78 total views

Doar 5% din dispagubirile de malpraxis ajung acum la pacienții prejudiciați. Această uriașă nedreptate a fost confirmată de Autoritatea de Supraveghere Financiară http://www.tody.ro/document/2013-09-25-Daune-platite-in-2012-pentru-asigurarile-de-malpraxis-media-despagubilor de unde rezultă că în anii 2011 și 2012 au rămas la dispoziția companiilor de asigurări 94%, respectiv 95%, din sumele colectate pentru polițele de malpraxis plătite de medici și furnzori.

Din cauza actualei Legi a malpraxisului, pacienţii şi medicii sunt plasați într-o poziție antagonică, în loc ca ei să se afle pe aceiași parte a baricadei, în luptă cu boala pacientului. Tot din cauza actualei legi, medicii sunt obligaţi adesea să suporte, ei înşişi, despăgubirile de malpraxis, deşi au plătite la zi toate asigurările, dar care contine să fie deturnate către companiile de asigurări.

Singurul responsabil al acestei stări de fapt este Ministerul Sănătății, care a promovat actuala lege a malpraxisului din 2006 în favoarea companiilor de asigurări și care acum refuză modificarea ei.

Iată care sunt schimbările propuse de proiectul de modificare a Legii Malpraxisului, respins astăzi de senat:

– Contractul de asigurare să fie elaborat de arbitrul pieții asigurărilor de malpraxis, așa cum ar trebui să fie, respectiv de Ministerul Sănătății, și nu de companiile de asigurări.

– Erorile medicilor să fie judecate în funcție de condiţiile corespunzătoare de muncă, prin eliminarea responsabilității directe a medicilor atunci când malpraxisul s-a produs din cauza dotărilor insuficiente, condițiilor improprii de muncă, înfecțiilor spitalicești sau a viciilor ascunse ale dispozitivelor medicale.

– Pacienții să fie despăgubiți imediat și echitabil în urma înțelegerii amiabile cu asiguratorul, fără intervenţia medicului, instanţei sau a experţilor costisitori.

– Medicii să poată fi asistați de către asigurator în fazele ulterioare înțelegerii amiabile, așa cum pot fi comisia de malpraxis sau procesul civil.

– Medicii să fie protejați de posibilitatea creşterii insuportabile atât a costului poliţei de asigurare, dar și a plafonării despăgubirilor maxime suportate de medici, atunci când ar fi dovedită vina acestora.

– Se fie diminuate dramatic cauzele antagonismelor absurde dintre medici și pacienți, readucând liniştea atât de necesară în relaţia tămăduitoare dintre medic și pacient în care ambele părți se luptă cu boala și nu, ca acum, între ele.

Urmeaza Camera Deputaţilor

comunicatedepresa.ro

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.