Loading

…deși a cerut de la Statul român 10,5 milioane de euro reprezentând daune materiale și morale. Așadar, instanța a decis ca în dosarul format în aprilie 2019, Gutău Mircia împotriva Statului Român, să admită în parte cererea de chemare în judecată.

Așadar, Tribunalul Vâlcea obligă Statul român la plata către Gutău a sumei de 190.648 lei cu titlu de daune materiale şi la plata sumei de 100.000 euro cu titlu de daune morale, dar și a sumei de 3000 lei cheltuieli de judecată. Cu drept de apel în termen de 30 de zile de la comunicare, ce se va depune la sediul Tribunalului Vâlcea. Pronunţată în şedinţa publică din 04.07.2022.

În 2019 a început judecata în dosarul Gutău Mircia contra Statul român prin Ministerul Finanțelor Publice, obiectul dosarului fiind „pretenții despăgubiri civile privind prejudiciul material provocat”. Primul termen de judcecată a fost stabilit în data de 23.09.2019, urmând ca în 04.11.2019 să aibă loc ultimul termen din acest an. În 2020 dosarul are 6 termene stabilite, în 2021 doar 4 termene, ca în 2022 să se discute 5 termene din care 3 pentru „amânare pronunțare”. De menționat că deși 6 termene (3 din 2020 și 3 din 2021) au fost amânări „față de lipsa raportului de expertiză”, după o lună și jumătate instanța acordă un nou termen în care amâna din nou cauza față de cererea pârâtului, adică Ministerul Finanțelor Publice, spre observarea raportului de expertiză. Acum, chiar dacă prima parte a procesului s-a încheiat, pentru că avem „drept de apel” rămâne de văzut dacă Gutău Mircia va face „apel”, declarându-se nemulțumit de suma primită.

500.000 euro daune materiale – „veniturile şi beneficiile de care a fost lipsit în perioada detenţiei; cheltuielile de judecată făcute în perioada celor peste 12 ani de procese – cu plata sumelor necesare pentru angajarea unui avocat calificat, pentru toate fazele procesuale, inclusiv pentru C.E.D.O., precum şi ulterior, pentru acţiunea în revizuire a hotărârii de condamnare; cheltuielile pentru transport la organele de urmărire penală şi la instanţele de judecată, pentru mine, apărătorul meu, martori etc.; cheltuielile cu transport ale soţiei şi copiilor la locurile de deţinere prin care am fost ţinut; cu pachetele pe care mi le-a adus familia la acele locuri de detenţie etc., plus dobânda aferentă sumei respective”.

10 milioane de euro daune morale – „prejudiciul moral imens produs”

În cererea de chemare în judecată daunele au fost cerute pentru 851 de zile de puşcărie, despre care Gutău a precizat că „reprezintă cele patru luni de zile de arest preventiv şi diferenţa de aproximativ doi ani şi patru luni cât am stat efectiv după gratii”.

Mai spunea Gutău, tot atunci, că „avocaţii vor stabili. Ei ştiu care e practica, vor aprecia care e suma cuvenită, ce înseamnă când stai în închisoare”. Iată, deși avocații au apreciat că 10 milioane de euro sunt suficienţi bani pentru a i se repara răul făcut, instanța a apreciat că doar 100.000 euro repară răul făcut și nu 10 milioane. Avocații, dpndv, i-au făcut mai mult rău lui Gutău, sfătuindu-l să ceară o sumă colosală ca mai apoi să primească…nimic!

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.