşti, Florinel Constantinescu, ori arată cât de slab (ar exista şi cuvinte mai dure, de exemplu incompetent) adminsitrator al bugetului staţiuni a fost timp de cinci ani, ori acoperă cu nonşalanţă o operaţiune cu puternic iz politic.

Legea 273/2006, interpretată în stil propriu în lipsa secretarului Râmnicului

În argumentația executivului râmnicean este invocat “principiul solidarității”, instituit de prevederile articolului 15 din Legea nr. 273/2006 a finanțelor publice locale, care prevede că “din fondul de rezervă bugetară constituit în bugetul local, consiliile locale POT aproba acordarea de ajutoare către unitățile administrativ-teritoriale aflate în situații de EXTREMĂ dificultate, la cererea publică a primarilor acestor unități administrativ teritoriale sau din proprie inițiativă.” Ce nu se spune în expunerea de motive a municipalităţii este că Primăria Râmnicului are propriile probleme foarte grave legate de acoperirea unor cheltuieli neprevăzute cu proiectele europene şi, sub pretextul ăsta, recent, a început să tragă din nou din linia de credit bancară.

De cealaltă parte, Primăria Călimănești își justifică situația gravissimă în care a ajuns prin faptul că nu ar fi știut că se poate ajunge ca executorul judecătoresc al Confort SA, societatea care a construit Centrul Expoziţional, aflată acum în faliment, poate solicita blocarea conturilor instituţiei pentru o datorie de 632.542,75 lei cu titlu de împrumut restant din anii 2010 – 2011, restul până la 965.935,67 lei reprezentând dobânda legală (308.741,52 lei) şi alte cheltuieli. Haida, de! Florinel Constantinescu arată că în cei aproape cinci ani de mandat, nu a reuşit achitarea decât a 265.935,67 lei, în condiţiile în care administrează anual un buget de peste 20 de milioane de lei. Consultând arhiva hotărârilor adoptate de Consiliul Local Călimăneşti putem constata că Primăria a avut în câteva rânduri chiar excedent bugetar (HCL nr 11/28.01/2016, spre exemplu). Sumele, chiar dacă au fost mici, au fost direcţionate către alte cheltuieli decât cele prioritare, după cum se vede. În altă ordine de idei, achitarea unui împrumut ar fi trebuit să aibă prevăzut capitol evidenţiat cu prioritate în bugetul localităţii.

Cu alte cuvinte, din punctul nostru de vedere, dar nu numai, cam pute de la o poştă a premeditare cel puţin din partea unuia a situaţiei “excepţionale” pe care o invocă acum prietenii Florinel şi Mircia. Dacă ar fi fost pe spezele lor, nimeni nu ar fi avut nicio treabă, dar aici vorbim de bani publici, ai râmnicenilor. De grija cărora, se vede treaba, Gutău chiar nu poate dormi noaptea. Mai ales că sâmbătă trebuie să hrănească iarăşi sute de suflete la Crystal…

Domnilor şi doamnelor, acoperiţi-vă greşelile din banii dumneavoastră, dacă nu sunteţi capabili (ori nu vreţi) să identificaţi responsabilii! Majoritatea râmnicenilor nu au nicio vină, pentru că doar puţin peste 16.000 dintre cei 90.000 au votat pentru actualul edil.

 

http://www.primaria-calimanesti.ro/convocari/item/1004-sedinta-extraordinara.html

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.