Datorită complexităţii şi importanţei aparte pe care o are actul medical pentru întreaga populaţie a ţării, este firesc ca domeniul medical să beneficieze de o decoraţie proprie, specifică.
Luând în considerare tocmai complexitatea activităţii medicilor, inclusiv prin performanţele ştiinţifice realizate, s-a considerat necesar ca ordinul să fie rezervat în exclusivitate cadrelor cu pregătire medicală superioară, medalia urmând a fi acordată personalului sanitar cu studii medii sau personalului de îngrijire şi întreţinere din cadrul instituţiilor medicale. Astfel, la propunerea conducerii Spitalului Județean de Urgență (SJU) Vâlcea, 2 medici vâlceni au fost decorați de președintele Klaus Iohannis cu „Ordinul Meritul Sanitar”, în grad de cavaler! Decretul semnat de Președintele României a fost publicat în Monitorul Oficialnr. 1134 din 26 noiembrie 2021.
În temeiul prevederilor art. 94 lit. a) şi ale art. 100 din Constituţia României, republicată, ale art. 4 alin. (1) şi alin. (2) lit. c), ale art. 7 lit. A şi B din Legea nr. 29/2000 privind sistemul naţional de decoraţii al României, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi ale Legii nr. 539/2003 privind Ordinul Meritul Sanitar şi Medalia Meritul Sanitar, cu modificările ulterioare,
cu prilejul Zilei Naţionale a României,
în semn de apreciere pentru profesionalismul, dăruirea, curajul şi solidaritatea manifestate în contextul măsurilor de combatere a pandemiei de COVID-19, de pe teritoriul țării noastre,
Președintele României DECRETEAZĂ:
Art.2 -se conferă Ordinul Meritul Sanitar, în grad de Cavaler:
poziția 1 – Bănică Constantin – medic secția Boli Infecțioase
poziția 11 – Dragomirescu Dragoș Luviu – medic ATI
Despre Ordinul „Meritul Sanitar”
În anul 1913 statul român a instituit Crucea “Meritul Sanitar”, distincţie menită a răsplăti personalul medical specializat, ca şi persoanele care au ajutat voluntar spitalele şi lazaretele de îngrijire a militarilor şi civililor bolnavi de holeră, în timpul celui de-al doilea Război Balcanic (1913). Însemnul era constituit dintr-un cerc prelungit printr-o cruce cu braţele egale, înconjurată de raze, purtând deasupra coroana regală. Aversul era emailat în roşu de culoarea sângelui, purtând efigia în profil a reginei Elisabeta. Reversul, în metalul însemnului, purta inscripţia „MERITUL SANITAR”, între monograma regelui Carol I şi anul „1913”. Panglica, de culoare albă, avea două benzi roşii înspre margini. Crucea “Meritul Sanitar”, era împărţită pe trei clase: cl. I (de aur), cl. a II-a (de argint), cl. a III-a (de bronz). Decoraţia a căpătat statut de distincţie militară în timpul Primului Război Mondial, prin adăugarea pe panglică a unei cununi de frunze de stejar şi de laur, ovală. În preziua celui de-al doilea Război Mondial (1938), aspectul panglicii de război s-a modificat din nou, cununa dispărând, dar fiind adăugate la panglică, pe margini, cele două benzi marginale ale decoraţiilor de război, din fir de aur lat de 3 mm. În acelaşi timp, însemnul de pace era conservat în aspectul avut în 1913, anul instituirii.