Mulţi caută termenul “sustenabilitate” în dicţionar când îl aud pentru prima dată şi află că înseamnă a realiza ceva durabil fără a epuiza resursele disponibile şi fără a distruge mediul, deci fără a compromite posibilităţile de satisfacere a nevoilor generaţiilor următoare. Pe vârfurile acestui triunghi celebru numit “sustenabilitate” stau mediul, societatea şi economia.
Elevii Şcolii Gimnaziale Măgura din Mihăeşti sunt însă familiarizaţi cu aceasta noţiune şi au găsit deja primele soluţii pentru a-şi crea un viitor sustenabil. Posibilitatea le-a fost oferită în cadrul proiectului multilateral Comenius, “Mission into the Future – A Quest for Sustainability”, desfăşurat împreună cu alte 10 şcoli din Marea Britanie, Turcia, Italia, Grecia, Germania, Franta, Olanda, Polonia, Letonia şi Portugalia.
Primul an de activitate al acestui parteneriat şcolar internaţional se apropie de sfârşit. Concluzia: a fost un an al sustenabilitatii mediului înconjurator şi al economiei.
”Prima vizita de proiect a noastră în Syke, Germania (12-15 noiembrie 2012), ne-a învăţat că putem construi singuri, din materiale reciclabile sau nu, un aragaz solar funcţionabil , lucru pe care l-am şi experimentat la întoarcere. Werder Bremen – Weserstadion este un stadion cu functii multiple ce ne-a uimit prin acoperişul îmbrăcat în întregime în panouri solare, fapt ce îi permite să asigure o bună parte din necesarul de electricitate al oraşului Bremen.Vizitarea fabricii de reciclare AWG ne-a dovedit că un simţ dezvoltat al responsabilităţii poate aduce alte soluţii pentru viitor.
Începutul anului 2013 a adus în prim plan Grecia şi a dovedit ambasadorilor din cele 10 ţări invitate că sustenabilitatea culturală este la prim rang în Drama, un oraş din Macedonia. Între 26-28 februarie 2013, gazdele din această localitate cu nume predestinat ne-au arătat un amfiteatru antic – cel de la Filippoi, unde am învăţat că prin teatru şi joc îţi poţi face noi prieteni şi, mai ales, că poţi interacţiona şi astfel într-o limba străină (engleza). Acesta nu a fost singurul atuu al naţiunii elene: parcul natural, protejat prin lege de pe malul râului Nestos, din zona Paranesti, Muzeul de Istorie Naturală din aceeaşi localitate, uimitoarea Peşteră Alistrati, situată într-o zonă montană incredibil de frumoasă, au fost alte dovezi ale dezvoltării durabile a mediului înconjurator. Angelos Konstantinidis , profesorul coordonator grec, ne-a dezvaluit însă şi partea mai puţin văzută a Greciei, problemele cu care se confruntă, în prezent, societatea din această ţară. În urma vizitei la Social Solidarity Clinic, am aflat că aceasta este o iniţiativă care s-a organizat singură pentru a rezista măsurilor inumane de austeritate impuse de guvernul grec şi de FMI.
Între 16-18 aprilie 2013, reprezentanţii celor 11 şcoli implicate în proiect s-au întâlnit la Liverpool, în Marea Britanie. În oraşul cu tradiţie deja în folosirea energiei eoliene, am învăţat şi experimentat că resursele naturale, în acest caz puterea vântului, pot fi folosite în scop durabil şi cu poluare minimă. Discuţia cu reprezentantul Peel Energy, Michael Humphries, a fost revelatoare în acest sens. Înălţarea zmeelor pe plaja Crosby, activitătile de navigatie şi raft- building la centrul Crosby Lakeside, plimbarea cu feribotul pe râul Mersey au fost alte contacte cu sustenabilitatea mediului înconjurător. Vizita la Albert Dock, Muzeul Liverpool, Tate, Muzeul Maritim şi Beatles Museum au dovedit că sustenabilitatea socio-culturală este palpabilă şi în acest colţ al Europei.
În anul şcolar 2013- 2014, “Misiune in viitor” va pune accentul, în principal, pe sustenabilitatea politică şi pe aflarea de soluţii pentru durabilitatea societăţii. Vom încerca acest lucru în cadrul întâlnirilor de proiect stabilite care va avea loc în Italia (noiembrie 2013), Olanda (februarie 2014) şi Turcia (aprilie 2014).
Prof. coordonator, Ioana Stăncuţ