284 total views

De la 1 ianuarie 2014 sînt programate tot felul de schimbări. Printre altele, ne dăm ceasurile înapoi cu 50 de ani, pentru că e an electoral, la fel ca şi anul trecut, la fel ca şi anii care au urmat după decembrie ‘89. Fiind vorba de politică, e firesc să apară în frază şi fotbalul, ca magnetul pe frigider.

Sursa foto: www.liga2.ro

Fotbalul privat cu bani publici va prinde avânt, că tot e vremea prezicerilor. Nu credeţi? Să scuturăm globul de cristal şi să admirăm infinitul mic: o echipă locală, de Liga a II-a. Aşa vom afla cum arată tabloul mare, cu tot cu sume şi cercuri de interese. Să ne aruncăm privirea spre CSM Râmnicu Vâlcea. De la 1 ianuarie 2014, Primăria locală îşi sporeşte contribuţia la bugetul echipei de fotbal: de la 600.000 de lei la 900.000 de lei pe an. Nu e o sumă astronomică, doar suntem în infinitul mic, din teritoriu. Primarul Emilian Frâncu plănuieşte să investească 200.000 de lei şi în fotbalul amator, într-un centru pentru copii şi juniori. Foarte frumos!

Revenind la cei 900.000 de lei pentru CSM (în jur de 200.000 de euro), trebuie menţionat că Primăria nu e acţionar majoritar la club. Deţine doar 32 la sută din acţiuni. Majoritarul, cu 67 la sută din acţiuni, este un anume domn Laurenţiu Niţu, frate cu senatorul de Vâlcea Dan Niţu. Presa locală notează că, deşi nu apare în acte, senatorul este cel care conduce de fapt echipa de fotbal. El organizează petrecerile de sfîrşit de an, el decide transferurile şi numirile pe banca tehnică. Încă un parlamentar în lipsă de ocupaţie.

Nu e un senator sărac. Revista Forbes estimează că valorează cam 12 milioane de euro, deşi, aţi ghicit, în declaraţia lui de avere apare ca fiind un sărman fără casă, care trăieşte din mila rudelor. Conform site-ului Realitatea.net, senatorul microbist a obţinut, între 2008-2012, în jur de 3,5 milioane de euro din contracte cu statul. Are o companie cu o cifră de afaceri anuală de peste 60 de milioane de euro. Aşa arată, în rezumat, un finanţator din fotbalul mic.

Cu aşa conducători, CSM Râmnicu Vâlcea n-are nevoie de alocaţie de hrană de la bugetul local. La începutul lui 2013, Primăria promitea sprijin pentru echipa de handbal, apoi încheia anul în forţă cu dedicaţii generoase pentru fotbal. În bugetul de cheltuieli pe anul trecut, CSM-ul senatorului apărea la capitolul “Cultură şi recreere”. Un capitol căruia i se alocă de trei ori mai mulţi bani decît pentru “Asigurări şi asistenţă socială”. CSM primea 600.000 de lei (cu 100.000 de lei mai mult decît “Cantina ajutor social”), iar Oltchimul handbalistic – 300.000 de lei. Asociaţia Handbal Club Municipal, succesorul desemnat de Primărie pentru Oltchim, a încasat cît fotbalul – 625.000 de lei. Pentru handbal, nu s-a decis, între timp, nici o suplimentare.

Râmnicu Vâlcea avea o identitate sportivă, cea handbalistică, avea o echipă de elită, Oltchimul, iar bugetul local se pare că dispune de bani suficienţi să ţină două-trei echipe profesioniste, nu una. Dar aleşii locali au ales fotbalul. Au sacrificat un proiect de succes pentru un moft. Şi încă un moft de senator. Primăria se încăpăţînează să pompeze bani într-un S.A. fotbalistic, la care nu deţine controlul şi nici nu are cotă parte din încasări.
200.000 de euro pentru fotbal, veţi spune, e nimic, mărunţiş faţă de Liga 1. În infinitul mic al primarului Emilian Frâncu, se calculează altfel, cu procente. În septembrie, Frâncu a fost condamnat de Tribunalul Bucureşti la patru ani de închisoare cu suspendare. A fost judecat pentru că a luat 20.000 de euro mită, în schimbul atribuirii unui contract de 200.000 de euro. Ei, şi după ce-a fost condamnat pentru corupţie, edilul “10 la sută” nu şi-a dat demisia, să “nu-şi dezamăgească alegătorii”. S-a întors la Primărie şi a suplimentat contribuţia la echipa senatorului. Au şi cheltuielile pentru fotbal rostul lor.

gsp.ro

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.