112 total views

Parlamentarul vâlcean îi explică Ministrului Justiţiei că locuitorii din zonă ar trebui să meargă minimum 50 de kilometri pentru rezolvarea problemelor.

Senatorul vâlcean, Laurenţiu Coca, i-a adresat o interpelare Ministrului Justiţiei, Robert Cazanciuc, în care îi cere să reanalizeze desfiinţarea Parchetului şi a Judecătoriei din Bălceşti. Parlamentarul vâlcean îi explică ministrului că oamenii din zonă ar trebui să parcurgă minimum 50 de kilometri pentru a-şi rezolva problemele şi că pot fi afectaţi 45.000 de locuitori din 15 unităţi administrative. Proiectul de lege PLX nr. 33/2014 a fost înregistrat la Camera Deputaţilor pentru dezbatere. Până ieri, 17 februarie, s-au putut depune amendamente la el. Senatul este cameră decizională. “Domnule ministru, vă solicit, în numele parlamentarilor USD, eliminarea poziţiei nr. 29 – oraşul Bălceşti din Anexa nr. 1 a proiectului de lege privind desfiinţarea unor instanţe judecătoreşti şi a parchetelor de pe lângă acestea, înregistrat cu nr. PLX 33 /11 februarie 2014. Pentru locuitorii celei mai sudice părţi a judeţului Vâlcea, reluarea acestei propuneri a constituit, ca şi pentru noi, la începutul anului 2014, o mare surpriză. După cuprinderea acestei instanţe în proiectul de Hotărâre al CSM din iunie 2013, în vederea desfiinţării, preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea, primarul oraşului, autorităţile locale, parlamentarii, conducerea instituţiilor implicate au transmis puncte de vedere, memorii, care v-au fost aduse la cunoştinţă personal la întâlnirea dumneavoastră cu grupul PSD din Senat, din iunie 2013, şi prin care se solicita menţinerea în funcţiune a Judecătoriei Bălceşti şi a Parchetului de pe lângă aceasta. Argumentele, extrem de justificate din toate punctele de vedere, pe care vi le-am prezentat, ne-au creat convingerea că această problemă este rezolvată potrivit cerinţelor autorităţilor şi populaţiei zonei Bălceşti în sensul menţinerii activităţii acestei instanţe. Redăm şi reamintim totodată cele mai importante aspecte legate de efectele negative pe care le va produce desfiinţarea Judecătoriei şi a Parchetului Bălceşti:
– Această instanţă asigură jurisdicţia pe zona cea mai îndepărtată de reşedinţă de judeţ, iar distanţele faţă de o altă autoritate judecătorească ar creşte în orice variantă cu 50 – 90 km;
– Deserveşte o populaţie de peste 45.000 de locuitori din 15 unităţi administrative arondate Judecătoriei şi Parchetului Bălceşti;
– Zona jurisdicţională cuprinde populaţie predominant săracă, iar dublarea distanţelor ar limita masiv accesul la justiţie;
– Imobilul în care se desfăşoară activitatea instanţei a fost construit în anul 2000, într-un stil modern, structurat pe trei niveluri, în care funcţionează acum Judecătoria şi Parchetul aparţinând Ministerului Justiţiei, destinaţia lor neputând fi schimbată.
Domnule ministru, conducerea Consiliului Judeţean, primarul oraşului, autorităţile locale şi parlamentarii USD ai judeţului Vâlcea vă roagă să reanalizaţi oportunitatea menţinerii în activitate a acestor instanţe şi acceptarea amendamentului propus având în vedere argumentele invocate, la care putem adăuga că parametrii de funcţionare sunt la nivelul altor judecătorii, iar realizarea standardelor cuprinse în expunerea de motive la proiectul de lege este posibilă prin rearondarea unor comune aflate la distanţă rezonabilă faţă de Bălceşti. În cursul anului 2011, zona Bălceşti a mai fost supusă unui „asalt” din partea autorităţilor centrale prin desfiinţarea spitalului orăşenesc. În speranţa că demersul nostru va fi luat în considerare, vă asigurăm de întreaga noastră colaborare.”, spune Laurenţiu Coca, cel care nu este la primul astfel de demers. menţionează, în memoriu, senatorul PSD Laurenţiu Coca.

Răspuns evaziv

Răspunsul de care a avut parte senatorul Laurenţiu Coca nu este unul dătător de speranţe. Printre altele, ministrul spune că “instanţele mari sunt considerate mai potrivite să asigure un management profesionist, eficient şi de calitate, fiind mai puţin vulnerabile în situaţia vacantării posturilor sau a modificării neaşteptate a volumului de litigii, permiţând în acelaşi timp, o mai bună specializare a judecătorilor.” De asemenea, Robert Cazanciuc i-a transmis parlamentarului vâlcean că anumite instanţe îşi menţin constant volumul de activitate sub pragul de 5000 de cauze/an, situaţie în care se află şi cele două instituţii de la Bălceşti. “S-a propus desfiinţarea Judecătoriei Bălceşti şi a parchetului de pe lângă această instanţă, având în vedere:

– Volumul redus de activitate al judecătoriei înregistrat constant în perioada 2009- 2012:

în anul 2009-1808 cauze;
în anul 2010-1918 cauze;
în anul 2011 – 2242 cauze;
în anul 2012-2013 cauze;

– gradul scăzut de încărcare/schemă al acestei instanţe:

în anul 2009: 362 dosare (media naţională fiind de 915 dosare);
în anul 2010: 959 dosare (media naţională fiind de 1020 dosare);
în anul 2011: 448 dosare (media naţională fiind de 1101 dosare);
în anul 2012: 403 dosare (media naţională fiind de 1074 dosare)
– sediul inadecvat şi impropriu desfăşurării activităţii instanţei;
– economia consistentă care se realizează prin desfiinţare (spre exmplu, în anul 2012, suma totală cheltuită pentru bunuri şi servicii ale instanţei/parchetului Bălceşti este de 332.300 lei (264.000 lei pentru instanţă şi 68.300 pentru parchet). S-a apreciat că pentru Judecătoria Bălceşti şi Parchetul de pe lângă Judecătorie Bălceşti, modalitatea care corespunde scopului şi criteriilor urmărite în procesul de raţionalizare este desfiinţarea acesteia, cu rearondarea localităţilor localităţilor din circumscripţie la Judecătoria Horezu şi Judecătoria Drăgăşani, respectiv Parchetul de pe lângă Judecătoria Horezu şi Parchetul de pe lângă Judecătoria Drăgăşani.”, se mai aminteşte în răspunsul venit de la Ministerul Justiţiei.

Câlea se aliază cu Laurenţiu Coca – “Decizia este nedreaptă, ilogică şi abuzivă”

Preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea, Ion Câlea, este de partea senatorului vâlcean. Şeful judeţului consideră că decizia de desfiinţare a celor două instituţii este nedreaptă, ilogică şi abuzivă.
“Celor 45.00 de locuitori care, din păcate, sunt şi cei mai săraci din judeţul Vâlcea, li se pregăteşte o gravă lovitură printr-un proiect de lege privind desfiinţarea unor instanţe judecătoreşti şi a parchetelor de pe lângă acestea, pe baza căruia urmează ca oraşul Bălceşti şi localităţile arondate să rămână şi fără astfel de instituţii. Mai mult, în expunerea de motive la respectivul proiect de lege nu s-a ţinut seama de implicaţiile socio-economice şi nici de impactul financiar asupra populaţiei, precum şi asupra zonei pe care o acoperă această Judecătorie. Prin aplicarea unei astfel de măsuri bazată pe criterii subiective care nu ţin seama de încărcătura reală a magistraţilor şi de indicatorii de operativitate, precum şi de gravele implicaţii socio-economice dintr-o zonă ce reprezintă aproape 20 % din suprafaţa judeţului Vâlcea, se va ajunge la îngrădirea liberului acces al celor 45.000 de cetăţeni la justiţie, la imposibilitatea ca aceştia să-şi apere şi să obţină drepturile garantate prin Constituţie şi, pe cale de consecinţă, la dispariţia dintr-o zonă dens populată a însuşi actului de justiţie. Pentru obţinerea unor astfel de drepturi, ei vor fi obligaţi să apeleze la instanţele judecătoreşti din Horezu ori Rm.Vâlcea situate la distanţe de peste 100 km, ceea ce nu vor putea realiza din cauza veniturilor extrem de mici. Decizia care se preconizează a se lua a creat o stare generală de nemulţumire şi revoltă a cetăţenilor din zonă, ajungându-se până la situaţia ca locuitorii comunei Laloşu să ceară organizarea unui referendum pentru desprinderea de judeţul Vâlcea şi integrarea într-un alt judeţ. Nu sunt de acord cu această decizie considerată nedreaptă, ilogică şi abuzivă.”

 

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.