732 total views

….în opinia noastră, dacă stimabilul președinte al Consiliului Județean susține că avem cel mai frumos județ din România, noi spunem că avem cel mai murdar județ din România pentru abandonări masive și ilegale de deșeuri menajere ori din construcții și demolări. Și ne gândim dacă să înregistrăm marcă la OSIM mizeria refelctată în sute de imagini. Chiar, o poză cu un maldăr de gunoi, dintr-unul din orașele județului, poate să fie marcă înregistrată OSIM? Întreb, pentru un prieten!

JENANT, domnule Rădulescu! JENANT!

Ce nu înțelegem noi este: de ce Garda de Mediu amentează Primăriile și nu primarul? În urma mai multor sesizări, care s-au concretizat în articole de presă, am punctat foarte clar că edilii cu bună știință au aruncat în locuri interzise deșeurile, dar amendate observăm că sunt Primăriile. Cu alte cuvinte, cetățenii plătesc amenda pentru că primarul a aruncat gunoiul. Cum este Garda de Mediu Vâlcea?

De menționat că nu generalizăm, cazurile sunt diferite, dar la Băbeni și la Berbești se știe foarte clar cu girul cui au fost aruncate deșeurile pe câmp. Primarii au recunoscut și direct și indirect. Mai mult, știm sigur că avem și cetățeni care se ocupă cu așa ceva, adică aruncă pe unde apucă gunoiul menajer și nu numai. Dar cine este de vină pentru proasta gestionare a serviciului de salubritate care la ora aceasta le lipsește cetățenilor? Nu tot primarii? Primarii au poliție, inspectori și multe alte organe de partea lor pe care ar putea să le pună să gestioneze acest obicei căpătat de unii ori de alții. Dar, nu! Primarii se tem să se ia de cetățeni pentru că își pierd voturile!!!

Și atunci:

De ce Garda de Mediu Vâlcea amendează Primăriile?

De ce Garda de Mediu protejează primarii?

De ce Garda de Mediu nu aplică amenda maximă pentru ca acest dezastru ecologic să ia sfârșit?

Care sunt criteriile de aplicare a amenzilor, în condițiile în care dezastrul ecologic este la fel, dar amenzile diferă?

Cum a decis Garda de Mediu că Primăria Mihăești trebuie amendată cu doar 10.000 lei în timp ce Primăria Berbești primește amendată de 40.000 lei?

Ne răspunde cineva?

„Comisarii din cadrul comisariatului judeţean Vâlcea al Gărzii Naţionale de Mediu desfăşoară un amplu control tematic având ca obiect abandonările ilegale de deşeuri de pe raza județului.

În urma controlului, în data de 19.07.2019, s-au constatat cantități semnificative de deșeuri din construcții și demolări, menajere, plastice, pet-uri, anvelope uzate, abandonate pe raza localității Mihăești, mai precis, în zona drumului agricol ce pleacă din DN64, cu ieșire pe partea stângă spre râul Olt. Astfel, Primăria Mihăeşti a fost sancţionată cu amendă contravențională în valoare de 10.000 lei şi s-a dispus salubrizarea și igienizarea zonelor afectate.

Tot în cadrul acestei acţiuni, în data de 29.07.2019, G.N.M. Vâlcea a efectuat un control şi la Primăria oraşului Berbești, unde au fost identificate 4 zone cu depozitări/abandonări de deșeuri de diferite categorii, aflate pe raza localităţii (sat Dănțeni, Halda de steril – Jigăi, sat Dealul Aluniș şi în spatele blocurilor). Primăria Berbești a fost sancționată cu amendă contravenţională în valoare de 40.000 lei şi au dispus salubrizarea și igienizarea zonelor afectate, interzicerea abandonării/depozitării deșeurilor în afara spațiilor autorizate, supravegherea punctelor în care s-au constatat frecvente abandonări de deșeuri precum şi montarea de plăcuțe avertizoare”.

 

Pentru mai multe imagini!

https://www.facebook.com/GardaNationaladeMediu/

 

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.