Râmnicu Vâlcea, locul I la Phoenix-Arizona, în SUA
O premieră pentru România şi o veste importantă pentru Europa (niciun elev din afara SUA nu a mai câştigat premiul cel mare al Intel ISEFF în ultimele câteva decenii): Ionuţ Budişteanu din Râmnicu-Vâlcea a câştigat premiul cel mare, denumit Gordon E. Moore după fondatorul Intel, în valoare de 75.000 de dolari. Cu proiectul maşinii low-cost fără şofer!
Ionuţ Budişteanu s-a aflat la a treia participare la Intel ISEF. După ce anul trecut a câştigat premii în valoare de 14.000 de dolari cu proiectul care utiliza senzorii de pe limba pentru a crea imagini, dedicat nevăzătorilor, anul acesta a decis să facă o maşină care se conduce singură cu ajutorul unui radar 3D.
MAŞINA LOW-COST FĂRĂ IONUŢ BUDIŞTEANU
Ionuţ Budişteanu şi-a adjudecat locul I în concurs pentru crearea unui model viabil de maşină low-cost fără şofer.
Elevul în clasa a XII-a a spus că subiectul cercetării sale este legat de o problemă globală importantă. În 2004, accidentele rutiere au cauzat 2,5 milioane de decese în întreaga lume, pentru 87 la sută dintre coliziuni fiind responsabile erori de conducere. Modelul creat de Budişteanu, folosind inteligenţa artificială, poate detecta neregularităţile drumului şi poziţia maşinii în timp real şi nu ar costa decât 4.000 de dolari, dacă ar fi pe piaţă.
Ionut Budisteanu a castigat, pe langa Gordon E. Moore, si primul loc la categorie, alaturi de Best of Category (primul loc la categorie a fost acordat mai multor elevi). De asemenea, a castigat si doua premii speciale din partea companiilor care sponsorizeaza premiile dar si toate cheltuielile de călătorie pentru un tur de Cercetari Nucleare CERN din Geneva, Elveția, în iunie! — at Phoenix Convention Center.
Ministrul Educaţiei Remus Pricopie l-a felicitat pe Budişteanu pentru cele două distincţii obţinute, pe pagina sa de Facebook. “Îl felicit pentru munca depusă şi pentru acest premiu, care reprezintă o mare realizare. Îl merită cu prisosinţă. De asemenea, îi mulţumesc lui Ionuţ, precum şi tuturor românilor care performează peste tot în lume, pentru promovarea extraordinară pe care o fac României”, scrie ministrul pe reţeaua de socializare.
Ionuţ Budişteanu are 19 ani şi este elev la Grupul Şcolar Oltchim. Are deja în palmares 90 de premii naţionale şi internaţionale.
Ionuţ este pasionat de inteligenţa artificială şi munceşte 14 ore pe zi. El este singurul elev din lume care deţine un premiu Turing, echivalentul Premiului Nobel în domeniul calculatoarelor.
Intampator am vazut pe posturile tv americane imagini de la premiere cu cu un tanar care flutura steagul romanesc. In reportaj se pomenea numai de Eesha Khare, care e nascuta in America. Nicio mentiune despte Ionut. Apoi am cautat pe internet si asa am aflat despre munca, realizarile si premiul cel mare obtinut la ISEF.
Felicitari Ionut! Meriti pe deplin toate laudele!