62 total views

Ministerul Sănătăţii din Italia va încerca să obţină în instanţă daune de 1,2 miliarde euro de la Novartis şi Roche, după ce autorităţile antitrust au concluzionat că cele două companii elveţiene s-au înţeles să împiedice distribuţia unui medicament pentru tratarea unor afecţiuni oftalmologice.

Novartis şi Roche au fost amendate cu peste 90 milioane euro fiecare în martie, ca urmare a deciziei autorităţilor antitrust din Italia că cele două companii s-au înţeles să determine medicii să folosească Lucentis, medicament pentru tratarea unor afecţiuni oftalmologice pe care îl distribuiau împreună, în detrimentul Avastin al Roche, medicament mai vechi şi mai ieftin pe care doctorii îl utilizau pentru aceleaşi afecţiuni.

Autoritatea antitrsut a afirmat că Novartis şi Roche au creat o distincţie artificială între cele două produse începând din 2011 şi au prezentat Avastin ca fiind mai riscant decât Lucentis, cu scopul de a creşte utilizarea acestuia din urmă, potriivt Wall Street Journal.

Ministerul Sănătăţii vrea să obţină despăgubiri pentru daunele create de înţelegerea companiilor în perioada 2012-2014.

Roche şi Novartis au cauzat sistemului public de sănătate “daune considerabile”, potrivit instituţiei.

Cele două companii au negat concluzia autorităţii antitrsut privind formarea cartelului şi au informat că vor face apel.

Ministerul Sănătăţii nu a contactat Roche în aceast caz, pe care compania îl consideră nefondat, a declarat un purtător de cuvânt al producătorului elveţian de medicamente.

Novartis a negat, de asemenea, acuzaţiile privind practicarea unor preţuri necompetitive împreună cu Roche în Italia.

Finalizarea acţiunii Ministerului Sănătăţii de a obţine daune ar putea dura mai mulţi ani, având în vedere perioada lungă necesară pentru judecarea proceselor în Italia…...zf.ro…

 

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.