Loading

Datorită complexităţii şi importanţei aparte pe care o are actul medical pentru întreaga populaţie a ţării, este firesc ca domeniul medical să beneficieze de o decoraţie proprie, specifică.

Luând în considerare tocmai complexitatea activităţii medicilor, inclusiv prin performanţele ştiinţifice realizate, s-a considerat necesar ca ordinul să fie rezervat în exclusivitate cadrelor cu pregătire medicală superioară, medalia urmând a fi acordată personalului sanitar cu studii medii sau personalului de îngrijire şi întreţinere din cadrul instituţiilor medicale. Astfel, la propunerea conducerii Spitalului Județean de Urgență (SJU) Vâlcea, 2 medici vâlceni au fost decorați de președintele Klaus Iohannis cu „Ordinul Meritul Sanitar”, în grad de cavaler! Decretul semnat de Președintele României a fost publicat în Monitorul Oficialnr. 1134 din 26 noiembrie 2021.

În temeiul prevederilor art. 94 lit. a) şi ale art. 100 din Constituţia României, republicată, ale art. 4 alin. (1) şi alin. (2) lit. c), ale art. 7 lit. A şi B din Legea nr. 29/2000 privind sistemul naţional de decoraţii al României, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi ale Legii nr. 539/2003 privind Ordinul Meritul Sanitar şi Medalia Meritul Sanitar, cu modificările ulterioare,

cu prilejul Zilei Naţionale a României,

în semn de apreciere pentru profesionalismul, dăruirea, curajul şi solidaritatea manifestate în contextul măsurilor de combatere a pandemiei de COVID-19, de pe teritoriul țării noastre,

Președintele României DECRETEAZĂ:

Art.2  -se conferă Ordinul Meritul Sanitar, în grad de Cavaler:

poziția 1 – Bănică Constantin – medic secția Boli Infecțioase

poziția 11 – Dragomirescu Dragoș Luviu – medic ATI

Despre Ordinul „Meritul Sanitar”

În anul 1913 statul român a instituit Crucea “Meritul Sanitar”, distincţie menită a răsplăti personalul medical specializat, ca şi persoanele care au ajutat voluntar spitalele şi lazaretele de îngrijire a militarilor şi civililor bolnavi de holeră, în timpul celui de-al doilea Război Balcanic (1913). Însemnul era constituit dintr-un cerc prelungit printr-o cruce cu braţele egale, înconjurată de raze, purtând deasupra coroana regală. Aversul era emailat în roşu de culoarea sângelui, purtând efigia în profil a reginei Elisabeta. Reversul, în metalul însemnului, purta inscripţia „MERITUL SANITAR”, între monograma regelui Carol I şi anul „1913”. Panglica, de culoare albă, avea două benzi roşii înspre margini. Crucea “Meritul Sanitar”, era împărţită pe trei clase: cl. I (de aur), cl. a II-a (de argint), cl. a III-a (de bronz). Decoraţia a căpătat statut de distincţie militară în timpul Primului Război Mondial, prin adăugarea pe panglică a unei cununi de frunze de stejar şi de laur, ovală. În preziua celui de-al doilea Război Mondial (1938), aspectul panglicii de război s-a modificat din nou, cununa dispărând, dar fiind adăugate la panglică, pe margini, cele două benzi marginale ale decoraţiilor de război, din fir de aur lat de 3 mm. În acelaşi timp, însemnul de pace era conservat în aspectul avut în 1913, anul instituirii.

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.