60 total views

În timp ce alte ţări membre ale fostului Pact de la Varşovia precum Polonia şi România au condamnat anexarea Crimeei de către Rusia, şeful socialist al comisiei parlamentare pentru relaţiile cu Rusia, Mihail Mirov, a trimis o scrisoare de felicitare parlamentului rus.

Deşi Bulgaria a susţinut prima rundă de sancţiuni occidentale împotriva Rusiei, parlamentarii socialişti din comisia de afaceri externe au depus o moţiune în luna mai prin care se opuneau aplicării de noi sancţiuni.

Câteva cancelarii occidentale sunt din ce în ce mai îngrijorate că Bulgaria, care a fost unul din cei mai loiali membrii ai fostului bloc sovietic şi acum cel mai sărac stat din UE, ar putea să cadă din nou sub vraja Moscovei, deşi a fost acceptată în alianţele occidentale de mai mulţi ani, scrie The Wall Street Journal.

Orice tendinţă a Sofiei de a înclina balanţa înspre Est ar putea să submineze eforturile Uniunii Europene şi ale Statelor Unite de a face front comun în faţa preşedintelui rus Vladimir Putin, care încearcă să îşi reafirme influenţa în Ucraina şi în alte state foste sovietice.

Bulgaria este membră a NATO de zece ani şi a UE din 2007. Şi totuşi statul balcanic, cu biserici ortodoxe cu domuri aurite şi cu arhitectura dominată de construcţii comuniste, pare să aibă încă legături culturale şi politice cu Rusia.

„Rusia a fost mereu aproape de inimile bulgarilor“, spune Iavor Simeonov, şeful aripii tinere a partidului socialist BSP aflat la guvernare. „Bulgaria s-a aflat mereu între Rusia şi Europa şi nu ar trebui să fie obligată să facă o alegere. Poate alege calea de mijloc.“

În ultimele trei luni, măsurile luate de guvernul de coaliţie bulgar au sporit îngrijorările diplomaţilor europeni şi ale oficialilor de la Bruxelles.

Comisia Europeană a avertizat Bulgaria că ar putea fi supusă unor sancţiuni în urma tentativelor guvernului bulgar de a introduce măsuri legislative care ar permite Gazprom să se sustragă reglementărilor UE din domeniul concurenţei în ceea ce priveşte  construirea secţiunii bulgare a gazoductului South Stream. Comisia susţine că noua legislaţie conţine exprimări identice cu cele din propunerea iniţială a Gazprom.

Premierul bulgar Plamen Oresharski şi-a exprimat în repetate rânduri opoziţia faţă de intensificarea războiului sancţiunilor împotriva Rusiei şi a făcut apel la o „poziţie echilibrată“ în privinţa crizei, potrivit agenţiei oficiale de ştiri a Bulgariei……(mai mult aici)

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.