Loading

La sfârşitul săptămânii trecute, Poliţia din Vâlcea a ales să îşi serbeze ziua în avans. Astfel, duminică, 24 martie, poliţiştii au ieşit la mall să îşi prezinte în faţa poporului curios tehnica din dotare. Serviciu de Acţiuni Speciale, Serviciul Criminalistic, Biroul de Ordine Publică – Poliţia de Proximitate, Serviciul Rutier, Serviciul Cazier Judiciar şi Evidenţă Operativă – Camera de Corpuri Delicte, Centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă, Corpul Naţional al Poliţiştilor – Biroul Teritorial Vâlce au fost prezente cu standuri. Nu au lipsit nici  punctul de documentare şi informare, însă cele mai gustate de public au fost momentul de dresaj canin prezentat de Centrul Chinologic “Dr. Aurel Greblea” – Sibiu şi intervenţiile cu rol demonstrativ ale luptătorilor Serviciului de Acţiuni Speciale Vâlcea. Ziua Poliţiei Române a continuat şi luni, cu ziua porţilor deschise la IPJ Vâlcea.

Deşi nu sunt încă oficiale, luni s-au aflat rezultatele obţinute de elevi la simularea examenelor naţionale din săptămâna 18-23 martie.  Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar şi-au pus mâinile în cap când le-au văzut. Mare parte dintre elevi de clasa a VIII-a şi a XII-a  din Vâlcea au luate note între 3 şi 6. Rezultatele cele mai slabe sunt la matematică, unde mai mult de jumătate dintre cei care au dat examenul au reuşit să ia note sub 6. în aceste condiţii, inspectorii şcolari s-au gândit să-i bage pe elevi în nişte şedinţe de pregătire, ca până la examenele propriu-zise din vară să îşi îmbunătăţească cunoştinţele. Vizaţi sunt elevii care au luat note între 3 şi 5 şi care în următoarele trei luni vor merge la şcoală să se pregătească suplimentar. Peste 7000 de elevi au susţinut aceste simulări ale examenelor naţionale, notele obţinute urmând să fie trecute în catalog.

Marţi, după ce a văzut datele statistice pe care Colegiul Medicilor i le-a pus la dispoziţie  şi după ce s-a consultat cu medicii Spitalului Judeţean, preşedintele Consiliului Judeţean, Ion Cîlea , a anunţat că va deschide o secţiei de reumatologie la Vâlcea. Aceasta ar urma să funcţioneze la spitalul vechi, în spaţiul lăsat liber de cei de la ORL. Şeful judeţului nu îşi face probleme nici pentru paturi, nici pentru personalul medical care ar urma să deservească noua secţie aşa că a înaintat deja cererea pentru înfiinţarea acesteia Ministerului Sănătăţii. În judeţul Vâlcea sunt, conform statisticilor peste 2000 de bolnavi cu grave afecţiuni reumatice, cronice sau acute, care pentru a beneficia de tratamentul adecvat sunt nevoiţi în prezent să bată drumul până la Bucureşti sau până la Craiova, cele mai apropiate unităţi sanitare care au astfel de servicii medicale.

Miercuri, 27 martie de Ziua Mondială a Teatrului, oamenii de teatru din Vâlcea au ţinut să aducă în atenţia publicului mesajul pe care l-a transmis cu această ocazie dramaturgul şi actorul italian, Dario Fo, personalitate culturală desemnată anul acesta  să fie ambasadorul teatrului mondial. Actorul şi dramaturgul italian, printre altele şi laureat al Premiului Nobel pentru Literatură a ales ca în mesajul său să îşi exprime tristeţe faţă de ceea ce a ajuns teatrul în zilele noastre printr-un citat din cardinalul Carlo Borromeo, din perioada Renaşterii.  „Ce se vede cu ochiul pătrunde mult mai bine în suflet decât ce se citeşte în asemenea cărţi! Cuvântul vorbit însoţit de gestul potrivit fac mult mai multă stricăciune în minţile adolescentelor şi ale fetelor tinere decât cuvântul mort tipărit în cărţi. Prin urmare, se impune ca măsură de urgenţă să scăpăm oraşele noastre de teatre şi regizori, aşa cum facem şi cu sufletele nedorite”.

Joi, oamenii legii îi iau iarăşi la puricat pe falsificatorii de carduri. Vizate sunt mai multe persoane din Vâlcea, Bucureşti şi alte 15 judeţe din ţară. În total 85 de locaţii unde mascaţii au bătut dis de dimineaţă la uşă. Simultan cu acţiunea D.I.I.C.O.T. din ţară au avut loc percheziţii domiciliare şi în Germania, Marea Britanie, SUA şi Republica Dominicană, falsificatorii făcând parte din mai multe grupări infracţionale constituite din peste o sută de persoane. Anchetatorii au reuşit să îi identifice şi pe liderii acestor grupări care au confecţionat aparatură skimming pe care au folosit-o pentru a copia datele de identificarea mijloacelor de plată electronică utilizată la diferite terminale ATM sau POS-uri din Germania, Spania, Elveţia, Portugalia, Franţa, Marea Britanie, Ecuador, Columbia şi Austria. Datele de identificare copiate erau apoi folosite pentru realizarea unor carduri false cu ajutorul cărora au scos vreo două milioane de euro de la bancomate aflate pe teritoriile Republicii Dominicane, SUA, Japoniei, Iordaniei şi Nepalului. Prejudiciul este de peste două milioane de euro.

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.