Purtătorul de cuvânt al Primăriei Râmnicu Vâlcea, Daniel Ionescu, a transmis astăzi o informare cu privire la acordarea de permise de parcare gratuită pentru reprezentanții media (locală, regională, națională). Din câte cunoaștem, este pentru prima dată când un edil al acestui municipiu acordă un beneficiu presei și nu putem să spunem decât că ne bucură inițiativa luată.
Mircia Gutău a decis înțelept să vină în ajutorul mass-mediei fie și doar prin acordarea unor permise de parcare gratuită pe raza municipiului, un beneficiu, susține el, al îndeplinirii în cât mai bune condiții a sarcinilor de serviciu, dar și din dorința de a ne facilita activitatea de documentare și informare a comunității locale asupra problemelor de actualitate. Totuși, merită presa așa ceva, în condițiile în care 80% din informare și-o face din FB, copiind efectiv textele publicate de primar, președinte CJ, parlamentari, directori, etc?
În opinia mea, NU! De 2 ani de zile conferințe de presă face primarul Gutău și nimeni altcineva! La ședințele CL și CJ vine un jurnalist, maxim 2. Anchete jurnalistice în afară de 2, 3 jurnaliști care într-adevăr muncesc la documentare, nu mai face nimeni. Pe teren pentru documentare se duc 2, 3. Cu alte cuvinte, edilul facilitează parcare gratuită poate pentru distribuirea facturilor anumitor publicații la instituțiile statului care își au sediu pe teritoriul municipal.
În contextul explicat, nu înseamnă că nu apreciem acordarea unei parcări gratuite din partea conducerii Primăriei. Presa pentru a fi eficientă în acțiunile ei trebuie să fie independentă. Și nu putem vorbi de o obiectivitate absolută deoarece și presa este reprezentată de oameni, care pot fi mai mult sau mai puțin obiectivi, în funcție de subiectul tratat ori de apartenența sau simpatia pentru un anumit partid politic. Nu spunem nici că Mircia Gutău încearcă să cumpere presa cu un loc de parcare. Exclus așa ceva! De fapt, încercăm să scoatem în evidență că facilitatea asigurată reprezentanților media este pentru că presa merită așa ceva indiferent că este critică, obiectivă sau de un total servilism.
Acum, ar fi incorect să vorbesc despre presa românească la general, corect este să mă restrâng la un singur caz și anume: presa locală vâlceană. La Vâlcea, avem o presă care nu mai este de calitate, iar diferența poate fi regăsită doar în calitățile unui jurnalist. Atât! Avem o presă locală care an de an s-a transformat de multe ori în liber la șantaj și îmbogățire fără efort. Există societăți media care își bat joc de meserie și de reguli.
Chiar dacă nu mai avem redacții, avem puțini jurnaliști care oferă un conținut de calitate. La un nivel înalt ne bucurăm de tentative de intimidare și control al ziariștilor independenți. Deci, încercarea puterii de a reduce la tăcere vocile critice. Dar, dincolo de toate astea, rămâne conștiința fiecărui jurnalist în parte. Cu toate astea, în ciuda mare de fake news, manipulare și dezinformare, cititorul are dreptul la informație și adevăr.
Credeți că presa din Vâlcea își dorește să fie liberă?
NU! De ce? Pentru că finanțarea a 90% din publicații este cam tot 90% din bani publici! Și atunci, cum să fie presa vâlceană liberă când stă cu mâna întinsă doar la instituții, societățile private considerând că pierd bani dacă încheie un contract cu o publicație? În procent foarte mare, știrile presei vâlcene sunt alimentate cu informații doar din spațiul public, fără ca aceasta să mai facă un reportaj social de calitate cu răsunet la național, un interviu fără întrebări stabilite, anchete jurnalistice prin care să devoaleze abuzurile administrative și nu numai?
În concluzie,
Mircia Gutău dacă își dorește o presă de calitate pe cea vâlceană trebuie să o lase liberă, acordându-i anumite alte facilități, nu doar contracte din bani publici, fiind destule la îndemână. Se va gândi oare la acest aspect? Rămâne de văzut!